Zoek naar andere interviews

“Wat me onoverkomelijk leek, is erg eenvoudig geworden!”
Nadine Vierendeels, Waals-Brabant

Massage bébé
De begeleiding die ik ontving was perfect: ik hoefde niets alleen te doen.  Nadine Vierendeels

Van droom naar werkelijkheid: dat is de stap die Nadine Vierendeels net heeft gezet door officieel in bijberoep te starten met massages voor baby’s. Ze legt ons uit hoe Partena Professional haar heeft geholpen om deze schijnbaar onoverkomelijke kaap te trotseren.

 

“Professionele babymassages geven is mijn levensdroom. Maar de administratie om zelfstandige te worden leek me zo omvangrijk dat ik er nooit aan durfde te beginnen. Met Partena Professional was alles heel makkelijk en in enkele dagen tijd geregeld. Dankzij hen bleek wat me eerst zo ingewikkeld leek uiteindelijk verrassend eenvoudig.”

In amper enkele woorden laat Nadine Vierendeels ons inzien hoe de begeleiding van Partena Professional haar heeft toegelaten om een professioneel project te verwezenlijken dat in haar hoofd had liggen rijpen en waar ze al zo lang naar verlangde.

 

Een passie voor baby’s omvormen tot een professioneel project

“Ik ben verpleegster van opleiding en geef intussen al 25 jaar les. En ik ben duidelijk beter thuis in het sociale dan in het commerciële of administratieve. Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door baby’s. Ze zijn wonderlijk. En ik heb altijd het verlangen gevoeld om een project rond hen te ontwikkelen. Dat heeft zich al eens vertaald in vrijwilligersactiviteiten, meer bepaald babysitten in ziekenhuizen. Ik had al overwogen om verder te gaan en me als zelfstandige te vestigen, maar de commerciële en administratieve aspecten hielden me tegen.

Toen kreeg ik interesse in babymassages en heb ik opleidingen gevolgd, waarna ik als vrijwilliger aan de slag kon in een centrum voor psychologie en welzijn. Ik was meteen verkocht. Toen ik dan ook nog eens de vraag kreeg om deel uit te maken van het therapeutenteam, wist ik dat dit het goede moment was om de stap te wagen.

Ik was echter nog altijd bang voor de administratie. Gelukkig heeft iemand me Partena Professional aangeraden. Ik heb hen gecontacteerd en had meteen een persoonlijk onderhoud met duidelijke antwoorden op mijn vragen. Ik besefte al snel dat die administratieve hindernis in feite minder ingewikkeld was dan gedacht. Wat me vooral geruststelde, was te weten dat ik begeleid zou worden bij alle stappen die me tot dan toe hadden afgeschrikt. Als bij gelukkig toeval stond er de dag na dat eerste contact al meteen een sessie voor starters gepland. Ik heb me dan ook ingeschreven.”

Tijdens die sessie maakte Nadine kennis met Audrey Thiery, Entreprise Creation Advisor bij Partena Professional.

 

Starters alles vertellen wat ze moeten weten om te lanceren

“Die informatiesessies worden zowat overal in België georganiseerd om starters te begeleiden bij de verwezenlijking van hun project”, legt Audrey uit. “We leggen aan kandidaat-ondernemers uit wat ze allemaal moeten weten en kunnen vooraleer ze hun onderneming kunnen lanceren: de juridische vorm van de onderneming, de verschillende stappen, de sociale verzekeringen, de btw … En we werken ook aan de hand van vraag en antwoord, wat niet alleen toelaat om gaten in de kennis van elke kandidaat op te vullen, maar ook om het debat te verrijken met interacties tussen deelnemers en met de gedeelde ervaringen die uit deze interacties voortvloeien.”

Ook voor Nadine was het interactieve aspect van de sessie erg leerzaam.

“Het profiel van de deelnemers was eerder divers. Sommigen waren al gelanceerd, anderen waren nog informatie aan het inwinnen. Ik stelde er vast dat ik al erg gevorderd was: ik wist wat ik wou doen, waar en hoe. Deze sessie, die via een videoconferentie verliep, vulde mijn onderhoud van de dag voordien perfect aan. Op het einde wist ik exact wat ik moest doen om mijn activiteit te lanceren. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: alles is duidelijk, ik kan dit!”

Door de coronacrisis verlopen deze infosessies momenteel op afstand. Maar Audrey legt uit dat die verschuiving van fysieke aanwezigheid naar een videoconferentie ook zijn voordelen kent. “De videoconferenties hebben weer wat warmte gegeven aan interacties op afstand en maken de informatiesessies toegankelijker voor kandidaat-ondernemers die anders een grote verplaatsing hadden moeten doen.”

 

Missie volbracht!

Na haar deelname aan deze informatiesessie, kon Nadine ook op Audrey rekenen voor het finaliseren van de lancering van haar activiteit als zelfstandige in bijberoep. “We hebben alle stappen samen doorlopen en ik kon mijn resterende vragen stellen. Alles verliep ook ditmaal weer erg eenvoudig en zonder enige stress. De begeleiding die ik ontving was perfect: ik hoefde niets alleen te doen. Enkele dagen later was alles in orde en was ik klaar om mijn nieuwe statuut als zelfstandige in bijberoep uit te oefenen”, besluit Nadine.

Ook u kunt ondernemer worden dankzij de startersinfosessies!

Zoek naar andere interviews