window

Starten in een vrij beroep: de gebruiksaanwijzing

Heb je een beroep gekozen dat niet onder de vrije beroepen valt? Partena Professional stelt je een persoonlijke begeleiding voor.

Wat is het vrijberoepstatuut?

Vrije beroepen bestaan exclusief uit intellectuele diensten en concepten voor het algemene publiek. Alle industriële beroepen zijn feitelijk uitgesloten, maar dat geldt ook voor de commerciële functies.

Vrije beroepen omvatten 4 grote werkgebieden: gezondheid, recht, financiën en techniek.

Lanceer jouw zaak eenvoudig online

Ben je klaar om te starten in een vrij beroep? Kom langs bij een van onze ondernemingsloketten of raadpleeg alle stappen gewoon makkelijk online.

Start mijn zaak op

Hieronder vind je een niet-exhaustieve lijst van beroepen die als vrij beroep mogen uitgeoefend worden:

 

accountant diëtist notaris
advocaat dokter opticien
apotheker ergotherapeut orthopeed
architect fiscaal adviseur podoloog
audicien fiscalist psycholoog
bandagist fysiotherapeut tandarts
bedrijfsrevisor journalist vastgoedmakelaar
landmeter verloskundige  
detective leverancier van verpleegkundige
deurwaarder implantaten vertaler
dierenarts logopedist zelfstandig leraar

Welke stappen moet ik ondernemen om te starten met een vrij beroep?

Om te starten in een vrij beroep volg je de stappen die je ook moet zetten wanneer je een bedrijf opstart of zelfstandig wordt, op enkele uitzonderingen na:

  • Ondernemings- en btw-nummer: je moet je inschrijven bij de KBO en je ondernemingsnummer aanvragen, zoals iedereen. Sommige vrije beroepen zijn echter vrijgesteld van btw. Dat geldt onder andere over dokters, tandartsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen.
  • Vergunningen: Een van de voordelen van het statuut van vrij beroep is dat je, in tegenstelling tot andere zelfstandigen, het ondernemingsloket niet hoeft te bewijzen dat je over basis- of professionele kennis bedrijfsbeheer beschikt. Let wel, sommige activiteiten zijn gereglementeerd en vergen een inschrijving van een bevoegde instelling of bijzondere aggregatie, maar die reglementering valt onder het beroep zelf, en niet onder het statuut van vrij beroep. 
  • Financiering: Bepaalde vrije beroepen genieten bijzondere steun, zoals degene die als doel hebben om, onder bepaalde voorwaarden, de helft van de kost van een medische assistent(e) voor een groep van artsen te financieren.
  • Het ondernemingsloket van Partena Professional adviseert je en helpt je bij alle stappen voor de oprichting van je vrije beroep, in een van onze kantoren of online. Heb je specifieke vragen? Contacteer ons 

Overweeg je om een vrij beroep uit te oefenen?

Ontdek alles wat je moet weten in onze whitepaper.

Download whitepaper

Een vrij beroep uitoefenen als natuurlijke persoon of vennootschap: welk statuut kies ik? 

Je kan een vrij beroep uitoefenen als natuurlijk persoon of in de hoedanigheid van een vennootschap. Elk statuut heeft voor- en nadelen.

  • Het statuut van eenmanszaak, of natuurlijk persoon, is het meest voorkomend omwille van zijn eenvoud: beperkte administratieve formaliteiten, geen nood aan statuten of een minimum aan kapitaal, een vereenvoudigde boekhouding, lage oprichtings- en werkingskosten. 
  • Dit laat je toe jouw zaak snel en zonder veel gedoe op te starten, zich laten assisteren door een meewerkende partner, en zelfs medewerkers uit te betalen.
  • Dit statuut brengt echter enkele ongemakken met zich mee: je gaat een persoonlijke verantwoordelijkheid aan en dat kan je, in geval van problemen, jouw spaargeld kosten. Daarbovenop kan de belastingheffing minder voordelig blijken dan voor ondernemingen. 
  • Zelfs al gaat het niet om een commerciële activiteit, dan kan het uitoefenen van een vrij beroep perfect in het kader van handelsvennootschap. Er zijn meer formaliteiten en kosten om op te starten, maar deze juridische vorm beschermt je  persoonlijk en maakt dat je een gunstiger belastingregeling geniet. Daarbovenop vergemakkelijkt het ook eventuele samenwerkingen of overdracht van aandelen.

Je hebt dus de keuze tussen een coöperatieve vennootschap (die, zoals de naam doet vermoeden, je persoonlijke aansprakelijkheid met zich meebrengt) en een besloten vennootschap.

Wil je persoonlijk advies over het statuut of de juridische vorm die het best bij je situatie past? Wij staan voor je klaar. Contacteer ons. 

Hoe bereken je jouw loon?

Wil je een idee van het budget dat je moet voorzien om jezelf het loon dat je wenst uit te keren?

Bereken mijn loon