Starten in een vrij beroep: de gebruiksaanwijzing

Hebt u een beroep gekozen dat niet onder de vrije beroepen valt? Partena Professional stelt u een persoonlijke begeleiding voor.

Lanceer uw zaak eenvoudig online

Bent u klaar om te starten in een vrij beroep? Kom langs bij een van onze ondernemingsloketten of raadpleeg alle stappen gewoon makkelijk online.

Start mijn zaak op

Wat is het vrijberoepstatuut?

Vrije beroepen bestaan exclusief uit intellectuele diensten en concepten voor het algemene publiek. Alle industriële beroepen zijn feitelijk uitgesloten, maar dat geldt ook voor de commerciële functies.

Vrije beroepen omvatten 4 grote werkgebieden: gezondheid, recht, financiën en techniek.

Hieronder vindt u een niet-exhaustieve lijst van beroepen die als vrij beroep mogen uitgeoefend worden:

 

accountant diëtist notaris
advocaat dokter opticien
apotheker ergotherapeut orthopeed
architect fiscaal adviseur podoloog
audicien fiscalist psycholoog
bandagist fysiotherapeut tandarts
bedrijfsrevisor journalist vastgoedmakelaar
landmeter verloskundige  
detective leverancier van verpleegkundige
deurwaarder implantaten vertaler
dierenarts logopedist zelfstandig leraar

Welke stappen moet ik ondernemen om te starten met een vrij beroep?

Om te starten in een vrij beroep volgt u de stappen die u ook moet zetten wanneer u een bedrijf opstart of zelfstandig wordt, op enkele uitzonderingen na:

  • Ondernemings- en btw-nummer: u moet zich inschrijven bij de KBO en uw ondernemingsnummer aanvragen, zoals iedereen. Sommige vrije beroepen zijn echter vrijgesteld van btw. Dat geldt onder andere over dokters, tandartsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen.
  • Vergunningen: Een van de voordelen van het statuut van vrij beroep is dat u, in tegenstelling tot andere zelfstandigen, het ondernemingsloket niet hoeft te bewijzen dat u over basis- of professionele kennis bedrijfsbeheer beschikt. Let wel, sommige activiteiten zijn gereglementeerd en vergen een inschrijving van een bevoegde instelling of bijzondere aggregatie, maar die reglementering valt onder het beroep zelf, en niet onder het statuut van vrij beroep. 
  • Financiering: Bepaalde vrije beroepen genieten bijzondere steun, zoals degene die als doel hebben om, onder bepaalde voorwaarden, de helft van de kost van een medische assistent(e) voor een groep van artsen te financieren.
  • Het ondernemingsloket van Partena Professional adviseert u en helpt u bij alle stappen voor de oprichting van uw vrije beroep, in een van onze kantoren of online. Hebt u specifieke vragen? Contacteer ons.  

Een vrij beroep uitoefenen als natuurlijke persoon of vennootschap: welk statuut kies ik? 

U kunt een vrij beroep uitoefenen als natuurlijk persoon of in de hoedanigheid van een vennootschap. Elk statuut heeft voor- en nadelen.

  • Het statuut van eenmanszaak, of natuurlijk persoon, is het meest voorkomend omwille van zijn eenvoud: beperkte administratieve formaliteiten, geen nood aan statuten of een minimum aan kapitaal, een vereenvoudigde boekhouding, lage oprichtings- en werkingskosten. 
  • Dit laat u toe uw zaak snel en zonder veel gedoe op te starten, zich laten assisteren door een meewerkende partner, en zelfs medewerkers uit te betalen.
  • Dit statuut brengt echter enkele ongemakken met zich mee: u gaat een persoonlijke verantwoordelijkheid aan en dat kan u, in geval van problemen, uw spaargeld kosten. Daarbovenop kan de belastingheffing minder voordelig blijken dan voor ondernemingen. 
  • Zelfs al gaat het niet om een commerciële activiteit, dan kan het uitoefenen van een vrij beroep perfect in het kader van handelsvennootschap. Er zijn meer formaliteiten en kosten om op te starten, maar deze juridische vorm beschermt u persoonlijk en maakt dat u een gunstiger belastingregeling geniet. Daarbovenop vergemakkelijkt het ook eventuele samenwerkingen of overdracht van aandelen.

U hebt dus de keuze tussen een coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid (die, zoals de naam doet vermoeden, uw persoonlijke aansprakelijkheid met zich meebrengt) en een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BVBA).

Wil u persoonlijk advies over het statuut of de juridische vorm die het best bij uw situatie past? Wij staan voor u klaar. Contacteer ons. 

Hoe berekent u uw loon?

Wil u een idee van het budget dat u moet voorzien om uzelf het loon dat u wenst uit te keren?

Gerelateerde artikels