Vrij beroep starten Partena Professional

Starten in een vrij beroep: alles wat je moet weten

Overweeg je om je carrièrepad om te gooien en in een vrij beroep te starten? Met de juiste voorbereiding en kennis kun je succesvol van start gaan en wordt het een fluitje van een cent. Op deze pagina vind je alle essentiële informatie over wat het betekent om in een intellectueel beroep te werken, de stappen die je moet volgen, en de voor- en nadelen.

Wat is een vrij beroep?

Vrije beroepen bestaan exclusief uit intellectuele diensten en concepten voor het algemene publiek. Alle industriële beroepen zijn feitelijk uitgesloten, maar dat geldt ook voor de commerciële functies.
Vrije beroepen omvatten 4 grote werkgebieden: gezondheid, recht, financiën en techniek.

Hoe start ik in een vrij beroep?

Om te starten in een vrij beroep in België volg je deze 5 stappen:

1.

Inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

Registreer je beroep bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Je krijgt dan een ondernemingsnummer toegekend dat je identificeert bij officiële instanties.

2.

Activatie van je btw-nummer

Voor de meeste vrije beroepen is het noodzakelijk om een btw-nummer te activeren bij de belastingdienst. Dit nummer gebruik je voor het indienen van je btw-aangiften en voor het factureren van je klanten.

3.

Vergunningen aanvragen

Sommige vrije beroepen vereisen specifieke autorisaties. Bijvoorbeeld het verkrijgen van een ITAA-nummer voor accountants, een INAMI-nummer voor gezondheidsprofessionals, en inschrijvingen bij de bevoegde Ordes en Commissies (zoals de Orde van Architecten, de Commissie voor Psychologen, enzovoort).

4.

Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Als beoefenaar van een vrij beroep moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit zorgt ervoor dat je sociale bijdragen betaalt, waarmee je rechten opbouwt zoals pensioen en ziekteverzekering.

5.

Verzekeringen afsluiten

Het is belangrijk om jezelf en je praktijk goed te verzekeren. Denk aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, en een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid.

Lanceer jouw zaak eenvoudig online

Ben je klaar om te starten in een vrij beroep? Kom langs bij een van onze ondernemingsloketten of raadpleeg alle stappen gewoon makkelijk online.

Ik start mijn zaak op

Wat zijn de verschillende vrije beroepen?

Hieronder vind je een niet-exhaustieve lijst van beroepen die als vrij beroep mogen uitgeoefend worden:

accountant diëtist notaris
advocaat dokter opticien
apotheker ergotherapeut orthopeed
architect fiscaal adviseur podoloog
audioloog fiscalist psycholoog
orthopedisch technoloog fysiotherapeut tandarts
bedrijfsrevisor journalist vastgoedmakelaar
landmeter verloskundige  
detective leverancier van verpleegkundige
deurwaarder implantaten vertaler
dierenarts logopedist zelfstandig leraar

Overweeg je om een vrij beroep uit te oefenen?

Ontdek alles wat je moet weten in onze whitepaper.

Download whitepaper

Een vrij beroep uitoefenen als natuurlijke persoon of vennootschap: welk statuut kies ik? 

Je kan een vrij beroep uitoefenen als natuurlijk persoon of in de hoedanigheid van een vennootschap. Elk statuut heeft voor- en nadelen.

  • Het statuut van eenmanszaak, of natuurlijk persoon, is het meest voorkomend omwille van zijn eenvoud: beperkte administratieve formaliteiten, geen nood aan statuten of een minimum aan kapitaal, een vereenvoudigde boekhouding, lage oprichtings- en werkingskosten. 
  • Dit laat je toe jouw zaak snel en zonder veel gedoe op te starten, zich laten assisteren door een meewerkende partner, en zelfs medewerkers uit te betalen.
  • Dit statuut brengt echter enkele ongemakken met zich mee: je gaat een persoonlijke verantwoordelijkheid aan en dat kan je, in geval van problemen, jouw spaargeld kosten. Daarbovenop kan de belastingheffing minder voordelig blijken dan voor ondernemingen. 
  • Zelfs al gaat het niet om een commerciële activiteit, dan kan het uitoefenen van een vrij beroep perfect in het kader van handelsvennootschap. Er zijn meer formaliteiten en kosten om op te starten, maar deze juridische vorm beschermt je  persoonlijk en maakt dat je een gunstiger belastingregeling geniet. Daarbovenop vergemakkelijkt het ook eventuele samenwerkingen of overdracht van aandelen.

Je hebt dus de keuze tussen een coöperatieve vennootschap (die, zoals de naam doet vermoeden, je persoonlijke aansprakelijkheid met zich meebrengt) en een besloten vennootschap.

Wil je persoonlijk advies over het statuut of de juridische vorm die het best bij je situatie past? Wij staan voor je klaar. Contacteer ons. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een vrij beroep?

Voordelen van een vrij beroep:

  • Onafankelijkheid: Je hebt de vrijheid om je eigen werk te organiseren en beslissingen te nemen zonder verantwoording af te leggen aan een werkgever.
  • Persoonlijke voldoening: Veel beoefenaars van vrije beroepen ervaren een hoge mate van persoonlijke voldoening door de directe impact die ze hebben op het leven van anderen.
  • Specialisatie: Je hebt de mogelijkheid om je te specialiseren in een specifiek vakgebied en jezelf als expert te profileren.

Nadelen van een vrij beroep:

  • Financiële onzekerheid: Net als bij andere zelfstandige activiteiten, is er geen gegarandeerd inkomen en moet je zelf zorgen voor een financiële buffer.
  • Hoge verantwoordelijkheid: De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en ethiek van je werk rust volledig op jouw schouders, wat stressvol kan zijn.
  • Complexe regelgeving: Intellectuele beroepen zijn vaak onderworpen aan strikte wettelijke en ethische regels, wat kan leiden tot een hoge administratieve last.

Paritair Comité vrije beroepen

Wanneer je in een vrij beroep werkt, val je onder een specifiek paritair comité, namelijk het Paritair Comité voor Vrije Beroepen. Dit comité is verantwoordelijk voor het vastleggen van arbeidsvoorwaarden en het behartigen van de belangen van werknemers en werkgevers in de sector van vrije beroepen.

Wat is het verschil tussen een vrij beroep en andere zelfstandige beroepen?

Het belangrijkste verschil tussen een intellectueel beroep en andere zelfstandige beroepen is de aard van de activiteit en de mate van regulering. Vrije beroepen zijn gebaseerd op intellectuele prestaties en vallen onder specifieke ethische codes en regelgevingen, terwijl andere zelfstandige beroepen vaak meer commercieel gericht zijn.

Vrij beroep starten tips

Praktische tips voor een succesvolle start in een vrij beroep

  • Investeer in een goede opleiding:
    Zorg ervoor dat je over de juiste kwalificaties beschikt die vereist zijn voor het vrij beroep dat je wilt uitoefenen.
  • Netwerk opbouwen:
    Bouw een netwerk van collega-professionals en potentiële cliënten om je praktijk te laten groeien.
  • Regelmatige bijscholing:
    Vrije beroepen vereisen vaak regelmatige bijscholing om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in je vakgebied.

Ondersteuning bij het starten in een vrij beroep

Starten in een vrij beroep? Als erkend ondernemingsloket en erkend sociaal verzekeringsfonds in België bieden wij deze A tot Z-oplossing aan, waarbij onze experts altijd slechts een muisklik verwijderd zijn om je verder te helpen.

Maak een afspraak of start je vrij beroep in enkele klikken