independant_principal

Starten als zelfstandige in hoofdberoep

Overweeg je om je carrièrepad om te gooien en te starten als zelfstandige in hoofdberoep? Dit is een grote stap, maar met de juiste voorbereiding en kennis kun je succesvol van start gaan. Op deze pagina vind je alle essentiële informatie over wat het betekent om zelfstandige in hoofdberoep te worden, de stappen die je moet volgen, en de voor- en nadelen.

Wat is een zelfstandige in hoofdberoep?

Een zelfstandige in hoofdberoep is iemand die zijn of haar voornaamste beroepsactiviteit uitoefent als zelfstandige, zonder dat deze verbonden is aan een arbeidsovereenkomst met een werkgever. Dit betekent dat het grootste deel van het inkomen afkomstig is uit de zelfstandige activiteit. Hoewel het mogelijk is om daarnaast nog in loondienst te werken, blijft de zelfstandige activiteit de primaire bron van inkomsten en de basis voor de opbouw van sociale zekerheid.

Hoe word ik zelfstandige in hoofdberoep?

1.

Inschrijving KBO

Registreer je bedrijf bij de Kruispuntbank Voor Ondernemingen (KBO). Je krijgt dan een ondernemingsnummer toegekend. Dit unieke nummer identificeert jouw bedrijf bij alle officiële instanties.

2.

Btw-nummer activeren

Registreer je ondernemingsnummer als btw-nummer bij de FOD Financiën. Hier helpen wij je ook graag mee verder uiteraard!

3.

Vergunningen aanvragen

Voor sommige activiteiten heb je één of meer erkenningen of vergunningen nodig. Deze dien je aan te vragen. Voorbeelden zijn Unisono, FAVV,…

4.

Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds om je sociale bijdragen te regelen. Deze bijdragen zorgen voor je sociale zekerheid, zoals pensioen en ziekteverzekering.

5.

Verzekeringen afsluiten

Ondernemen is risico’s nemen. Als zelfstandige is het daarom aangewezen om voor de nodige verzekeringen te zorgen.

Start als zelfstandige in enkele klikken

Starten als zelfstandige? Via ons digitale ondernemingsloket kan je snel en eenvoudig je activiteit starten.  

Ik wil starten

Waarom moet ik me aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds?

Het aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds is verplicht voor elke zelfstandige. Dit fonds zorgt ervoor dat je sociale bijdragen correct worden geïnd en biedt je toegang tot sociale rechten zoals pensioen, kinderbijslag en ziekteverzekering.

Wat is het verschil met een aansluiting in bijberoep?

Bij een aansluiting in bijberoep bouw je sociale zekerheid op via je hoofdberoep (zoals een baan in loondienst), waardoor de sociale bijdragen lager zijn. Als zelfstandige in hoofdberoep zijn alle sociale zekerheidsbijdragen volledig voor jouw rekening, omdat je niet via een andere baan bent verzekerd. Dit betekent hogere bijdragen, maar ook volledige dekking via je zelfstandige activiteit. Iemand in bijberoep betaalt wel sociale bijdragen maar bouwt hiermee niks op.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om te starten als zelfstandige in hoofdberoep?

Om te starten als zelfstandige in hoofdberoep moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  1. Inschrijving: Je moet ingeschreven zijn in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) via een erkend ondernemingsloket.
  2. Btw-nummer: Als je activiteiten onder de btw-wetgeving vallen, moet je een btw-nummer aanvragen.
  3. Sociale bijdragen: Je moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en je bijdragen betalen, op basis van je inkomsten als zelfstandige.

Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandige in hoofdberoep?

Voordelen van zelfstandige in hoofdberoep

  • Onafhankelijkheid: Je hebt de volledige controle over je werk en beslissingen, zonder verantwoording aan een werkgever.
  • Potentiële inkomsten: Aangezien je voltijds als zelfstandige werkt, is er potentieel voor hogere inkomsten vergeleken met een bijberoep.
  • Volledige sociale zekerheid: Je bouwt volledige sociale rechten op, zoals pensioen en ziektekostenverzekering, via je zelfstandige activiteit.
  • Belastingsvoordelen: Mogelijkheid om bepaalde kosten fiscaal in te brengen.

Nadelen van zelfstandige in hoofdberoep

  • Financiële onzekerheid: In tegenstelling tot een loondienst is er geen gegarandeerd inkomen, en je moet zelf zorgen voor een buffer bij onvoorziene omstandigheden.
  • Hogere sociale bijdragen: Omdat je niet aanvullend verzekerd bent via een loondienst, zijn je sociale bijdragen hoger.
  • Meer administratie: Als zelfstandige in hoofdberoep heb je te maken met meer administratie, omdat je bijvoorbeeld meer aankoopt of verkoopt.

Wat kost het om te starten als zelfstandige in hoofdberoep?

Bij de opstart van een zelfstandige activiteit in hoofdberoep moet je rekening houden met diverse kosten. Denk hierbij aan de inschrijving in de KBO, de activatie van een BTW-nummer, en de premies voor verzekeringen.

  • Inschrijving ondernemingsnummer in de KBO (€ 105,5 vrij van btw)1,2
  • Activatie btw-nummer door ondernemingsloket (€77,5 btw incl.)1

1100% aftrekbaar  
2wettelijk bepaalde kosten

Andere kosten hangen af van welke rechtsvorm je kiest voor je onderneming. Niet zeker welke te kiezen? Vergelijk de verschillende rechtsvormen hier.

commencer en tant qu'indépendante à titre principal

Specifieke tips voor een succesvolle start

  • Businessplan opstellen:
    Het is belangrijk om een solide businessplan te hebben dat je richting geeft en helpt bij het aantrekken van investeerders.
  • Netwerken:
    Bouw een netwerk van potentiële klanten en partners om je bedrijf te laten groeien.
  • Marketing:
    Investeer in een goede marketingstrategie om je producten of diensten bekend te maken.

Ondersteuning bij het starten in hoofdberoep

Je kunt online eenvoudig jouw zelfstandige activiteit in hoofdberoep starten via ons digitale ondernemingsloket. Als erkend ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds in België, bieden wij je een volledige ondersteuning van A tot Z.

Of maak een afspraak en kom langs in één van onze kantoren of spreek met onze experts.

Start online