Gepensioneerd zelfstandige

Bijverdienen na je pensioen als zelfstandige

Wil je blijven werken en bijverdienen als gepensioneerde? Veel gepensioneerden kiezen ervoor om hun ervaring en passie te blijven inzetten door een zelfstandige activiteit op te starten of voort te zetten. Dit kan een uitstekende manier zijn om actief te blijven en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren. Maar er zijn enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden als je start als gepensioneerd zelfstandige, zoals de invloed op je pensioen, de belastingregels en de mogelijke beperkingen.


Zie ook: wat met mijn pensioen als zelfstandige?

Bijverdienen als gepensioneerd zelfstandige in 5 stappen:

1.

Inschrijving KBO

Registreer je bedrijf in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) om een ondernemingsnummer te verkrijgen.

2.

Activatie btw-nummer

Activeer je btw-nummer via het ondernemingsloket.

3.

Vergunningen aanvragen

Afhankelijk van je activiteit kan het nodig zijn om specifieke vergunningen of licenties aan te vragen.

4.

Aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds

Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds om je sociale bijdragen te beheren. Dit is verplicht, zelfs als je gepensioneerd bent.

5.

Verzekeringen afsluiten

Sluit de nodige verzekeringen af, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, om jezelf te beschermen.

Start als zelfstandige in enkele klikken

Starten als zelfstandige? Via ons digitale ondernemingsloket kan je snel en eenvoudig je activiteit starten.  

Ik wil starten

Regels voor bijverdienen als gepensioneerde

Werken na je pensioen en bijverdienen als gepensioneerde is zeker mogelijk, maar er zijn enkele regels en voorwaarden waar je rekening mee moet houden, afhankelijk van je pensioenstatus en leeftijd.

  • Bijverdienen bij vervroegd pensioen: als je vervroegd met pensioen bent gegaan, zijn er strikte grenzen aan wat je mag bijverdienen bij vervroegd pensioen. Overschrijding van deze grenzen kan leiden tot vermindering of verlies van je pensioen.
  • Bijverdienen na de wettelijke pensioenleeftijd: vanaf 65 jaar mag je meestal onbeperkt bijverdienen zonder dat dit je pensioen beïnvloedt, tenzij je een overlevingspensioen ontvangt. In dat geval gelden er nog steeds inkomensgrenzen.
  • Sociale bijdragen: als gepensioneerde die bijverdient, ben je verplicht om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen te betalen. Deze bijdragen zijn gebaseerd op je netto belastbaar inkomen. Voor gepensioneerden met lage inkomsten gelden lagere sociale bijdragen, maar als je inkomen boven een bepaalde drempel uitkomt, stijgen de bijdragen. Daarnaast kunnen deze bijdragen je sociale rechten blijven opbouwen, zelfs na pensionering.
  • Impact op gezins- en overlevingspensioen: indien je partner een gezinspensioen ontvangt, kunnen jouw inkomsten als zelfstandige de hoogte van dit pensioen beïnvloeden. Te hoge inkomsten kunnen resulteren in een omzetting van het gezinspensioen naar een alleenstaandenpensioen.

Belastingvrij bijverdienen na je pensioen

Bij het bijverdienen als gepensioneerde moet je rekening houden met belastingregels. Inkomsten uit een zelfstandige activiteit worden namelijk belast, en dit kan gevolgen hebben voor het totaalbedrag van je belastingaangifte. Zo worden je pensioen en bijverdienste samengeteld, wat kan leiden tot een hogere belastingschijf. Je kunt je belastbaar inkomen echter verlagen door zakelijke kosten af te trekken, zoals investeringen in je onderneming.

Wat als je minder verdient?

Als je zelfstandige activiteit beperkt blijft tot een bijverdienste als gepensioneerde met een laag inkomen, kan het zijn dat je geen of lagere sociale bijdragen moet betalen. Verdien je echter meer, dan worden de bijdragen berekend op basis van je werkelijke inkomen, en kan dit invloed hebben op je pensioen.

Ondersteuning bij het starten als zelfstandige

Je kunt online eenvoudig jouw zelfstandige activiteit als gepensioneerde starten via ons digitale ondernemingsloket. Als erkend ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds in België, bieden wij je een volledige ondersteuning van A tot Z.

Of maak een afspraak en kom langs in één van onze kantoren of spreek met onze experts.