Salarisverhoging: 111 euro bruto voor Belgische bedienden

Salarisverhoging: Kerstcadeautje van 111 euro bruto voor Belgische bedienden

Brussel, 19 december 2019 – Hebben enkel kinderen dit jaar recht op een cadeautje van de kerstman? Neen, zo blijkt uit een analyse van de loonstrookjes van meer dan 60.000 bedienden* door sociaal secretariaat Partena Professional. Het brutoloon is dit jaar met 111 euro (ofwel 3,19%) gestegen in vergelijking met 2018. Toen steeg het brutoloon ook al, zij het “slechts” met 105 euro bruto (2,94%).

Al gedacht aan een cafetariaplan?

MyChoice, het flexibel salarispakket voor elke werknemer.

Lees meer

Loonsopslag afhankelijk van leeftijd

Volgens de analyse van Partena Professional profiteren jonge bedienden van de grootste loonsopslag. Bedienden tussen 20 en 30 jaar oud krijgen gemiddelde bijna 4% meer loon. Deze toename betekent echter niet dat jongeren ook effectief meer geld krijgen dan ouderen. Voor 20-24 jarigen steeg het brutosalaris met gemiddeld 83 euro, tegenover bijvoorbeeld 113 euro voor 45-49-jarigen. Zij hebben immers doorgaans al een hoger salaris dan hun jongere collega’s.

Zoals vermeld in een eerdere studie van Partena Professional (juni 2019), wordt anciënniteit minder beloond. Hoe langer in dienst, hoe lager de loonsverhoging. Voor werknemers met meer dan 40 dienstjaren steeg het loon bijvoorbeeld met minder dan 100 euro bruto (+ 2,52%).

Partena Professional ziet de indexering van de lonen als oorzaak voor de loonsopslag: “Het groeipercentage van de gezondheidsindex, dat gebruikt wordt bij de berekening van de loonindexering, is gemiddeld 1,89% over de periode tussen oktober 2018 en oktober 2019. Dat betekent dat de salarisverhoging met 3,19% het gevolg is van andere verhogingen, zoals verhogingen door bijvoorbeeld collectieve arbeidsovereenkomsten”, zegt Wim Demey, Customer Intelligence Manager binnen het sociaal secretariaat.

Gendergelijkheid, maar...

Wat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen betreft, evolueert de loonsopslag procentueel gelijk voor beide geslachten naargelang men ouder wordt. Maar omdat de loonkloof blijft bestaan – mannen verdienen nog steeds meer dan vrouwen – krijgen mannelijke bedienden gemiddeld 120 euro bruto loonsopslag, tegenover 100 euro bruto voor vrouwen.

Wanneer alle functiecategorieën naast elkaar worden gelegd, zien we dat het loon van leidingevenden en managementfuncties het minste toeneemt: + 2,72%. Maar omdat hun loon doorgaans veel hoger ligt, is het wel de grootste bruto stijging: ze kregen gemiddeld 170 euro bruto loonsopslag (vorig jaar ging het nog om 157 euro). Belangrijke kanttekening: bonussen zoals warranten en aandelenopties worden hier niet in rekening gebracht.

Nauwe samenhang met opleidingsniveau

Het onderzoek van Partena Professional toont ook aan dat hoe hoger het opleidingsniveau is van de bediende, hoe hoger de gemiddelde loonsverhoging uitvalt. Die stijging is niet enkel te verklaren door het brutosalaris – iemand met een hoger opleidingsniveau verdient over het algemeen beter – maar toont zich ook procentueel. Bij werknemers met een middelbareschooldiploma is de gemiddelde loonsverhoging 2,96% ten opzichte van 2018, terwijl het voor universitair geschoolden 3,51% is. Dat vertaalt zich in een respectievelijke stijging van gemiddeld 93 euro bruto per maand voor laaggeschoolden, tegenover 151 euro loonsopslag voor universitair geschoolden.

De inflatie voorbij

Op basis van maandelijkse prognoses wordt verwacht dat de gemiddelde jaarlijkse inflatie in 2019 1,5% zal bedragen. Als de kosten van levensonderhoud in dezelfde mate stijgen als de Belgische salarissen, is de kerstman dan wel genereus?

Van alle bedienden die een loonsverhoging ontvingen, ontving geen van hen minder dan de inflatie. Dat betekent dus dat alle bedienden een nettovoordeel kregen. In 2018 heeft 21% van de werknemers geen salarisverhoging meegemaakt die hoger was dan de inflatie. De kerstman was dus vrijgeviger dit jaar.

Voor paritair comité 200, het grootste Belgische overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers, stijgt de indexering met 2,16% voor de reële lonen. Daarnaast werd in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) een loonsstijging met 1,1% opgenomen.

"De bruto maandlonen in PC 200 zijn gemiddeld meer gestegen dan vorig jaar. Deze stijging is echter amper hoger dan de indexering. Werkgevers houden zich duidelijk aan de loonnorm. Met andere woorden: de lonen zijn dit jaar beschermd tegen inflatie. De verhoging bleef strikt binnen de grenzen van de verhogingen die binnen de verschillende paritaire comités waren overeengekomen”, besluit Wim Demey van Partena Professionnal.

*Het gaat om 60.500 bedienden met een vast contract en minstens één jaar anciënniteit.