Pleidooi voor de interimwinstpremie

Een interim-winstpremie zou de productiviteit van de werknemers verhogen

Brussel, 9 januari 2020 - Sinds 1 januari 2018 kunnen werkgevers hun werknemers op relatief eenvoudige manier een deel van hun winst toekennen dankzij de winstpremie, een vorm van werknemersparticipatie. De winstpremie sloeg meteen aan, omdat de premie voordelig is voor zowel werkgever als werknemer. In 2018 keerden 738 bedrijven een winstpremie uit. In totaal ging 92,5 miljoen euro aan winstpremies naar een 50.000-tal werknemers*. Maar momenteel zit er veel tijd tussen het moment waarop werknemers goed presteren en het moment waarop ze daarvoor een beloning krijgen in de vorm van een winstpremie. Yves Stox, Senior Legal Counsel bij sociaal secretariaat Partena Professional, werkte een voorstel uit om daar een mouw aan te passen.

Welk soort bonus past het best bij uw bedrijf?

Doe de test!

Om werknemers optimaal te motiveren, liggen het moment van prestatie en het moment van beloning best zo dicht mogelijk bij elkaar. Maar daar knelt het schoentje voor de winstpremie vandaag. Het is immers de algemene vergadering die na het einde van het boekjaar beslist over de winstverdeling en bepaalt welk deel van de winst desgevallend wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders (als dividend), aan de bestuurders (als tantième) en ... aan de werknemers (als winstpremie). In de praktijk zal de algemene vergadering de beslissing om al dan niet een winstpremie toe te kennen vaak pas nemen bij het voorleggen van de jaarrekening aan de algemene vergadering. Dit kan duren tot zes maanden na afsluiting van het boekjaar. Dat betekent dat het lang kan duren voor een werknemer zijn of haar ‘beloning’ onder de vorm van een winstpremie effectief in handen krijgt.

Vandaag mogen dividenden al als ‘interim-dividend’ uitgekeerd worden, en dit voorafgaand aan de goedkeuring van de jaarrekening door de algemene vergadering. Het zou interessant zijn dat werkgevers naar analogie daarvan een ‘interim-winstpremie’ zouden kunnen toekennen. Zo kunnen ze werknemers belonen zodra het duidelijk wordt dat de winstdoelstellingen werden gerealiseerd, en niet pas vele maanden daarna. Ondernemingen kunnen met een interim-winstpremie dus een optimaler personeels- en beloningsbeleid uitbouwen. De wetgever zou op die manier de doelstelling van de programmawet om de werknemersparticipatie aantrekkelijker te maken, realiseren.

* Persbericht Vice-eersteminister en minister van Financiën Alexander De Croo, 13 februari 2019, https://alexanderdecroo.be/vorig-jaar-keerden-738-bedrijven-winstpremie-uit-aan-medewerkers/