PFI (Waalse tegenhanger van de IBO): wijzigingen die op 1 oktober 2024 in werking treden

Auteur: Anne Ghysels (Legal Expert)
Leestijd: 6min
Publicatiedatum: 20/09/2024 - 07:42
Laatste update: 02/10/2024 - 12:40

Binnenkort treden een aantal wijzigingen in werking voor PFI-overeenkomsten (Plan Formation Insertion, de Waalse tegenhanger van de IBO) die vanaf 1 oktober 2024 worden gesloten.

De belangrijkste wijziging betreft de betaling van de premie die je als werkgever verschuldigd bent: deze wordt vanaf nu rechtstreeks aan de stagiair betaald, en dus niet meer aan Forem.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die in de wetgeving zijn aangebracht.

Naam van de overeenkomst

De Contrat de Formation Insertion (CFI) wordt opnieuw omgedoopt tot Plan Formation Insertion (PFI).

Vergoedingen en kosten die je als werkgever moet betalen

Aanmoedigingspremie 

De aanmoedigingspremie wordt berekend op basis van het brutomaandloon voor de functie die de PFI'er in het bedrijf uitoefent. 

De volgende formule wordt daarbij gebruikt:

brutomaandloon voor de uitgeoefende functie  
- sociale uitkeringen en inkomsten of theoretische vergoedingen (of compenserende Forem-vergoeding)
= bruto-aanmoedigingspremie
X minstens 60%  (tot 100% (vast percentage voor de volledige duur van de PFI-overeenkomst))
- bedrijfsvoorheffing
= netto-aanmoedigingspremie die je aan de stagiair betaalt

De aanmoedigingspremie wordt berekend pro rata de prestaties die je elke maand aan Forem bezorgt.

Die aangifte gebeurt:

  • hetzij via het Forem-platform, uiterlijk op de vijfde werkdag van de volgende maand;
  • hetzij per post of via e-mail, uiterlijk op de eerste werkdag van de volgende maand.

Voorbeeld:

Brutomaandloon bij aanwerving voor de uitgeoefende functie = 3.000 EUR

Werkloosheidsuitkering van de toekomstige PFI'er = 700 EUR

Bruto-aanmoedigingspremie = 3.000 EUR - 700 EUR = 2.300 EUR

Je kiest ervoor om 60% van deze premie te betalen: 2.300 EUR x 60% = 1.380 EUR

Bedrijfsvoorheffing: 1.380 EUR x 11,11% = 153,32 EUR

Aan de PFI'er te betalen netto-aanmoedigingspremie = 1.226,68 EUR

De toekomstige PFI'er zal voor een volledige maand prestaties 1.926,68 EUR (= werkloosheidsuitkering van 700 EUR + aanmoedigingspremie van 1.226,68 EUR) krijgen.

Reiskosten

Als werkgever ben je verplicht de reiskosten van de PFI'er terug te betalen volgens dezelfde regels als de regels die gelden voor je werknemers. Onder reiskosten moet worden verstaan kosten die betrekking op verplaatsingen:

  • tussen de woonplaats van de stagiair en de in de PFI-overeenkomst vermelde plaats van tewerkstelling,
  • tussen de woonplaats van de stagiair en het opleidingscentrum en
  • tussen de woonplaats van de stagiair en de eventuele plaats van de opdracht.

De minimumafstand van 5 km is afgeschaft.

Compenserende Forem-vergoeding

De stagiair heeft recht op een compenserende Forem-vergoeding als hij bij de ondertekening van de PFI-overeenkomst geen sociale uitkeringen, inkomsten of theoretische vergoedingen heeft.

Die compenserende vergoeding bedraagt 300 EUR (brutobedrag) per maand. Dat bedrag wordt aangepast pro rata het werkrooster van de stagiair.

Je verplichtingen

Verbintenis 

Je verbindt je ertoe geen PFI-overeenkomst te sluiten met een stagiair die slaagde voor een overeenkomst voor alternerend leren, een bedrijfsstageovereenkomst, een beroepsinlevingsovereenkomst of een overeenkomst voor een alternerende opleiding met diezelfde stagiair voor hetzelfde beroep voor een periode van 5 jaar.

Toename van het aantal werknemers

Als je personeelsbestand niet stijgt na het sluiten van de PFI-overeenkomst en de daarop volgende arbeidsovereenkomst, mag je geen personeel ontslaan met het oog op de aanwerving van een stagiair in het raam van een PFI-overeenkomst of wanneer de stagiair vervolgens in dienst wordt genomen. Forem zal ter zake een controle uitvoeren, onder meer op het vlak van de evolutie van je personeelsbestand. Die controle zal gebeuren op basis van RSZ-stromen.

Forem zal de vier kwartalen vóór de PFI-overeenkomst vergelijken met het kwartaal van aanwerving met een arbeidsovereenkomst. Als het aantal werknemers niet is gestegen, zal Forem je een verwittiging sturen met de vraag de situatie te rechtvaardigen.

Hierbij enkele voorbeelden van redenen die je ter rechtvaardiging kan opgeven:

  • moeilijkheden op het vlak van aanwerving (je moet kunnen aantonen dat je stappen hebt ondernomen - het minimum is de publicatie bij Forem van een vacature die vóór het einde van de PFI-overeenkomst zonder invulling is gebleven);
  • overmacht;
  • pensioen van een werknemer die na afloop van de PFI-overeenkomst is vervangen;
  • ontslag van een werknemer om dringende redenen;
  • een andere reden die geen verband houdt met de PFI-functie. 

Als je geen afwijking hebt verkregen betreffende de niet-stijging van het personeelsbestand zullen de door Forem betaalde bedragen teruggevorderd worden en word je gedurende één jaar uitgesloten van deelname aan het PFI-programma. Bij herhaling kan die periode oplopen tot 5 jaar.

Nieuwigheden m.b.t. de verbreking van de PFI-overeenkomst

Redenen voor de verbreking

De PFI-overeenkomst kan worden verbroken:

  1. op de datum van de kennisgeving door de curator van je faillissement;
  2. op grond van een gemotiveerde beslissing van de stagiair als je je opleidingsverplichtingen niet naleeft;
  3. NIEUW op basis van je beslissing in geval van:
  4. stopzetting van je activiteiten;
  5. afwezigheid van de stagiair gedurende een periode van minstens één derde van de duur van de stage, ook als de afwezigheid het gevolg is van een ziekte of een arbeidsongeval, op voorwaarde dat die afwezigheid de voortzetting van de opleiding in het gedrang brengt;
  6. onbekwaamheid van de stagiair met betrekking tot zowel zijn lichamelijke als geestelijke capaciteiten, evenals tot zijn competenties inzake gedragingen en relaties;
  7. het niet-verkrijgen van de voorziene attestering op het vlak van opleiding wanneer deze attestering verplicht is voor de uitoefening van het aangeleerde beroep;
  8. vroegtijdige indienstneming van de stagiair die alle vereiste competenties voor de post heeft verworven vóór het einde van de opleidingsperiode;
  9. niet-naleving door de stagiair van zijn verplichtingen die zijn opgenomen in het arbeidsreglement van de onderneming;
  10. op basis van een gemotiveerde beslissing van Forem als je een van de volgende verplichtingen niet naleeft: 
  • de stagiair verzekeren tegen arbeidsongevallen; 
  • de stagiair de aanmoedigingspremie storten en zijn reiskosten terugbetalen; 
  • Forem de nodige bijstand verlenen met betrekking tot de follow-up en de controle van de PFI-overeenkomst;
  • zorgen voor de veiligheid van de stagiair.

Verbreking en bemiddeling: nieuwe procedure

Als een van de partijen (jij, de stagiair of Forem) overweegt om de PFI-overeenkomst te verbreken, moet die de andere partijen daarvan op de hoogte brengen (digitaal platform, brief of e-mail) en de redenen van haar voornemen vermelden.

Binnen drie werkdagen na die kennisgeving zal Forem de andere partijen een bemiddeling voorstellen om te voorkomen dat de PFI-overeenkomst wordt verbroken. Forem kan de uitvoering van de PFI-overeenkomst tijdens die periode schorsen.

Als de bemiddeling tot niets leidt, kan de partij die de PFI-overeenkomst wenst te verbreken haar voornemen bevestigen. De beslissing gaat in op zijn vroegst de dag na de bemiddeling.

Inwerkingtreding 

Deze wijzigingen zijn niet van toepassing op PFI-overeenkomsten die vóór 1 oktober 2024 zijn gesloten.

Bronnen: Decreet van 11 april 2024 tot wijziging van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding, B.S. 20 juni 2024; Besluit van de Waalse Regering van 6 juni 2024 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2019 tot uitvoering van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding, B.S. 25 juli 2024

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.