Open Bedrijvendag op zondag 6 oktober 2024: mag je je werknemers dan laten werken?

Auteur: Elien De Clercq (Legal Expert)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 01/10/2024 - 18:14
Laatste update: 01/10/2024 - 18:19

Op zondag 6 oktober 2024 zetten naar jaarlijkse gewoonte tal van bedrijven hun deuren open voor het grote publiek.  
De naambekendheid verhogen, nieuwe medewerkers aantrekken, de klantencontacten verbeteren… ieder bedrijf heeft zo zijn redenen om deel te nemen aan Open Bedrijvendag. 
Om dit evenement in goede banen te leiden, wordt vaak een beroep gedaan op het personeel van de onderneming. Kan dit zomaar en zo ja, zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden?

Kan je je werknemers tewerkstellen op zondag? 

Open Bedrijvendag vindt plaats op een zondag, wat vanuit arbeidsrechtelijk oogpunt problematisch kan zijn want zondagsarbeid is in principe verboden.

De arbeidswet voorziet echter tal van uitzonderingen op dit verbod. 
Zo mogen onder andere werknemers op zondag worden tewerkgesteld in het kader van een deelneming aan manifestaties van alle aard. Hieronder vallen onder meer salons, tentoonstellingen, musea, jaarbeurzen, nijverheids- en landbouwtentoonstellingen, markten, braderijen, optochten en sportmanifestaties.


Open Bedrijvendag valt onder deze uitzondering, waardoor ondernemingen die normaal op zondag geen werknemers mogen tewerkstellen, dit uitzonderlijk wel kunnen doen. 

Welk (over)loon moet je betalen als werkgever?

De tijd dat de betrokken werknemers tijdens Open Bedrijvendag aanwezig zijn op het bedrijf en arbeidsprestaties leveren, is arbeidstijd en moet je als dusdanig vergoeden. 

Er wordt in principe geen specifieke toeslag voorzien voor zondagswerk. Let wel: bepaalde sectoren voorzien hierin wel.
Wat het loon betreft, wordt een onderscheid gemaakt naargelang de wekelijkse arbeidsduurgrens (bijvoorbeeld 38 uur per week) op die zondag al dan niet wordt overschreden:

  • De weekgrens wordt niet overschreden

Wordt er in de week voorafgaand aan de Open Bedrijvendag een dag recuperatie genomen of het arbeidsrooster tijdelijk aangepast, zodat de weekgrens niet wordt overschreden, dan is er geen overloon verschuldigd.

Een tijdelijke wijziging van het uurrooster kan u doorvoeren door dit in een bijlage aan de arbeidsovereenkomst op te nemen die door beide partijen ondertekend wordt. Het uurrooster moet ook toegevoegd worden aan het arbeidsreglement.

 Voor het presteren van deze uren op zondag hebben de betrokken werknemers recht op hun normale loon. Sectoren of bedrijven kunnen evenwel voorzien in een specifieke vergoeding voor dergelijke prestaties.

  • De weekgrens wordt wel overschreden

Wordt er de zondag bijkomend gewerkt, bovenop de normale wekelijkse arbeidstijd, dan wordt de arbeidsduurgrens overschreden en is er overloon verschuldigd. Overuren op zondag geven recht op overloon aan 100%.

Moet er inhaalrust worden toegekend?

Ook wat de inhaalrust betreft, dient een onderscheid te worden gemaakt naargelang de wekelijkse arbeidsduurgrens (bijvoorbeeld 38 uur per week) op die zondag al dan niet wordt overschreden:

  • De weekgrens wordt niet overschreden

Voor arbeid gepresteerd op zondag heeft de werknemer recht op inhaalrust. Deze inhaalrust is onbetaald en dient te worden toegekend binnen de zes dagen die volgen op de zondag. 

De inhaalrust bedraagt een volledige dag indien de werknemer op zondag minstens 4 uur gewerkt heeft. Indien de werknemer minder dan 4 uur gewerkt heeft, dan heeft hij recht op een halve dag inhaalrust.
Deze inhaalrust wordt niet aangerekend op de arbeidsduur en kan bijgevolg samenvallen met een gewone dag van inactiviteit binnen de onderneming (bijvoorbeeld zaterdag).

  • De weekgrens wordt wel overschreden

Bij overschrijding van de weekgrens moet zowel inhaalrust voor prestaties op zondag en inhaalrust voor presteren van overuren toegekend worden.

Voor de arbeid gepresteerd op zondag heeft deze werknemer recht op onbetaalde inhaalrust binnen de zes dagen die volgen op de zondag zoals hierboven vermeld.

Daarnaast dient aan de betrokken werknemer inhaalrust te worden verleend voor de gepresteerde overuren op zondag, gezien de weekgrens wordt overschreden. Deze inhaalrust dient wel samen te vallen met de arbeidsuren en is wel bezoldigd. 

Wekelijkse rustpauze en bekendmaking werkrooster

De werknemer moet een wekelijkse rustpauze van 35 opeenvolgende uren kunnen genieten. 
Het afwijkend rooster voor die bepaalde week moet minstens 24 uur op voorhand worden bekendgemaakt door een aangeplakt bericht in de lokalen van de onderneming die de werknemers in kennis stellen van de tijdelijke wijziging. Dit bericht moet gedagtekend en ondertekend worden en bevat de datum van inwerkingtreding van de wijziging.

Conclusie

Het is belangrijk als werkgever om je bewust te zijn van de arbeidsrechtelijke implicaties van zondagsarbeid tijdens evenementen zoals de Open Bedrijvendag. Door de regels en uitzonderingen goed te begrijpen en toe te passen, kan je zonder zorgen personeel tewerkstellen tijdens dit jaarlijkse evenement.

Bron:

Artikel 66,26° van de Arbeidswet van 16 maart 1971.

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.