Of je nu voor een eenmanszaak of een vennootschap kiest, bij Partena Professional vind je de ideale oplossing om jouw bedrijf 100% digitaal op te starten met persoonlijke begeleiding door onze experten.
Ik begin als zelfstandig helper, medezaakvoerder of werkend vennoot in een bestaande zaak en wil me inschrijven als zelfstandige.
Neem deel aan onze informatiesessies om je activiteit goed te starten.
Verhoog je slaagkansen met de hulp van onze experts.
Onze experts geven je de antwoorden die je zoekt.
Wijzig je bedrijfsgegevens via ons digitaal ondernemingsloket.
Ontdek onze handige tool voor je sociale zekerheidsdossier.
Bereken wanneer je ten vroegste op pensioen kan gaan en hoeveel pensioen je zal krijgen.
Ontdek hoe je met succes je eerste werknemer kan aanwerven.
De gids boordevol informatie. Ontdek prakische tips en advies om je allereerste werknemer aan te nemen.
Geniet de ondersteuning van ons sociaal secretariaat.
Profiteer van de expertise en kennis van Partena Professional.
Ontdek hoe Partena Professional accountants helpt.
Vanaf 1 januari 2025 worden werknemers beter beschermd als ze een klacht indienen tegen hun werkgever vanwege het niet respecteren van het minimumloon. Enerzijds mag de werkgever geen nadelige maatregelen treffen ten aanzien van deze werknemer en anderzijds is een ontslagbescherming van toepassing.
Situering
Op 31 december 2024 werd, ter omzetting van de Europese Richtlijn 2022/2041 betreffende toereikende minimumlonen, een wet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad die enkele maatregelen bevat ter bescherming van de minimumlonen:
Een bewaking van de collectieve onderhandelingen over loonvorming op nationaal interprofessioneel niveau (minimale dekkingsgraad van 80%, tweejaarlijks vastgesteld);
Publicatie van de “conventionele minimumlonen” op de website van de FOD WASO;
Betere bescherming van werknemers tegen een nadelige behandeling of ontslag wanneer hun rechten op vlak van minimumlonen worden geschonden.
Voornamelijk de nieuwe beschermingsmechanismen zullen een impact hebben voor de werkgevers. Deze worden hieronder verder besproken.
Toepassingsgebied
De nieuwe beschermingsmaatregelen zijn van toepassing op de werknemers en de werkgevers die verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst. De bescherming geldt dus niet alleen voor de werknemers uit de private sector maar ook voor de contractuele werknemers van de publieke sector.
Ook de personen die de werknemer hebben bijgestaan en ondersteund bij het indienen van een klacht genieten dezelfde bescherming.
Bescherming tegen (1) nadelige maatregelen en (2) ontslag
Wanneer tegen de werkgever een klacht (intern, bij inspectiediensten of rechtsvordering) wordt ingediend door een werknemer wegens een schending van zijn rechten op het vlak van minimumlonen, mag de werkgever (bij uitzendarbeid wordt de gebruiker gelijkgesteld met de werkgever):
geen nadelige maatregel treffen ten aanzien van deze werknemer of zijn vertegenwoordigers in de onderneming, behalve om redenen die vreemd zijn aan de klacht.
Vanaf het indienen van de klacht loopt een beschermingsperiode van 12 maanden. Als een rechtsvordering werd ingesteld loopt de beschermingsperiode tot drie maanden na de dag waarop de rechterlijke beslissing in kracht van gewijsde is gegaan.
Binnen deze beschermingsperiode moet de werkgever kunnen aantonen dat een maatregel die een negatieve impact heeft op de werknemer, geen verband houdt met de ingediende klacht. Indien de werkgever dit niet kan dan moet deze een forfaitaire schadevergoeding betalen die gelijk is aan twee tot drie maanden brutoloon ofwel overeenstemt met de werkelijk geleden schade.
de werknemer niet ontslaan, noch enige voorbereiding voor dit ontslag treffen, tenzij het ontslag los staat van de ingediende klacht.
Als de werknemer daarom vraagt, dan moet de werkgever hem schriftelijk in kennis stellen van de redenen van het ontslag. De werkgever moet daarbij bewijzen dat het ontslag niets te maken heeft met de ingediende klacht.
Indien de ingeroepen reden tot staving van het ontslag wél verband houdt met de ingediende klacht of wanneer de werkgever géén reden geeft, dan moet de werkgever een forfaitaire schadevergoeding betalen die gelijk is aan het brutoloon voor vier tot zes maanden.
Deze vergoeding kan gecumuleerd worden met een verbrekingsvergoeding.
Inwerkingtreding
De nieuwe beschermingsmechanismen zijn van toepassing sinds 31 december 2024.
Bron: Wet van 17 december 2024 houdende gedeeltelijke omzetting van de Richtlijn (EU) 2022/2041 van het Europees Parlement en de Raad van 19 oktober 2022 betreffende toereikende minimumlonen in de Europese Unie, BS 31 december 2024.
De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.