Contingent student 2025: hoeveel uren?

Auteur Alexia Buyl  (Legal Expert)
Leestijd 2min
Laatst geüpdatet 20/11/2024 - 10:27

Het jaar 2025 nadert met rasse schreden, de ideale gelegenheid dus om het contingent in verband met studentenarbeid onder de loep te nemen.  In 2023 en 2024 mochten studenten tijdelijk maximaal 600 uur per jaar werken in het raam van een arbeidsovereenkomst voor studenten. Is die grens van 600 uur verlengd? 

Waarom een studentenovereenkomst sluiten?

Een studentenovereenkomst biedt het voordeel dat het loon dat je aan je student stort, niet onderworpen is aan gewone socialezekerheidsbijdragen; er is alleen een solidariteitsbijdrage verschuldigd.  Voorwaarde is wel dat je student zijn jaarlijks contingent niet overschrijdt.

Wat is de grens (aantal arbeidsuren) die niet mag worden overschreden?

Het contingent is de grens (aantal arbeidsuren) die niet mag worden overschreden. 

Voor het kalenderjaar 2024 bedraagt het contingent 600 uur. Die uren kunnen vrij gespreid worden over het jaar, d.w.z. over de periode van 1 januari tot 31 december, bij een of verschillende werkgevers. De urenteller wordt aan het begin van elk kalenderjaar opnieuw op nul gezet.

En hoe zit het met het contingent voor 2025?

Tot 31 december 2022 was het contingent vastgesteld op 475 uur per kalenderjaar. De regering besloot daarna om dit contingent tijdelijk te verhogen naar 600 uur voor de jaren 2023-2024 (600 uren in 2023 en 600 uren in 2024).

‌De RSZ bevestigt dat het contingent voor studenten binnenkort wordt teruggebracht: vanaf 1 januari 2025 zal het contingent, als de regering geen nieuwe maatregel neemt, opnieuw 475 uur per kalenderjaar bedragen.

Bron: Administratieve instructies RSZ K4/2024  www.socialsecurity.be

De website van Partena Professional is een kanaal om informatie in een begrijpelijke vorm ter beschikking te stellen aan aangesloten leden en niet-leden. Partena Professional streeft er naar actuele informatie aan te bieden en deze informatie wordt met de grootste zorg samengesteld (onder andere in de vorm van Infoflashes). Maar aangezien de sociale en fiscale wetgeving voortdurend in beweging is, kan Partena Professional geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden inzake de juistheid, het up-to-date zijn of de volledigheid van de informatie die via deze website werd geraadpleegd of uitgewisseld. Verdere bepalingen kunnen worden nagelezen in onze algemene disclaimer die van toepassing is bij elke raadpleging van deze website. Door deze website te raadplegen, aanvaardt u uitdrukkelijk de bepalingen van deze disclaimer. Partena Professional kan de inhoud van deze disclaimer eenzijdig wijzigen.