Yoga voor je team? Return verzekerd !

Auteur: By Julie van Partena Professional
Leestijd: 5min

21 juni is het internationale dag van de yoga, sinds 2015 uitgeroepen door de Verenigde Naties. Rond en op deze datum zijn er wereldwijd duizenden yoga-events. En dat is meteen de perfecte reden om met je team op de yogamat te gaan staan. 

Want wie al eens intensiever met yoga is bezig geweest weet dat dit ongelofelijk veel deugd doet. Voor lichaam én geest. En zoals je ook weet: gelukkige en gezonde werknemers leveren beter prestaties.

Past volgens jou yoga toch nog eerder in de vrije tijd in plaats van op het werk? Ok. Here we go.

1. Iedereen bedrijfsyoga

Iedereen heeft op gelijk welk moment in het leven baat bij yoga.

Iedereen? Het hele team: Oud, jong, zwanger, stijve hark of topatleet. Met of zonder blessures. Vaak staat de eerste kennismaking met yoga in het teken van genezing: om bv. rugproblemen aan te pakken of te revalideren van een ongeluk of burn-out. Dus deze keer heeft niemand een excuus om niet mee te doen.

2. Yoga levert je team een betere fysieke conditie op

Yoga is een fijne work-out. De fysieke kracht, flexibiliteit, conditie en energie van je werknemers nemen toe bij wie regelmatig op de mat stapt.

Want stel je nu voor dat je fysiek, of die van iemand van je team, niet meer goed zou zijn. Kan je (favoriete werkkracht) dan nog aan het werk? Kan je nog naar het werk? We weten pas hoe belangrijk het is om een goede gezondheid te hebben als we ziek worden of een ongeluk hebben. Je hoeft niet te wachten tot het moet van de dokter - of erger; te laat is - om aan je fysiek te werken. Een goede gezondheid van jezelf en die van je werknemers is iets om te koesteren.

3. Yoga verbetert de concentratie

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat yoga het cognitief functioneren van je brein bevordert. Anders gezegd is je team dus (nog) beter in staat zich te concentreren op de werktaken. En ook: sneller beter werk te leveren.

Of dat niet net zo is met andere fysieke activiteiten? Wel, de studie heeft ook gekeken naar het effect van bv. aerobics op de cognitieve functies van het brein. En dat was significant minder dan bij yoga. Zomaar een beetje bewegen levert dus niet dezelfde concentratie op als yoga.

Het is de perfecte rebooth tijdens een drukke werkdag. 

4. Yoga en werkgerelateerde stress

Werken kan best zwaar en stressvol zijn. Als ik even mag: denk aan file of vertraging waar je niet om vroeg, collega’s die op dezelfde promotie jagen of technische problemen in tijden van een deadline. Net zo bij je werknemers.

Tel dat bij de “gewone” uitdagingen van het leven zoals een verbouwing, relatie struggles, zorg voor een ouder of gewoonweg de opvoeding van je kinderen. Niet zo vreemd dat het belangrijk is de eigen grenzen te bewaren en vaak te herbronnen om ver weg van een burn-out te blijven.

Herbronnen doe je door je te ontspannen. Voor de één is dat lopen. Voor de ander is dat yoga. Maar met yoga gaat het nog vlotter.

Omdat ‘je ontspannen’ geen ‘to do’ mag worden waar je stress van krijgt is er… bedrijfsyoga.

5. Veel ziekteverzuim?

Niemand heeft iets aan werknemers of CEO’s die overwerkt of ongelukkig thuis zitten. Yoga verbetert het immuunsysteem.

Dit onderzoek toont aan dat bedrijfsyoga helpt het immuunsysteem te verbeteren, zelfs tot op moleculair niveau.

De studie is uitgevoerd bij deelnemers die een week lang op yoga retraite waren en daar onder andere meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen deden. Ontspannen op een andere manier, door bv. lopen of muziek luisteren helpt ook. Al scoort het effect maar voor een derde van het resultaat dat yoga teweegbrengt.

6. Yoga verbetert de productiviteit en tevredenheid van je team

Als teamleader weet je hoe belangrijk het is dat je team zich goed in zijn en haar vel voelt. Stress, multitasking en een gebrek aan focus doen de productiviteit van je team al snel dalen. Bedrijfsyoga vermindert vermoeidheid, angst en boosheid.

En dan als kers op de taart: Studies hebben aangetoond dat je lichaamshouding een groot effect heeft op hoe je je mentaal en emotioneel voelt. En inderdaad: yogahoudingen –en oefeningen verbeteren de lichaamshouding.

Meer weten over bedrijfsyoga als workshop of als teambuilding? Neem eens een kijkje op yogavoorbedrijven.be, of boek een sessie bij mijn favoriete super enthousiaste en vooral no-nonsense yogi Barbara Mullin. Getest en goedgekeurd.

Kijk ook eens op de site van de Yogafederatie. Je vindt er nog erkende leerkrachten en opleidingen terug.

Is bedrijfsyoga al ingeburgerd bij jullie op kantoor?

Ik ben benieuwd naar je reactie.