Work life balance?

Auteur: Partena Professional (Julie - HR Coach)
Leestijd: 4min

Hoe komt het dat sommige mensen energie krijgen van veel werken? En anderen een burn-out? Hoe komt het dat maar 42% van de werkende Belgen zich “tevreden” uitdrukt over de werk-privé balans? Vandaag beantwoordt 63% van de werkende Belgen telefoons of mails buiten de werkuren*. De grens tussen werk en privé wordt meer en meer overschreden? Of is er geen grens?

Hoe hou je alle ballen in de lucht?

Uitblinken op je werk. Je huis verbouwen. Gezond eten. Sporten. Aanwezig zijn voor je gezin of familie. Reizen. Je sociale contacten onderhouden. Een goede relatie met je partner onderhouden. En een eigen bedrijfje starten. En vegan leren koken. En geen events op het werk missen. En… de balans tussen werk en privé. Hoe vind je die?

De balans tussen werk en privé vinden is een mythe.

“Balans vinden” is geen eindbestemming die je bereikt, die je met 7 tips en tricks kan afvinken. Het is iets wat je elke dag opnieuw doet: balanceren. (Of ballen in de lucht houden.) Het is een oefening. De ene dag al wat gemakkelijker dan de andere. En het goede nieuws is: oefening baart kunst.

Wat kies je?

Als erbij stilstaat, dat weet je dat je ‘werk-leven’ en ‘privé-leven’ geen 2 aparte dingen zijn. Werk is een belangrijk onderdeel van je leven. Je leven is een aaneenschakeling van verschillende momenten, gevuld met keuzes (juiste persoon op de juiste job) die meer en minder tijd in beslag nemen.

Voor de één is dat alleen maar CEO van de NMBS worden. Voor de ander de wereld rondreizen en een boerderij verbouwen. Daartussen komen al die andere kleine keuzes zoals gaan regelmatig sporten, je lief verwennen, voorlezen voor je kinderen, eigen groenten kweken enz…  Op zich allemaal bewonderenswaardige en fantastische keuzes. Zo lang je er maar van geniet. Van al dat jongleren.

Zorgen minder to do’s op je lijstje dan voor minder stress?

Less is more? Dat hangt van jouw persoonlijke ‘more’ af. Ervaar je variatie in je leven als een rijkdom en kan je goed om met de imperfecties die erbij komen kijken? Is het erg om af en toe één balletje te laten vallen? Of wil je een toegewijde expert worden, die elke dag van ‘s morgens tot ‘s avonds steeds hetzelfde doet en naar “perfectie” streeft?

Je kan natuurlijk niet verwachten dat je met je zondagse zwemclub dezelfde resultaten haalt, als iemand die intensief voor een Olympische medaille vlinderslag traint. Oefening baart kunst, remember. Bovendien hebben we allemaal maar 24 uur op een dag. De vraag is dus: hoe wil je die besteden? Wie en wat geef je je kostbare tijd? Wat geeft je energie? Waar ben je goed in?

Meer weten?

  • Wie tevreden is over de werk-privé balans, zegt 27% stress te ervaren. Wie niet tevreden is over de werk-privé balans, zegt 53% stress te ervaren*. Hoe tevredener over de werk-privé balans, hoe minder stress. Teveel stress? Zo stress zo bouw je af .  
  • Betrokkenheid (art TP) en motivatie (artikel motivatie) is key, dat blijkt uit het onderzoek: van de Belgische werknemers zegt 72% tevreden te zijn over de werk-privé balans. Hoe tevredener over de werk-privé balans, hoe meer betrokken bij het werk. Slechts 19% zegt betrokken te zijn, als er sprake is van een disbalans*.
  • Thuiswerk (art Thuiswerk) kan een oplossing zijn om stress te verminderen
  • Sta af en toe stil in de ratrace. (effciënt werken? pauze nemen)
  • Hoe goed ken je jezelf? Wat wil je écht? Waar krijg je energie van? (burn –out)

Hoe goed ken je jezelf? Waar ben je goed in? Wat heb je nodig in je job, om graag te werken en goed af te leveren? / Hoe goed ken je je team? Wie is waar goed in? Wie heeft wat nodig om graag te werken en goed werk af te leveren?

*dat zegt onafhankelijk onderzoeksbureau Listen.

Gerelateerde artikels