Wat is de bijdrage van de werkgever in de kosten van mondmaskers en hydroalcoholische handgels?

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 22/03/2021 - 10:36
Laatste update: 04/09/2023 - 15:43

Brussel, 22 maart 2021 - Door de coronacrisis is het verplicht een mondmasker te dragen en regelmatig de handen te wassen met hydroalcoholische gel. Dat is met name het geval op het werk en op het openbaar vervoer. De belastingadministratie heeft zich onlangs uitgesproken over de terbeschikkingstelling en terugbetaling van mondmaskers en hydroalcoholische gels door de werkgever. Welke fiscale behandeling geldt er voor deze tussenkomsten voor de werknemers? Isabelle Caluwaerts, Legal Expert bij Partena Professional, geeft tekst en uitleg. 

Het dragen van een mondmasker en het gebruik van handgel in een beroepscontext

"Wanneer het verplicht is om een mondmasker te dragen en hydroalcoholische gel te gebruiken op het werk of wanneer de werknemer ze gebruikt bij woon-werkverplaatsingen of beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer, kan de tussenkomst van de werkgever drie verschillende vormen aannemen. Ofwel stelt hij mondmaskers en hydroalcoholische gels ter beschikking van de werknemers, ofwel betaalt hij de werknemers de aankoop van die mondmaskers en gels terug, ofwel komt hij tussen in het onderhoud van mondmaskers", legt Isabelle Caluwaerts uit.

Wanneer een werkgever mondmaskers en/of hydroalcoholische gel ter beschikking stelt van zijn werknemers, wordt dit dan beschouwd als een belastbaar voordeel?

De administratie aanvaardt dat de terbeschikkingstelling van mondmaskers en/of handgel aan de werknemers geen belastbaar voordeel van alle aard voor hen vormt. Het is wel vereist dat het aantal mondmaskers (en/of de hoeveelheid gel) in verhouding staat tot de hoeveelheid die de werknemer effectief nodig heeft tijdens de werkuren (werkplaats van de werkgever of bij klanten) en voor woon-werkverplaatsingen of beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer.

Zo’n tussenkomst van de werkgever in de aankoop van mondmaskers en/of gel, hoe gaat dat in z’n werk?

Opdat er geen sprake zou zijn van een belastbaar voordeel, mogen mondmaskers en/of hydroalcoholische gel niet terugbetaald worden, maar moet de werkgever ze in natura toekennen. Dat betekent dat de werkgever niet kan tussenkomen in de aankoopkosten van de werknemer of hem geen forfaitair bedrag kan toekennen waarmee hij de mondmaskers en/of gel kan aankopen. In principe kan de werkgever zijn verplichting om dergelijk materiaal ter beschikking te stellen dus niet vervangen door een forfaitaire vergoeding of een terugbetaling.

Uitzonderlijk kan echter een terugbetaling van kosten op basis van bewijsstukken aanvaard worden wanneer de werknemer zich niet naar zijn werkplaats kan begeven om de mondmaskers en/of gel in ontvangst te nemen (bv. een werknemer die in het buitenland tewerkgesteld is).

Kan de werkgever toch tussenkomen in de kosten voor het onderhoud van stoffen mondmaskers?

De werkgever kan inderdaad tussenkomen in de werkelijke kost voor het onderhoud van een stoffen mondmasker. De administratie aanvaardt in dit verband een bedrag van € 0,20 per week, dat beschouwd zal worden als een terugbetaling van kosten eigen aan de werkgever.

En op het vlak van sociale zekerheid?

“Op het vlak van sociale zekerheid heeft de RSZ zich voor dezelfde principes uitgesproken voor werkgeverstussenkomsten in mondmaskers. We mogen ervan uitgaan dat de RSZ zich op dezelfde manier zou opstellen voor het verstrekken van hydroalcoholische handgels", besluit Isabelle Caluwaerts, Legal Expert bij Partena Professional.

Gerelateerde artikels