Wanneer moet ik overwegen om een vennootschap op te richten?

Auteur: Partena Professional (Experts)
Leestijd: 5min
Publicatiedatum: 08/07/2024 - 17:01
Laatste update: 09/07/2024 - 13:13

Als zelfstandige in eigen naam betaal je meer belastingen naarmate je meer verdient. Voor een vennootschap daarentegen ligt het belastingtarief vast, ongeacht de omzet. Overstappen naar een vennootschap kan dus een interessante fiscale oplossing zijn. Dit vereist wel dat je aan bepaalde criteria voldoet en goed advies inwint, vooral over juridische vormen zoals bv, vof of een comm.v, die relatief eenvoudig op te richten zijn.

Waarom schakelen sommige zelfstandigen over naar een vennootschap?

 1. Voordeliger belastingtarief

  Vanaf een bepaald inkomensniveau (zie volgende paragraaf) is het fiscaal voordelig om over te stappen naar een vennootschap. Het belastingtarief voor vennootschappen ligt namelijk vaak tussen 20% en 25%, met een maximum van 30%, terwijl zelfstandigen in eigen naam belastingen betalen tussen 25% en 50% afhankelijk van hun inkomstencategorie.

 2. Bescherming van je persoonlijk vermogen

  Bij financiële moeilijkheden heeft een zelfstandige in eigen naam (eenmanszaak) geen bescherming van zijn persoonlijk vermogen en is zijn aansprakelijkheid onbeperkt. Dit wil zeggen dat bij financiële moeilijkheden zijn huis en bezittingen kunnen in beslag worden genomen. In het geval van een vennootschap kun je, afhankelijk van de gekozen juridische vorm, je persoonlijk vermogen beschermen en je aansprakelijkheid beperken.

 3. Aannemen van medewerkers

  Je kunt personeel aannemen zonder een vennootschap op te richten, maar dat is risicovoller voor jou. Door een vennootschap op te richten, krijg je betere bescherming als werkgever (bescherming van je vermogen).

 4. Kostenreductie voor actieve gepensioneerden

  Als je met pensioen bent en je wilt je activiteit voortzetten, biedt het oprichten van een vennootschap je twee voordelen: minimale belastingen en vrijstelling van sociale bijdragen.

 5. Fiscale optimalisatie

  In het geval van een bedrijf zijn de mogelijkheden voor fiscale optimalisatie talrijker, vooral wat betreft het beloningsbeleid.

Het belangrijkste criterium om over te stappen naar een vennootschap: je huidige inkomsten

Op welk niveau van netto belastbaar beroepsinkomen moet je overwegen om over te stappen naar een vennootschap?

 1. Voor een zelfstandige in hoofdberoep: Vanaf een netto belastbaar beroepsinkomen van € 34.000 per jaar.
 2. Voor een zelfstandige in bijberoep: Vanaf een netto belastbaar beroepsinkomen van € 10.000 per jaar (de inkomsten als zelfstandige worden samengeteld met de inkomsten als werknemer om het belastingtarief voor natuurlijke personen te bepalen, tot maximaal 50%).
 3. Voor een zelfstandige die met pensioen is en blijft werken terwijl hij een pensioenuitkering ontvangt: Er is geen inkomensdrempel.

Een voorbeeld:

Fiscale lasten voor een zelfstandige in hoofdberoep (eenmanszaak) met een netto inkomen van € 40.000 in 2023:

Totale fiscale lasten: € 20.038 (€ 8.200 aan sociale bijdragen + € 11.838  aan personenbelasting, na aftrek van alle andere inkomsten, belastingkredieten, etc.).

Bedrag van de fiscale lasten voor hetzelfde netto-inkomen van € 40.000  in 2023, maar in het geval van een vennootschap: € 17.860 (sociale bijdragen 2023, 25% vennootschapsbelasting en 15% roerende voorheffing).

Jaarlijkse besparing door over te stappen naar een vennootschap: € 2.178. Met een aangepaste loonoptimalisatie kan de besparing oplopen tot minimaal € 6.000  per jaar.

Onthoud: Hoe hoger je inkomen als zelfstandige in hoofdberoep, hoe hoger je belastingen zullen zijn. Dit maakt het vaak voordeliger om over te schakelen naar een vennootschap.

Welke juridische vorm moet je kiezen voor je vennootschap? Welke stappen en formaliteiten moet je vervullen? Welke kosten moet je voorzien?

Overstappen van zelfstandige in eigen naam naar het oprichten van een vennootschap vereist zorgvuldige overweging. De eerste persoon die je moet raadplegen is je boekhouder. Hij kent je geschiedenis en cijfers, en kan je adviseren over de meest geschikte juridische vorm voor jouw situatie: een besloten vennootschap (BV), een commanditaire vennootschap (CV) of een vennootschap onder firma (VOF). Heeft je boekhouder je geadviseerd om over te stappen naar een vennootschap en je goed geïnformeerd over alle gevolgen? Dan ben je klaar om de stap te zetten.

Je bedrijf online op te richten

Partena Fast Lane is onze volledig digitale oplossing om je bedrijf in slechts 4 werkdagen op te richten. Het is de snelste en meest betrouwbare oplossing op de markt, voor een competitieve prijs. In slechts een paar klikken regelt Partena Professional alle administratieve formaliteiten voor jou.

Start nu

Gerelateerde artikels