Waarom bedrijven heel bewust voor coworking kiezen

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 20/06/2022 - 15:26
Laatste update: 31/08/2023 - 13:43

Coworkingspaces zijn de voorbije jaren geëvolueerd van hype, naar trend tot een blijvend fenomeen. Wat trekt bedrijven en freelancers aan om een werkplek te delen met anderen? ‘We kunnen hier groeien, netwerken en leren van elkaar’, zegt Catherine Castille van Bonka Circus.

Deskalot: het "Airbnb"-platform voor (tele)werknemers

Meer info

Bonka Circus is een communicatiebureau dat focust op klanten en organisaties die een positieve verandering willen versnellen, op het vlak van onder meer duurzaamheid of het realiseren van maatschappelijke impact.

Het bedrijf werkt sinds dag één doelbewust vanuit een coworkingomgeving. ‘De flexibiliteit die we hier krijgen, is voor een groeibedrijf als het onze fantastisch’, zegt Catherine Castille, Managing Partner bij Bonka Circus.

‘Hier‘, dat is De Hoorn in Leuven, dat zijn capaciteit twee jaar geleden verdubbelde naar 12.000 vierkante meter, en vandaag plaats biedt aan meer dan 500 mensen verspreid over 35 ondernemingen en 20 eenmanszaken. Binnen die omgeving is Bonka Circus organisch kunnen meegroeien.

‘We zijn hier ondertussen al vijf keer verhuisd’, zegt Catherine Castille. ‘Bij elke levensfase – van kleine starter naar de huidige grotere kmo – hebben we onze werkoppervlakte mee kunnen uitbreiden.’

Kruisbestuiving

Vandaag telt Bonka Circus een twintigtal medewerkers, waarvan er twaalf op de payroll staan. De anderen zijn freelancers met wie het bedrijf een langetermijnrelatie heeft opgebouwd.

‘Deze omgeving is perfect voor onze creatieve bedrijfsactiviteiten, met veel break-outrooms waar we kunnen brainstormen en vergaderen.’ Dat levert zowel binnen het eigen bedrijf als met andere aanwezige ondernemingen een positieve dynamiek op, waarbij kennisuitwisseling en kruisbestuivingen centraal staan.

‘In het gebouw zijn er koffiehoeken, telefoonbooths, tafeltjes en andere werkplekjes’, zegt Catherine Castille. Die open cultuur wordt nog versterkt door het feit dat de uitbaters van de coworkingspace geregeld netwerkingevents organiseren voor de aanwezige bedrijven.

‘Zo maak je deel uit van een community, en daar vloeien partnerships uit voort en samenwerkingen met andere bedrijven‘, klinkt het. ‘Sommige bedrijven hier zijn klant van ons geworden, of wij zijn klant van hen geworden.’

Coworking en hr

Bonka Circus merkt dat de meeste medewerkers zich ook enorm aangesproken voelen door die dynamische en open sfeer. ‘Omdat het bijdraagt aan de motivatie en de jobtevredenheid, kan coworking ook een rol spelen binnen het retentiebeleid van bedrijven’, zegt Catherine Castille.

‘Het is nog niet zo dat mensen doelbewust bij ons solliciteren omdat we opereren vanuit een coworkingspace, maar wanneer ze ervan geproefd hebben, zien ze het wel als een grote troef.’

Ook het feit dat kleine bedrijven via een coworkingspace toegang hebben tot optimaal uitgeruste vergaderruimtes en andere zaken zoals centraal georganiseerde opleidingen en trainingen, ziet Catherine Castille als een extra voordeel.

‘Kleine bedrijven moeten daar geen dure investeringen voor doen, ze krijgen vanaf hun intrek faciliteiten ter beschikking die normaal gezien alleen terug te vinden zijn bij grote bedrijven. Alweer een reden waarom talent geïnteresseerd is in je bedrijf, en het ook blijft.’

Hybride coworking

Heeft het opgedreven thuiswerk onder invloed van corona iets veranderd aan de manier waarop Bonka Circus vandaag gebruikmaakt van coworking? ‘In de kern niet’, besluit Catherine Castille. ‘Mensen komen nog steeds om dezelfde redenen naar hier: om samen te creëren en te brainstormen. Maar ze doen dat niet per se vijf werkdagen op rij, wel naargelang hun activiteiten en op een aantal vastgelegde dagen per week. Zo behoudt iedereen de connectie met elkaar.’ Ook binnen een coworkingbedrijf zit hybride werken dus mooi geïntegreerd.

Gerelateerde artikels