Wat is een vzw?

Een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) is een groep van minstens drie natuurlijke personen of rechtspersonen die belangeloos een doel nastreven. Dit betekent dat de leden van de vzw geen 'stoffelijke voordelen' mogen genieten. Het gemeenschappelijke project wordt vastgelegd in de grondbeginselen van de organisatie; de zogenaamde statuten. 

Voor wie is een vzw een goede keuze? 

Als je een doel nastreeft dat niet gericht is op het maken van winst en je wilt samenwerken met anderen die hetzelfde doel voor ogen hebben, dan is een vzw de ideale keuze. Het is een populaire keuze voor culturele, sportieve of sociale initiatieven.

 

Wat zijn de voordelen van een vzw? 

  • De oprichting van een vzw vereist geen inbreng van startkapitaal. 

  • Flexibele structuur: de statuten bieden ruimte voor het vastleggen van specifieke regels en afspraken. 

  • Leden van een vzw zijn beperkt aansprakelijk: hun eigen vermogen is niet verbonden met de vzw.

 

Wat zijn de nadelen van een vzw? 

  • Er zijn specifieke boekhoudkundige eisen waaraan vzw's moeten voldoen. 

  • Strikte regels voor statuten: de statuten moeten bepaalde verplichte vermeldingen bevatten en het ontbreken van enkele vermeldingen kan leiden tot gerechtelijke ontbinding van de vzw.

 

Wat zijn de opstartkosten en hoe zit het met de belastingen? 

Er is geen startkapitaal nodig voor de oprichting van een vzw. De enige kosten zijn de publicatiekosten voor vermelding in het Belgisch Staatsblad, die jaarlijks worden geïndexeerd. Wijzigingen in de statuten of in de raad van bestuur moeten ook worden gepubliceerd en zijn onderhevig aan publicatiekosten. Als het vermogen van een vzw groter is dan €25.000, is deze onderworpen aan de patrimoniumtaks. Vzw's met een patrimonium kleiner dan €25.000 betalen geen belastingen. 

Meer informatie over het oprichten van een vzw?

Maak een afspraak in een van onze kantoren of start online