Vakantiegevoel vasthouden? Het kan.

Auteur: By Julie van Partena Professional
Leestijd: 4min

Welke vakantie? Voor je het weet zit je weer in de ratrace. En ben je, vanaf je de pc weer opstart, dat zalige vakantiegevoel vergeten. Wat doen we daaraan?

Vakantiegevoel vasthouden? Zo’n 3 weken.

Alles hangt af van hoe goed je de boog ‘loslaat’ tijdens de vakantie, zegt onderzoekster Jessica de Bloom. Ook blijkt uit haar onderzoek dat je dat fijne vakantiegevoel ongeveer 2 weken tot 4 weken kan aanhouden na thuiskomst. Na deze periode ben je weer terug op het punt waar je was vóór de vakantie, qua geluk, energie en motivatie.
En wat kan je precies doen om het vakantiegevoel langer te ervaren?

Vakantiegevoel rekken? Dit doe je voor je vertrekt. 
(The best is yet to come. Gelukzak!)

1. Vermijd extra stress bij de terugkomst

Want extra stress bij terugkeer doet het vakantiegevoel meteen wegebben.
Ga voor een goede voorbereiding. Thuis en op het werk.  
Sluit je laatste dag af, alsof je de volgende zou gaan werken. Lees als: vermijd dat je bij je thuiskomst nog kleding voor de volgende werkdag moet wassen of strijken. Grote boodschappen moet gaan doen. Of bedden op te dekken. Zorg dat er zoveel mogelijk klaarstaat. Zeker als je een gezin hebt.

2. Tem je inbox

Wij wisten het al. Onderzoekers Sonnentag en Fritz bevestigen het: Tijdens je vakantie stapelt het werk zich op. Je moet een pak inhalen bij terugkomst. En dat vraagt om een extra inspanning.  De extra energie die je tijdens de vakantie had opgedaan, moet je dus meteen weer inleveren. Hoe ga je daar mee om?

Je out-of-office aanzetten is een must. Zet hem liefst nog tot een dag later dan je weer begint. Zo heb je tijd om het werk, dat blijven liggen is, te verwerken. Plan deze extra tijd in, die je na je vakantie nodig hebt, om tijdens je vakantie binnengekomen mails en ander werk te verwerken. Laat je dus zeker niet verleiden om meteen op allerlei ad-hoc verzoeken van collega’s en klanten in te gaan.

3. Er is alleen maar ‘nu’.

Ben je op het werk. Dan ben je op het werk. Ben je op vakantie? Dan ben je op vakantie. Klinkt simpel. Blijkt niet eenvoudig.
Positief denken aan je werk tijdens de vakantie? Prima. Maar negatief denken aan het werk, tijdens je vakantie is nefast om je goed op te laden. Niet alleen haal je jezelf uit het vakantiemoment, als je op die prachtige ski-piste aan die vervelende meeting van vorige week denkt. Het ruïneert ook je vakantiegevoel bij terugkomst al.

Vakantiegevoel bijhouden. Voor als je net terug bent 
(I feel you)

1. Vakantiegeur?

Net terug van de zon? Blijven smeren! De geur alleen al zorgt voor een bepaalde associatie in je hersenen. Neem je vakantievibes mee naar kantoor.

2. Vakantie ervaren tijdens de werkdagen

Het zijn de andere (vakantie-)gewoontes die je (werk-)routine verbreken.
Maakte je op vakantie wel tijd om te lezen voor het slapengaan? Voor een avondwandeling? Of voor yoga bij het opstaan? Om wel rustig te ontbijten?

3. Je lievelings-vakantiegerecht

Of je nu in Alpen, Mexico of de stille Kempen op vakantie was, je heb vast lokale gerechten gegeten waarvan je dacht: dit wil ik thuis ook eens maken. Doen!

4. Hotel chez toi, geïnspireerd op… vakantie

Logeerde je op een toffe plek? Zo goed ingericht dat je zou willen dat je eigen stekje er ook zo uit zag? Zoek de kleuren en materialen op en verwelkom de vakantie in je huis.

5. Naar buiten

Werk je elke dag binnen? Buitenlucht doet goed. Maak regelmatig een wandeling, ga intensiever tuinieren en kies een nieuwe buitensport. Of voortaan met de fiets naar het werk?

Hoe hou jij de positive vibes dichtbij?

Ik ben benieuwd naar je reactie.