Terug naar het werk?

Auteur: Julie, coach HR (Partena Professional)
Leestijd: 7min

Hoe maakt u uw werkplek corona-safe? Hoewel de cijfers gedaald zijn, is de strijd nog niet gestreden. Nu er meer en meer werknemers terug naar het werk gaan en er meer gereisd mag worden, is het des te belangrijker om de veiligheidsmaatregelen te volgen en de kans op besmetting of tweede golf te beperken. 

Hoe kunt u zich als werkgever of leidinggevende organiseren? 

Veilig? Respecteer elkaars verschillen

De ene werknemer is de andere niet. Respecteer niet alleen 1,5 m afstand, maar ook dat we allemaal anders omgaat met de pandemie. Sommigen bieden een elleboog aan. Anderen willen die niet beantwoorden (want daar niest u toch?) en blijven liever 3 m in plaats van 1,5 m uit elkaars buurt. Nog anderen schieten in paniek, wanneer ze het knopje van de kopieer- of koffiemachine aanraakten, zonder dat knopje eerst te ontsmetten. 

Oordelen helpt niet. Het enige wat telt is dat iedereen zich veilig voelt op het werk. En met een paar kleine praktische ingrepen en nieuw gedrag komen we een heel eind. Hier volgen nieuwe inzichten ter inspiratie en een paar standaardregels die we met zijn allen écht moeten toepassen. Beschouw deze laatste als de nieuwe werketiquette. Uw team van maskers, zeep en handgel voorzien, horen daarbij. 

Preventierichtlijnen praktisch: algemeen en per sector

Alle richtlijnen vindt u terug op de website van de overheid. Er bestaat een algemene gids en gids per sector. Want een kapperszaak functioneert nu eenmaal anders dan een architectenkantoor. 

Maak afspraken met uw team 

Bespreek wat u verwacht op vlak van hygiëne en hoe jullie de richtlijnen toepassen tijdens meetings, middagpauze, wissel van de shift, klantenbezoek, opleidingen, etc… 

 • Welke fysieke contacten mogen nog? Welke niet meer?
 • Wanneer kan een vergadering nog doorgaan?
 • Wat doen we met events die we zelf organiseren?
 • Welke alternatieven zijn er om verplaatsingen of fysieke contacten te vermijden?
 • Wanneer moeten medewerkers u op de hoogte brengen over de gezondheidstoestand? Wanneer blijven ze verplicht thuis?

Hier vindt u informerende posters die uw communicatie ondersteunen. 

Van handen geven naar handen wassen 

Nog steeds: het eerste wat iedereen zal doen bij het binnenkomen. Handen wassen blijft basishygiëne én toont basis beleefdheid voor iedereen waar u mee samenwerkt. De nieuwe groet, zeg maar. 

Thuiswerk

“Telethuiswerk blijft aanbevolen in alle ondernemingen en diensten voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent. Daarnaast zijn zij ertoe gehouden om, in de mate van het mogelijke de regels van social distancing toe te passen.” zegt de overheid. 

Thuiswerk was al standaard om verspreiding te voorkomen. Nu we weer meer mensen mogen ontmoeten lijken volgende zaken een logische evidentie: 

Om aan te kaarten in uw team: 

 • Wie voor (werk of plezier) naar het buitenland reist (en met zeer veel mensen in contact is gekomen), werkt daarna minimum twee weken thuis? 
 • Wie een partner heeft die (mogelijk) besmet is, werkt van thuis? 
 • Is het organisatorisch niet haalbaar van thuis te werken, draagt u dan een masker tot de incubatietijd voorbij is?

Masker? Met gezond verstand 

Moet u absoluut op het werk zijn na het reizen? Hebt u geen corona, maar wel een vervelend hoestje? Ook dan komt een masker van pas. Evengoed kunt u corona-asymptomatisch zijn, en het virus doorgeven zonder dat u er zelf last of weet van hebt. Een masker dragen in openbare binnenruimtes is, mits correct gedragen, wel effectief.  

Nu maskers de norm zijn, zien we helaas ook maskers die in de nek worden gedragen, en maskers die van de neus afgezakt zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.  Hier ziet u hoe u het correct draagt en hoe u test hoe het veilig is. Let er ook op dat u het masker niet losmaakt, om bv. even iets drinken, per ongeluk met uw vingers aan uw lippen te komen, het masker weer opzet zonder uw handen te wassen en vervolgens het scherm van uw medewerker of de deurklink aanraakt. Niet makkelijk. Wel mogelijk. 

Aanraken vermijden? Investeer in technologie

Denk aan: deurklinken, leuningen, liftknoppen, lichtschakelaars, handgrepen van kasten en schuiven, kranen van wastafels, bedieningsknoppen van toestellen en machines, … Of bekijk mogelijkheden om deuren, kasten … contactloos of met de elleboog te openen. 

Voor nu: 

 • Neem geen lift, wel trap zonder leuning.
 • Zet kasten en deuren open. Vergaderen of bellen doet u best buiten, zodat u anderen niet stoort. 
 • Schakel het werknummer van de vaste bureautelefoon door naar de persoonlijke gsm. Uiteraard blijft uw team alleen binnen de kantooruren bereikbaar. 

 Voor binnenkort: 

 • Investeer in uw inrichting. Met bewegingssensor voor licht, kraan en inkomhal, … Of vervang RVS kranen en deurklinken in antibacteriaal koper
 • Investeer in automatisatie. Bring me ontwikkelde een virtuele receptie. Met een slimme ‘Bell’ en een ‘Box’ voor het contactloos leveren en ophalen in een pakketautomaat. 

Must: Ramen en deuren open. Airco uit 

Zwaar onderschat: zorg voor goede ventilatie. Uit Japans onderzoek blijkt dat het geen goed idee is om langer dan 20 minuten in gesloten ruimtes te zijn waar besmette microdruppeltjes niet weg kunnen. Hier zie je het hele onderzoek. Niemand weet wanneer iemand besmette microdruppels verspreidt: Zet dus steeds ramen en deuren open en vermijd werken in gesloten ruimtes, of waar de airco voor het hele gebouw op hetzelfde circuit aangesloten is. 

Investeer in gezondheid op lange termijn

Preventieve maatregelen om niet ziek te worden zijn mooi. Maar niet genoeg. Alles begint bij gezond zijn. In plaats van alleen budget vrij te maken voor automatische deuren en kranen, is het ook een goed idee om in te zetten op de gezondheid en het welzijn van uw team. 

Genoeg water drinken versterkt het immuunsysteem

Wat uw team eet, kunt u niet altijd bepalen. Zorg wel dat u uw team altijd van kwalitatief (!) water voorziet. Ons immuunsysteem versterken kan niet zonder voldoende water in ons lichaam. Water is nodig om ziekteverwekkers op te nemen en af te voeren. Omgekeerd kunnen gezonde voedingsstoffen niet goed vervoerd worden als u te weinig drinkt. Laat uw team goed werken en stimuleer hen 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken – nog meer voor wie sport. Hoofdpijn, een slechte concentratie en honger zijn vaak een teken van dorst. Bij dat laatste probeert het lichaam vocht uit voeding te halen. 

Teambuilding: zoek natuur op, ontspan, beweeg, sport 

Als er één thema is wat de teambuilding (in een klein groepje) kan kleuren, laat het het dan gezondheid zijn: zoals een educatieve workshop over gezond koken, ontspannende activiteiten zoals een klankbad, anti-stress massages, aerial yoga of trek naar buiten, de natuur in en beweeg. Maak van gezondheid een sport.

 

 

Gerelateerde artikels