Recept om talent te houden? 3 ingrediënten

Auteur: Julie (coach HR voor KMO)
Leestijd: 4min

Wil je ook starten met een cafetariaplan?

Onze experten helpen u graag verder.

Contacteer ons

Tevreden werknemers? Die worden betaald zoals zij dat willen. Fiets of fitnessabonnement, verlofdag of hospitalisatieverzekering. Voor ieder wat wils. Ontdek de voordelen!

Talent wil je houden

Naast opleidingsmogelijkheden en een transparant personeelsbeleid wordt flexibiliteit meer en meer als hét paradepaardje ingezet in de war for talent. Dat gaat niet alleen over het uurrooster, maar ook over een flexibel loonbeleid. We stellen het cafetariaplan aan je voor.

Toptalenten binnenhalen is één ding. Houden iets anders. Eens het gelukt is om de perfecte kandidaten te rekruteren en op te leiden, doe je maar beter genoeg moeite om je werknemer aan boord te houden. Werkgevers kunnen niet langer de verwachtingen van hun werknemers naast zich neerleggen: het cafetariaplan biedt hierbij een oplossing.

Cafetariaplan? Werknemers tevreden

Het cafetariaplan past binnen een bredere trend op de arbeidsmarkt: werknemerstevredenheid. Werknemers verwachten meer autonomie over wanneer ze werken, waar ze werken, onder welk statuut ze dit doen en nu ook over hoe hun loonpakket is samengesteld.

Wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer?

Het cafetariaplan houdt rekening met de persoonlijke wensen, het is verlonen op maat van de werknemer. Het basissalaris primeert, het cafetariaplan gaat over een gedeelte van het loon. Je werknemer kan uit een reeks voordelen kiezen: in België blijken vooral bedrijfswagens en bedrijfsfietsen populair te zijn.

  • Het cafetariaplan staat in het teken van duurzaam ondernemen: Het is de bedoeling dat je een lange termijn-relatie aangaat. Met het cafetariaplan krijgt de werknemer de mogelijkheid om privé en werk beter op elkaar af te stemmen. Hoe beter beide te combineren blijven, hoe langer je werknemer tevreden en trouw blijft.
  • Het cafetariaplan geeft autonomie: Je werknemer bepaalt zelf de vorm en de inhoud van het verloningspakket, afhankelijk van leeftijd en gezinssituatie.
  • Het cafetariaplan is maatwerk: De ene collega wil meer verlofdagen om te reizen, de andere een duurdere gsm en een fitnessabonnement. Nog een andere wil extralegale kinderbijslag en een betere hospitalisatieverzekering. Voor ieder wat wils.
  • Het cafetariaplan is transparant: Je werknemer krijgt een volledig beeld van de inkomsten en voorzieningen. Zo wordt transparant gecommuniceerd wat de waarde is van de bedrijfswagen of GSM, wat de reële kost is van een verlofdag of hoeveel uitkering hij of zij zou krijgen in het geval van arbeidsongeschiktheid.

Wat zijn de nadelen voor werkgever en werknemer?

  • Het is niet altijd eenvoudig om de voordelen juist in te schatten. Cafetariaplannen zijn al goed ingeburgerd, maar ze worden niet vermeld in de wet. Als werkgever moet je rekening houden met verschillende cao’s in combinatie met de wetten over de voordelen die je wilt geven. Laat je bijstaan door een expert.
  • Transparantie vraagt om goede documentatie en communicatie. Als je werknemer wil kiezen uit verschillende voordelen, dan moet je als werkgever goed weten uit welke voordelen er te kiezen valt. Wie gaat dit communiceren met je werknemers binnen je bedrijf?

  • RSZ is variabel. Afhankelijk van welke voordelen je geeft, past de RSZ zich aan. Informeer je goed bij uw sociaal secretariaat.

  • Ga efficiënt aan de slag en plan 1 of maximum 2 momenten per jaar waarop je werknemers hun pakket kunnen aanpassen. Je hoeft ook niet meteen alle voordelen aan te bieden. Je kan geleidelijk aan starten. Je sociaal secretariaat heeft een goede tool om simulaties te maken, gekoppeld aan de payroll.

 

 

Wil je ook starten met een cafetariaplan?

Onze experten helpen u graag verder.

Gerelateerde artikels