Planten op kantoor? Wetenschappelijk aanbevolen.

Auteur: By Julie van Partena Professional
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 19/07/2018 - 14:00
Laatste update: 10/05/2019 - 09:22


Groen staat gezellig op kantoor. Maar belangrijker nog: planten en bloemen zorgen mee voor een goede mentale en fysieke gezondheid. Dat is geen fabeltje, maar staalhard bewezen met tal van wetenschappelijke onderzoeken. Mensen hebben natuur nodig. Willen we gelukkige medewerkers, dan halen we beter wat groen binnen op kantoor. Plaats genoeg, nu je een clean desk hebt.

De resultaten van een groot onderzoek naar het effect van planten op kantoor van de Universiteit van Cardiff in samenwerking met Universiteit van Exeter en de Universiteit van Queensland bevestigde het volgende:

Gevoel van algemeen welzijn

Met planten en bloemen op kantoor voelen we ons over het algemeen gelukkiger op het werk. Planten geven werknemers het gevoel dat hun werkgevers ook écht om hun welzijn geven. Investeren in groen verdient zich ook nog eens terug.

Betere concentratie en geheugen

De lucht op kantoor is zuiverder. Ook gaat concentratie omhoog. Het mechanisme werkt net zoals een wandeling maken in de natuur.

12 % minder stress, betere focus

De aanwezigheid van planten zorgt voor minder stress onder werknemers. Uit het onderzoek van Washington State University blijkt het stressniveau met 12% te dalen. En de deelnemers van het onderzoek blijken sneller te zijn in het beantwoorden van de vragen.

Minder ziekteverzuim

Hoogleraar psychologie Tina Bringslimark van de Noorse University of Life Sciences stelde na onderzoek een klein maar wezenlijk verband vast tussen het ziekteverzuim van bij 385 Noorse werknemers en de aanwezigheid van planten op kantoor. Ze hielden daarbij ook rekening met leeftijd van de werknemer, licht en temperatuur op het kantoor en de werkdruk. Het volledige onderzoek lees je hier.

Office jungle: Welke plant kies je?  

Of er ook ideale kantoorplanten bestaan? Dat hangt allemaal af van de standplaats: van het daglicht, de temperatuur en de juiste verzorging. Elke plant die in zijn juiste habitat staat is een gemakkelijke plant. Laat je daarom zeker adviseren of doe beroep op een dienst zoals Ambius die je planten op kantoor komt verzorgen.

Opgelet met deze, op het eerste zicht gemakkelijke, planten.  

Tropische bloemen

Tropsiche bloemen zoals Hibiscus en Passiebloem, groeien zeer goed, maar hebben direct zonlicht nodig en zeer veel water.

Vetplanten

Vetplanten staan gekend voor hun gemakkelijk onderhoud. Dat klopt, maar ze hebben ook zeer veel direct zonlicht nodig. En zijn dus niet ideaal als je niet vlak aan een raam zit.

Dwergpalmen

Dwergpalmen zijn prachtig, maar het blijven tropische planten. Dat wil zeggen dat de vochtigheid van je kantoor heel belangrijk is. Hij heeft veel water nodig en heel veel direct zonlicht. Droge lucht of koude aircolucht maken deze tropische plant ongelukkig. En dat zie je aan slaphangende palmtakken of de bruine punten van de palmen.

Aarzel dus niet om je te laten bijstaan adviseren.

Liever bloemen?

Ook goed. Elke dag bloemen zien maakt je blij: volgens hoogleraar Charlie Hall voel je je gelukkiger, minder stress en meer ontspannen. ‘Bloemen stimuleren een optimistische houding ten aanzien van het leven’, zegt hij.  

Niet alleen bloemen zien, maar ook ruiken helpt, klinkt het Japans onderzoek .

Tip: Ruik aan lavendelbloesem voor een opbeurend effect en het verlagen van stress en depressieve gevoelens.

Zijn planten op kantoor bij jullie ook zo’n succes?