Ouderschapsverlof: een recht voor ál je werknemers

Auteur: Partena Professional (HR expertise)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 05/11/2018 - 20:31
Laatste update: 12/09/2023 - 11:02

Wist je dat je werknemers die ouder worden, recht hebben op verlof voor de opvang van een kind? Er zijn verschillende regels voor moeders en vaders, voor geboorte versus adoptie, enzovoort.

Moederschapsverlof

Wordt een van je werknemers mama? Dan heeft ze recht op vijftien weken moederschapsverlof (negentien bij een meerling). Ze neemt dat deels op vóór de bevalling (minimaal een week prenataal verlof) en deels erna (postnataal verlof). Ze ontvangt een moederschapsuitkering van het ziekenfonds.

Vaderschapsverlof

Het vaderschapsverlof wordt toegekend aan de vader (of co-ouder) bij de geboorte van zijn kind. Hij mag tien dagen verlof nemen – in één keer of gespreid – binnen de vier maanden vanaf de dag van de bevalling.

Pas op: tijdens de eerste drie dagen van het vaderschapsverlof betaal je als werkgever het volledige loon. De volgende zeven dagen ontvangt je werknemer een uitkering van het ziekenfonds.

Adoptieverlof

Adopteert een werknemer een kind? Dan heeft hij/zij recht op zes weken adoptieverlof als het kind jonger is dan drie jaar, en vier weken als het tussen drie en acht jaar is. Als het kind mindervalide is, verdubbelt het adoptieverlof.

Pas op: tijdens de eerste drie dagen van het adoptieverlof betaal je als werkgever het volledige loon. Daarna ontvang je werknemer een uitkering van het ziekenfonds.

Ouderschapsverlof

Jouw werknemers met kinderen hebben ook recht op ouderschapsverlof als het kind jonger is dan 12 (of 21 als het voor ten minste 66 procent lichamelijk of geestelijk ongeschikt is). Het ouderschapsverlof bedraagt:

  • maximaal vier maanden voltijds, opeenvolgend of opgesplitst in periodes van minstens een maand
  • maximaal acht maanden deeltijds, opeenvolgend of opgesplitst in periodes van minstens twee maanden
  • maximaal twintig maanden 4/5, opeenvolgend of opgesplitst in periodes van minstens vijf maanden

De uitkeringen voor ouderschapsverlof worden betaald door de RVA.

Ontslagbescherming van je werknemers

Tijdens het moederschaps-, ouderschaps- of ander verlof bij de geboorte of adoptie van een kind, zijn je werknemers beschermd tegen ontslag. Je mag dus níét eenzijdig een einde stellen aan de arbeidsovereenkomst – tenzij je een dringende of voldoende reden hebt. De ontslagbescherming gaat in op de dag van de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever, en eindigt – afhankelijk van het soort verlof – een tot drie maanden na het einde van het verlof.

Nog vragen over het verlof voor moederschap, vaderschap, ouderschap of adoptie? Meer weten over de bescherming tegen ontslag? Partena Professional werpt licht op de materie!

Gerelateerde artikels