Omgaan met mislukkingen

Auteur: Partena Professional (Julie - HR Coach)
Leestijd: 5min

Je zag het niet aankomen… Of je had het risico anders ingecalculeerd… En toen liep het mis. Wat te doen bij mislukkingen of tegenslagen?

Mislukking of ervaring?

Ook al heb je het zelf in de hand, hoe je het ook draait of keert, tegenslagen of mislukkingen laten niemand koud. Zeker na de zoveelste poging, kan de moed in je schoenen zakken voor de volgende poging. Eén ding staat vast: je gaat nooit achteruit, je gaat altijd vooruit. Want de bagage met ‘mislukkingen’ neem je mee. Eigenlijk zijn het ervaringen en wijsheden, die je dichter bij je succes brengen.

No rain? No flowers

In de Verenigde Staten word je zelfs minder competent geacht als je geen tegenslagen hebt gehad: “If you haven’t failed, you haven’t tried hard enough to succeed”. Mislukkingen zijn een teken van durven ondernemen. Beter dan je te schamen, ben je trots op jezelf. Tegenslag? Geen probleem, dat hoort erbij. Je hebt het tenminste geprobeerd. Ok, het was niet goed genoeg. Try again. Volhouden is de boodschap. Want wie niet waagt, niet wint.

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.” - Samuel Beckett

Neem jezelf niet te serieus

Je gaat het niet graag horen, maar Mark Manson, schrijver van The Suble Art of Not Giving a Fuck heeft een punt: “Je bent niet bijzonder”. Je bent gewoon één van die 6 miljard mensen die iets wilt doen of bereiken in het leven. Dat ‘iets’ heeft zo zijn consequenties en die consequenties die kies je zelf. Olympisch goud winnen? Da’s elke dag trainen. Ook als je er geen zin in hebt. En vergeet de gin tonic in het weekend, want je staat op een streng dieet en katers zijn uit den boze. Ga je daar over klagen? Kies dan een ander doel, iets wat beter bij je past. Klik hier als je twijfels hebt over je work-life balance.

Een momentopname van je gedrag

Het is je gedrag. Niet je identiteit. Je kan je hart en ziel (of al je geld) in een project stoppen, als het mislukt, ben je jezelf daarom nog niet kwijt. Een mislukking is een ervaring die tegen sloeg Maar blijft een ervaring. Met andere woorden: jij bent de mislukking niet. Het is noodzakelijk om het verschil te zien tussen je gedrag (of jobtaken) en wie je bent. Tijdens het werk bekleed je een rol. Loopt het mis, dan sta jij nog overeind. Het is een momentopname, niet iets wat je voor eeuwig en altijd blijft achtervolgen. Je gedrag, of hoe je de dingen aanpakt, kan je elke dag opnieuw weer bijschaven.

 

Neem tijd om te snappen waarom het misliep

Je mag (heel even) bij de pakken neerzitten. (Tot je jezelf beu bent.) Accepteer je gevoelens en de realiteit. Als je de behoefte hebt om te delen, zoek je een vriend, collega of professionele (job)coach op. Het is belangrijk dat je je gevoelens niet negeert. Wacht niet op een redder in nood, maar wees je eigen redder. Klagen dat het donker is, helpt je niet verder. Probeer je eigen lichtje in de tunnel te zijn. Want uiteindelijk ben je zelf de enige die je ervaring of tegenslag kan plaatsen (eventueel door gesprekken met een ander) en ben je de enige die er lessen uit kan trekken.

Ontdek hoe je je kan verbeteren

Je maakt het proces voor jezelf niet gemakkelijker als je door bijvoorbeeld trots, je gevoelens uit de weg loopt. Vermijd ook het andere extreme: het heeft geen zin om te streng te zijn voor jezelf, om jezelf af te rekenen met onrealistische, negatieve gedachten. Wees je eigen steun en toeverlaat, je eigen vriend. Ben je eerlijk ten opzichte van jezelf - over je gevoelens, je gedrag en over de staalharde feiten - dan leer je jezelf beter kennen, maak je plaats voor realistische, positieve gedachten en neem je volgende keer je verantwoordelijkheden beter.

Daarom raadt Paul Iske in zijn boek “Instituut voor briljante mislukkingen” aan om mislukkingen op je CV te zetten. Je kunt het mislukken zien als een ‘error’ waar je verder aan kan werken. Het hermodelleren en vormgeven van je product of dienst is nodig om succesvol te worden.

Zie de dingen zoals ze zijn

Soms brengt een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ontslag of een burn-out (art burn-out), het juiste perspectief met zich mee. Bijvoorbeeld dat we soms heel vreemde dingen doen tegen onze persoonlijkheid, natuur of tijdsmogelijkheden in. Net zoals er geen domme vragen zijn, zijn mislukkingen pas echt verloren, als je er niets uit leert.

Meer weten? Kijk naarInstituut voor briljante mislukkingen - Paul Iske

EnTED.com geeft ook troost en moed. Yes you can ;)

Hoe ga jij om met mislukkingen en tegenslagen?

Gerelateerde artikels