Metoopay zet discussie over loondiscriminatie op scherp

Auteur: Partena Professional (HR-service provider)
Leestijd: 3min

Ruim honderd topvrouwen uit het Britse bedrijfsleven lanceerden eind vorig jaar #Metoopay, een onlinecampagne waarin ze de loonkloof tussen mannen en vrouwen in het VK aan de kaak willen stellen. Hun betrachting? Een einde maken aan de illegale loondiscriminatie tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk uitvoeren.

‘Met deze campagne willen we niet focussen op het feit dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties, we willen in eerste instantie de pure loondiscriminatie aanklagen.’

Dido Harding, ex-CEO TalkTalk Telecom Group

Metoopay kreeg nogal wat weerklank in de Britse pers. Daar zijn de klinkende namen van de vrouwen achter de campagne zeker niet vreemd aan. Zo zetten onder meer Moya Greene, de gewezen topvrouw van het voormalige staatspostbedrijf Royal Mail, en Emma Walmsley, CEO van farmareus GSK, mee hun schouders onder het initiatief.

Ook Dido Harding, jarenlang aan de slag als topvrouw van de Britse telecomreus TalkTalk, sprong mee op de kar. In The Guardian legde Harding uit waarom zoveel goedbetaalde topvrouwen uit het Britse bedrijfsleven het nodig achtten om hiervoor nu hun nek uit te steken, terwijl ze daar persoonlijk bij te winnen hebben.

‘Vanuit onze positie is het natuurlijk bijzonder verleidelijk om te geloven dat loondiscriminatie op basis van je geslacht in dit land géén topic meer is. Tot er plots zwart op wit bewijzen opduiken dat vrouwen, ook in zeer hoge posities, vaak nog een stuk minder betaald krijgen dan hun mannelijke evenknie in exact dezelfde functie. Met deze campagne willen we niet focussen op het feit dat vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties, we willen in eerste instantie de pure loondiscriminatie aanklagen.’

Rechtszaak

De bal ging aan het rollen over het kanaal toen Stacey Macken - die in de Londense City voor BNP Paribas aan de slag is - in september vorig jaar van de rechter gelijk kreeg in een rechtszaak die ze tegen haar werkgever had aangespannen.

Macken verdiende bij de bank een niet onaardig jaarsalaris van 120.000 pound. Enkele maanden later ontdekte ze evenwel dat een mannelijke collega in exact dezelfde functie jaarlijks 160.000 pound op zijn rekening mocht bijschrijven.

Op de koop toe bleek de mannelijke collega ook een veel hogere bonus te ontvangen dan zijzelf. De Britse rechter volgde haar argumentatie over de gehele lijn, en veroordeelde BNP Paribas tot de betaling van een schadevergoeding.

Loondiscriminatie

Ruim honderd vrouwelijke top dogs uit het Britse bedrijfsleven besloten daarop de kat de bel aan te binden. Daartoe plaatsten ze een opgemerkte advertentie in de Financial Times, waarin ze openlijk hun steun toezegden aan Stacey Macken “en aan alle werkende vrouwen die het slachtoffer zijn van loondiscriminatie”.

Kort daarop lanceerden de initiatiefneemsters een eigen website. Daarop kunnen andere vrouwen uit het bedrijfsleven zich niet enkel aansluiten bij de campagne, de website moet op termijn ook uitgroeien tot een forum waarop nieuwe gevallen van loondiscriminatie gemeld kunnen worden en waarop verslag uitgebracht wordt van eventuele nieuwe rechterlijke uitspraken. Slachtoffers van loondiscriminatie kunnen er ook aankloppen voor advies van loonspecialisten.

8,9 procent

Officiële overheidscijfers geven aan dat er in 2018 in het VK nog altijd sprake was van een loonkloof tussen voltijds werkende mannen en vrouwen van 8,9 procent.

In 2012 bedroeg het loonverschil nog 9,5 procent, van een significante daling lijkt er voorlopig dus geen sprake.

Gerelateerde artikels