Methode mentorschap: 3 dingen voor je start

Auteur: Partena Professional (HR expertise)
Leestijd: 3min

Mentorschap is één van de meest interessantste methodes om te investeren in mensen. Of je nu voor lange of korte tijd iemand mentort of graag gementord wil worden. Het is altijd en voor beide partijen een zinvol leertraject.

Denk je erover om te starten met mentorschap? Dan zijn dit 3 dingen die je moet weten voor je start. 

1. De noodzakelijke klik

First things first: welke boeiende skill of persoonlijkheid je ook hebt, laat de samenwerking varen als er geen klik is. Als mentor moet je bereid zijn je inzichten te willen delen. Openheid is key. Net zo, als je gementord of ‘mentee’ wil worden, moet je bereid zijn je zwaktes op tafel te leggen.

Een mentor geeft je niet alleen carrière-advies, maar houdt je ook een spiegel voor. Jezelf beter voordoen dan je bent, is eigenlijk elkaars tijd verspillen. Mentorschap werkt echt alleen, als je het beste met elkaar voorhebt. Vertrouwen is noodzakelijk.

2. Pact tussen ‘mentor’ en ‘mentee’

Maak een eerlijke beoordeling van je eigen beschikbaarheid en vaardigheden (dat is op zich al een zeer boeiende oefening). Vervolgens plan je een transparant gesprek met je toekomstige ‘mentor’ of ‘mentee’. Wees duidelijk over de expertise die je wil delen. Samen met je ‘mentee’ begin je met het benoemen van een aantal duidelijke doelen. Net zoals zaken die je onderweg hoopt te leren. Kies voor korte termijn doelen (goede voornemens 2018) en speel kort op bal als het over evaluatie gaat. Op mentorschap staat geen tijd. Dat kan net zo lang duren als het voor beide partijen goed voelt.

3. Tweerichtingsverkeer?

Mentorschap is iets wat beide partijen doet groeien. Dat je bijleert als ‘mentee’, staat vast. Maar net zo groei je als mentor tijdens dit proces. Mentorrelaties zijn ideaal om technieken uit te testen, feedback te ontvangen en te leren wat nodig is om iemand anders succes te laten ervaren. Welke technieken wil je nog eens voor jezelf opfrissen? Hoe goed ga je zelf met feedback om? Als mentor sta je stil bij het traject dat je al hebt afgelegd, bij je nederlagen en successen –en alles daartussenin. Deze momenten van reflectie voeden je zelfkennis en stomen je bewust of onbewust klaar voor de ‘next level’ in je carrière.

Overtuigd? Spreek je verantwoordelijke aan en vraag om mentorschap of een mentee. Grote bedrijven zijn zich al meer bewust dat mentorschap professionals van alle niveaus doet helpen groeien. Die gedachte is nog niet altijd ingeburgerd binnen de KMO-omgeving. Aan jou om het aan te halen, bijvoorbeeld bij evaluatiepunten

Gerelateerde artikels