Lockdown. Mens sana in corporate sano

Auteur: Julie, coach HR (Partena Professional)
Leestijd: 6min
Publicatiedatum: 21/04/2020 - 17:05
Laatste update: 21/04/2020 - 17:27

De productiviteit van uw bedrijf is direct gekoppeld aan de gezondheid van uw medewerkers. Hoe kunt uw werknemers advies geven over gezondheid en voeding? Hoe houdt u uw team gemotiveerd en fit? 

Gezonde bedrijfscultuur aanbieden

Uw team fit en gezond houden, kunt u dat wel van uw medewerkers vragen? Afhankelijk van de grootte van uw bedrijf en uw omgang met uw werknemers, zien sommige werknemers gezondheidskwesties nog als een persoonlijke aangelegenheid. Niet als een deel van een groter geheel. 

U kunt uiteraard niets verplichten. Wat u wel kunt doen, is een gezonde bedrijfscultuur vooropstellen: uw team inspireren, het goede voorbeeld geven en hen uitleggen dat gezondheid een win-win verhaal is voor werkgever en medewerker. 

Want een gezond gemotiveerd team, betekent een gezond bedrijf met genoeg inkomsten om uw werknemers te betalen. Net zoals u liever gezonde en gemotiveerde werknemers in uw bedrijf hebt, werken uw werknemers ook liever in een gezond en aantrekkelijk bedrijf. Waar het een plezier is om te werken (omdat iedereen gehoord wordt, gemotiveerd en verbonden is). Waar genoeg werk is (omdat iedereen met hen wil samenwerken). 

Als het goed gaat met uw bedrijf, plukken uw werknemers daar de vruchten van. De gezondheid van uw werknemers toejuichen, kan ook als er in quarantaine gewerkt wordt.  

Gezond tijdens lockdown: uw lichaam

 

  1. Niet zitten 

Quarantaine biedt misschien zelfs meer mogelijkheden dan op kantoor om sedentair gedrag te beperken. Moedig uw team aan:  

  • om de dagelijkse meeting staand, vanaf halkast, keukeneiland of -toog te houden, 
  • om het half uur even op te staan voor een glaasje water
  • telefoons al wandelend te doen
  1. Samen virtueel sporten 

In Japan starten bedrijven met een gezamenlijke tai chi sessie op het werk. Het idee om beweging niet voor maar op het werk in te passen, startte vanuit de kaizen filosofie voor continentale vooruitgang. Het was één van hun verbeteringsstrategieën om de Japanse economie na WO2 weer op te krikken. Tai chi is toegankelijk voor iedereen, ongeacht welke leeftijd goed voor body and soul. Een idee om uw werkmeeting mee op te starten? 

Is uw team door de loopmicrobe gebeten? Dan kan iedereen tussen de middag of ‘s avonds ieder zijn tour in zijn tijd doen. Volg elkaar virtueel en hou de teamstand bij op Strava. De eerste drie krijgen een prijs eens de lockdown voorbij is. Net zo kan je gaan wandelen of fietsen natuurlijk. 

  1. Sport u in real life samen? 

Dan is 1,5 meter niet voldoende. Opgelet voor de slipstream. Als iemand tijdens het joggen uitademt of hoest, dan blijven die druppeltjes achter in de lucht. De persoon die net achter jou rent - in de zogenoemde slipstream - loopt dan door die wolk van druppels heen”, zegt Bert Blocken, professor aerodynamica aan de KU Leuven en TU Eindhoven. Op basis van het onderzoek adviseert Blocken om tijdens het wandelen in de looprichting “zeker vier à vijf meter” afstand van elkaar te houden, bij lopen en rustig fietsen tien meter en bij hard fietsen “zeker twintig meter”

  1. Gezond verteren. Respecteer lunchpauzes

Wat uw medewerkers eten, daar gaat u zich natuurlijk niet mee bemoeien. Maar hoe ze eten, daar heeft u wel een invloed op. Respecteer lunchpauzes

Dringende interventies nodig? Dat is onvermijdelijk. Maar geef uw team dan een ander moment weg van het scherm om degelijk te kunnen eten, verteren en hun gedachte te kunnen verzetten. 

Gezond tijdens lockdown: uw geest

Zich voeden met gezonde brandstoffen en vervolgens de motor laten draaien door voldoende beweging is al een goed begin. Wat kunt u nog doen? 

  1. Objectief nieuws, met mate. 

Uiteraard volgt u het nieuws en zoekt u objectieve informatiebronnen op. In onzekere tijden met veranderende maatregelen, bieden objectieve nieuwsberichten een houvast. Pas wel op dat u geen overdosis aan (slecht) nieuws opneemt. Dat is overbelastend voor uw denken en niet goed voor uw productiviteit. Hou het perspectief op ‘tijdelijk’. Er komt een dag na de lockdown. 

  1. Start anti-stress: Mindfulness, do-in of meditatie

Het Latijnse ‘Mens sana in corpore sano’ wat ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ betekent, is maar een klein stukje van de hele zin uit het gedicht van Romeinse dichter Juvenalis. De volledige zin klinkt: ‘Orandum est ut sit mens sana in corpore sano’, wat zoveel betekent als ‘Een mens moet bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam’.

Start uw dag heel bewust en in stilte: met een mindful moment, do-in yoga of meditatie. Not done? Er is altijd wel iemand die mindfulness of meditatie onzin vindt. Belangrijker is, of u zich er goed of beter door voelt, na het eens geprobeerd te hebben. Nu er minder ratrace en verkeerslawaai is, het ideale moment om het eens te proberen. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

7. Kinderen in huis die de rust en het werk storen?

Dat is een extra uitdaging. Let erop dat u voldoende tot rust kan komen. Dan zijn uw kinderen ook opvallend rustiger. Neem vaak genoeg een moment voor uzelf en verdwijn mentaal van het thuisfront: Draai de deur van de badkamer op slot voor een heerlijk bad of een voetenbad met essentiële olie met lavendelgeur. Of bel ongegeneerd lang met uw vrienden.  En niet vergeten: plan werkschema’s in overleg met uw partner. Hier vindt u tips voor werknemers met kinderen in huis tijdens thuiswerk. 

8. "There is no health without mental health” 

Dat zegt de WHO. Goed in je vel zitten is belangrijk voor iedereen. Wie zich mentaal goed voelt kan zijn talenten ontplooien, gaat beter om met de dagelijkse stress en belangrijke levensgebeurtenissen, kan productief en vruchtbaar werken, en draagt meer bij aan de gemeenschap (WHO). Dat klinkt als een samenvatting van de ideale werknemer. Elke werknemer is natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen geluk. Wat u wel kunt doen, is de werknemerstevredenheid hoog houden.

9. Vertrouwenspersoon 

Gaat het niet goed met iemand uit uw team? Schakel een vertrouwenspersoon in. 

10. Neem de leiding

Wat goed is voor uw team, is ook goed voor u. U kunt uw team niet vragen, wat u zelf niet doet. Dus geef als zaakvoerder of teamleider het goede voorbeeld (door te stoppen met roken, meer te bewegen tijdens de werkdag, meer te sporten, gezonde maaltijden aan te bieden, oplossingsgericht te denken, open te communiceren en motiveer uw mensen hetzelfde te doen. Daar wordt iedereen beter van. 

 

Gerelateerde artikels