Ik wil mijn eigen zaak starten, maar heb nog geen welomlijnd idee...

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 7min

Droomt u ervan om uw eigen baas te zijn? Wil u een klein bedrijf starten? Als u een eigen zaak wilt beginnen, is het belangrijk dat u over voldoende passie, ambitie, ondernemerstalent en een goed idee beschikt. U wilt graag zelfstandige worden, maar bent nog op zoek naar een ondernemingsidee? Partena Professional vertelt u waar u inspiratie vindt voor uw onderneming en welke stappen u moet ondernemen om uw eigen zaak op te richten.

Ideeën voor een onderneming

Alles staat of valt bij een goed idee, maar wat als u nog geen welomlijnd idee heeft wat voor zaak u wilt opstarten? Sla niet in paniek als hét idee voor uw onderneming niet meteen komt, maar zoek rondom u voor inspiratie voor uw eigen bedrijf.

Volg de actualiteit

Wilt u graag de creatieve weg opgaan? Flanders DC bruist van de nieuwe business ideeën en deelt op hun blog interviews met creatieve ondernemers, tips en artikels over trends. Of misschien gooit u het liever over een andere boeg? Welke sector u ook kiest, het is belangrijk dat u de actualiteit van de sector die u het meeste boeit op de voet volgt.

Dagelijks wordt een schat aan informatie gedeeld op sociale media en in het nieuws. U krijgt hierdoor een goed beeld van wat er leeft binnen de sector, wat mensen bezighoudt en waarin mensen geïnteresseerd zijn. Zorg ervoor dat u up-to-date bent zodat uw idee voldoende aansluiting vindt bij de mensen.

Artikels in (online) kranten en tijdschriften, televisie- en radioprogramma’s, sociale media of specifieke nieuwsbrieven reiken u misschien wel onbewust het gat in de markt aan.

Ken uzelf

Het is niet alleen belangrijk om te weten waar vraag naar is, maar ook wat u echt graag doet. Waar liggen uw talenten? Werkt u graag in uw eentje en wilt u uw bedrijf vanuit uw eigen huis beginnen? Of fleurt u helemaal op als u veel mensen ontmoet op een dag?

Kunt u niet kiezen uit uw sterktes of moet u ze nog ontdekken? Er zijn verschillende tools die u hierbij kunnen helpen, zoals die van onze partner HunchUpVDAB biedt verschillende testen aan die uw intelligentie, persoonlijkheid en vaardigheden meten. Misschien leert u wel iets nieuws over uzelf.  

U kunt zichzelf ook volgende vragen stellen:

 • Wat vind ik leuk en waar is een markt voor, maar ben ik niet goed in? 
  Misschien kan een cursus of opleiding u helpen hier wél goed in te worden.
 • Waar ben ik goed in en waar is een markt voor, maar vind ik niet leuk?
  Kijk hoe u het wel leuk kunt maken voor uzelf, maar forceer niets. Als u iets niet graag doet, is de kans kleiner dat uw idee zal uitgroeien tot een succesvolle zaak.
 • Wat vind ik leuk en waar ben ik goed in, maar is er geen vraag naar? 
  Onderzoek uw idee en wie weet inspireert u anderen. Misschien is er toch een markt voor, maar weten mensen het nog niet.

Verruim uw kennis

Voortdurend bijleren is cruciaal voor een zelfstandige, zeker als u nog op zoek bent naar een idee voor  uw eigen zaak. In een cursus of opleiding leert u alles over de laatste ontwikkelingen binnen de sector en ontdekt u meteen of u het ook echt graag doet.

Een andere manier om kennis te vergaren is door te reizen. Stap uit uw routine en ga op ontdekking. Misschien ontmoet u wel gelijkgestemden of komt u in aanraking met een concept of project dat uw denken beïnvloedt.

Neem een zaak over

Misschien wilt u niet van nul beginnen, maar neemt u liever een zaak over. De overname van een zaak heeft verschillende voordelen: u heeft meteen een markt, uw zaak heeft reeds naamsbekendheid… Maar misschien zijn er ook schulden of personeel? Laat u goed begeleiden als u wilt starten door overname.

Op overnamemarkt.be kunt u op zoek gaan naar een bedrijf in uw regio en de sector die u het meeste aanspreekt. Misschien vindt u hier wel een goed idee voor uw eigen zaak en kan u van start met uw eigen bedrijf?

Hoe haalbaar is uw idee voor een eigen zaak?

Vóór u begint te schrijven aan uw businessplan toetst u best uw idee af om het vervolgens uit te bouwen tot een sterk concept. Onderzoek of uw idee al bestaat en als dat zo is, hoe u het idee kunt verbeteren. Het Innovatiecentrum ontwikkelde de handige online tool Blikopener waarmee u zelf de slaagkansen van uw innovatief idee kunt inschatten. Of doe zelf de test in uw omgeving en kijk hoe mensen reageren op uw idee. Is uw concept duidelijk en slaat het aan? Of roept het meer vragen op dan het oplossingen biedt?

Na een reeks eigen testen, kunt u uw idee aftoetsen bij verschillende instanties zoals:

 • Flanders DC: een uniek aanspreekpunt voor ondernemers in de creatieve sector
 • Bryo: een project van het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) voor ondernemers tussen 18 en 36 jaar
 • Innovatiecentrum: 5 innovatiecentra in Vlaanderen bieden zowel starters als gevestigde ondernemers gratis individuele ondersteuning bij hun innovatieproject

Denk ook goed na over de gevolgen voor uw persoonlijke situatie en de mensen rondom u. Beschikt u over voldoende inkomsten om uw gezin te onderhouden tijdens de opstart? Hoeveel tijd wilt en kunt u vrijmaken? Start u met een paar uurtjes per week, parttime of meteen fulltime? Zet u de stap alleen of werkt u met iemand samen?

U staat er niet alleen voor. Vraag tijdig naar raad bij professionele adviseurs en de mensen in uw nabije omgeving.

Van idee naar bedrijf

Zodra uw concept goed zit, is het tijd voor actie. Heeft u het gat in de markt gevonden? Dan doet u er goed aan om uw idee te beschermen. Als u dit niet doet, kan en mag iedereen uw idee uitwerken. De online vragenlijst op beschermmijnidee.be biedt u advies over de bescherming van uw idee en bij welke instanties u hiervoor terecht kunt.

Ongeacht uw idee, een businessplan is een absolute must-have. Kunt u uw bedrijf beginnen zonder geld of mits enkele kleine investeringen? Of moet u op zoek gaan naar extra kapitaal? Een financieel plan geeft u meer inzicht in de noodzakelijke kosten en investeringen en helpt u om de bank, investeerders en de overheid te overtuigen.

Daarnaast zijn er enkele basisvereisten voor het starten van uw eigen zaak:

Via het digitale ondernemingsloket SmartStart Online van Partena Professional kunt u dit alles in enkele klikken van thuis uit aanvragen.