Iets anders dan koffie? 7 Alternatieven.

Auteur: Partena Professional (Julie - HR Coach)
Leestijd: 5min

Toegegeven. Het zwarte goud is niet te evenaren. Maar teveel cafeïne is verslavend en doet zijn goede werking afnemen. Wat schenk je op een koffievrije dag? Dit zijn mijn 7 favoriete alternatieven.

Te veel koffie? Ga voor variatie

Vaak is koffie drinken een gewoonte. Omdat je op een knopje drukt en … tadaaa: je drankje staat klaar. Af en toe heb je een dag zonder koffie nodig: Een hersteldag voor je lichaam om niet in het verslavende patroon van cafeïne te vallen.

Wanneer drink je te veel koffie? Eén maat voor iedereen bestaat natuurlijk niet. Op het ene kantoor drink je warm water in een donker kleurtje, geserveerd in een grote mok. In het andere drink je een minuscuul pikzwart straf goedje, weg in één slok. Over les goûts et des couleurs wil ik niets zeggen, het is belangrijker dat je naar de signalen kijkt, die je lichaam je geeft.

Trillen je handen?  Of “werkt de koffie niet meer”? Heb je last om je te concentreren? Slaap je onrustig? Of te veel stress? Dan is het tijd om een hersteldag te nemen of op zijn minst je koffies af te wisselen met alternatieve drankjes.  

Thee: een wereld aan smaken en geuren mee naar het werk

Koffie dehydrateert. Vergeet je er dat glas water bij te drinken, dan kan je al eens hoofdpijn. Dat probleem heb je met thee niet, het is heerlijk hydraterend. Start ’s morgens vroeg klassiek Engels met Darjeeling, Earl of Lady Grey. Want zwarte thee drink je best ‘s morgens, als je je slaapritme wenst te respecteren: je krijgt een boost door de theïne.

Net zoals groene thee: de theïne van 2 à 3 tasjes groene thee is evenwaardig aan de cafeïne van één tasje koffie. Witte thee is nog exclusiever dan groene. Beide theeblaadjes zijn trouwens erg delicaat. Je water koken 75-80° is al voldoende. Zoek ook de natuurwinkel op voor thee van pure kruiden, fruit of melanges: thee van ijzerkruid (verbena), zoethout, brandnetel, vanille-thee, mandarijn, rooibos…

Tip! Kruiden zoals linde, kamille en zeker valeriaanthee (!) zijn ideaal voor een goede nachtrust. Zeker niet drinken als je op het punt staat een power-presentatie te geven. Tenzij je opgaat van de zenuwen natuurlijk.

Next level: verse gemberthee, muntthee en saliethee

Heb je de smaak helemaal te pakken? Van gember en salie wordt gezegd dat ze oppeppend werken. (Dat ga je niet meteen voelen als je 7 espresso’s per dag gewend bent, geef je lichaam even de tijd om te resetten.) Koop een verse gemberwortel op kantoor. Voor één glas thee heb je maar een paar schijfjes nodig.

Planten op kantoor zijn altijd een goed idee: zet verse munt of salie op kantoor. Gooi er niet meteen een hele tak in. Test al eens hoeveel smaak 3 blaadjes afgeven. Gember is lekker met een kaneelstokje, munt combineert goed met steranijs.

Tip: Warm water lost op. Dus als je de keuze hebt, kies dan voor onbespoten citroen of snij op zijn minst de schil eraf.

Liever fris? Office-made ice tea

Skip the sugar en ga voor water met een smaakje. Klassieker is bruiswater met schijfjes citroen. Maar heb je water met basilicum al geproefd? Of met schijfjes komkommer? Bruiswater met frambozen en munt is ook erg lekker.

Ice tea is heerlijk verfrissend met verse citrusvruchten. Kook water, laat trekken met klassieke Engelse earl grey met schijfjes citroen of bloedappelsien en honing erbij. Met mandarijn maak je het zoeter. Laat het geheel trekken naar smaak in de kantoorkoelkast – hoe langer hoe sterker - en binnen een paar uur schenk je verse office-made ice tea uit tijdens de brainstorm. Goede werkkrachten moeten goed gevoed worden ;)

Koffie-a-like

Je zoekt iets wat-nooit-hetzelfde-kan-zijn maar er toch heel dichtbij in de buurt komt? Dan zijn er deze koffie-alternatieven die troost kunnen bieden:

  • Voor de sporters: Mushroom coffee

  • Chai latte, met amandel-, haver- of sojamelk voor de vegans.

  • Wie ’s avonds graag nog iets koffie-achtigs drinkt, maar nog wil kunnen slapen: Bambu koffie, gemaakt van cichorei, Turkse vijgen, tarwe, gerst en eikels, bv die van dr Vogel is erg lekker met veel honing en veel (gestoomde) melk.

  • Voor de choco-holics: Het Zwitserse energie-drankje Ovomaltine met vitamine  B1,B2 en B6 gemaakt van mout, melk en cacao. Of onze klassieke warme choco natuurlijk.

  • Proef het nationale drankje van Argentinië: Mata. Wie in Zuid-Amerika geweest is, weet dat ook paraguaythee, chimarrão of cimarrón wordt genoemd. Mata bevat theïne, dus drink je met mate, maar is ideaal op een maandagochtend

Gerelateerde artikels