Hybride werken: voordelen en aandachtspunten

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min

Na twee pandemiejaren is hybride werken in veel bedrijven het nieuwe normaal geworden. Veel werknemers zijn enthousiast, terwijl anderen er niet voor staan te springen. Een studie van het Britse onderzoeksbureau Leesman geeft meer inzicht.

Leesman meet de activiteiten van mensen, de fysieke voorzieningen en de beschikbare facilitaire diensten op werkplekken. Dit resulteert in de Leesman Index, die aangeeft hoe een werkplek de werknemers ondersteunt en hoe tevreden zij hierover zijn. Eind 2021 deed Leesman een onderzoek bij 67.000 mensen die werken vanop meer dan één locatie. Van de bevraagden werkt 60% volledig hybride (afwisselend op kantoor en ergens anders), 29% vooral thuis en 11% voornamelijk op kantoor.

Telewerk en kantooroppervlakte

Van de hybride medewerkers gaat 37% minder dan één dag per week op kantoor werken. Voor 23 procent is het omgekeerd: zij werken meer dan 75% binnen het bedrijf en gemiddeld één werkdag per week op een andere plek. Opvallend is dat 22% van de respondenten geen vaste routine heeft en elke week op basis van hun agenda beslist of ze op kantoor of elders werken.

Het rapport kaart het probleem aan dat bedrijven door de overgang naar hybride werken binnenkort misschien met een overschot aan fysieke werkplekken zitten. Een mogelijke oplossing is dat ze hun kantooroppervlakte halveren, zoals recent gebeurde bij enkele grote Brusselse bedrijven.

Meer productiviteit en focus

Het rapport belicht verschillende voordelen van hybride werken. Met stip op één: hybride werknemers kunnen comfortabel werken op verschillende plekken, wat goed is voor hun motivatie en productiviteit. 97% geeft aan dat ze productiever zijn op minstens één van hun werkplekken. Ter vergelijking: bij werknemers die vooral op kantoor werken is dit ‘slechts’ 71%. Daarnaast vinden werknemers hybride werken ideaal om verschillende taken uit te voeren.

93% van de hybride werknemers vindt dat ze gefocuster werken op minstens één van hun werkplekken. Bij de niet-hybride werknemers is dat 89% (voor wie vooral thuis werkt) en 84% (voor wie vooral op kantoor werkt). Creatief samenwerken en informele sociale interacties volgen hetzelfde patroon.

Vertrouwen is de basis

Het succes van hybride werken is gebaseerd op vertrouwen. Zo’n 90% van de bevraagden vindt dat hun werkgever hen vertrouwt. Werknemers raken het steeds meer gewend om veel vertrouwen te krijgen. Bedrijven die hybride werken willen beperken, moeten beseffen dat dit nadelig kan zijn voor het aantrekken en behouden van getalenteerde werknemers.

Pendeltijd belangrijke factor

41% van de respondenten geeft aan dat ze ontevreden zijn over hun pendeltijd naar en van het werk. De werknemers met het langste woon-werktraject (langer dan één uur) zijn minder geneigd om op kantoor te gaan werken (max. één dag per week). Bedrijven kunnen in dat geval overwegen om een bijkomend kantoor te openen, dichter bij de woonplaats van deze werknemers. Zo kunnen ook zij de voordelen van hybride werken ervaren en blijven ze gemotiveerd.

Tot slot wijst het rapport erop dat jongere werknemers en starters het liefst volledig op afstand werken en het minst vaak hybride. Van de werknemers jonger dan 25 wil 45% voltijds telewerken. Het is belangrijk dat dit aangepakt wordt, zodat deze jongeren de voordelen van hybride werken niet missen. Bovendien beschikken ze thuis niet altijd over een goed uitgeruste werkomgeving en kunnen ze zich geïsoleerd voelen. Last but not least zorgt hun afwezigheid op de werkvloer voor een minder diverse werkplek, wat een gemiste kans is.

Gerelateerde artikels