HR wordt digitaler én persoonlijker

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 4min
Publicatiedatum: 11/08/2021 - 13:57
Laatste update: 29/08/2023 - 13:53

Ondernemingen omarmen in de Benelux almaar meer digitale HR-oplossingen. Vooral de rekruterings- en trainingstechnologieën zijn zich in sneltempo aan het heruitvinden. Tot die vaststelling komt expertisecentrum HR Tech Valley. ‘AI en data bepalen mee de koers in de HR-wereld’, zegt Managing Director Hans Mangelschots.

De nood aan een werkplek die de medewerker centraal zet, bestond al voor corona. En het uitgebreide telewerk heeft de voorbije maanden de tekorten aan talenten en de juiste vaardigheden niet zomaar weggewerkt. Wel moesten ondernemingen het afgelopen jaar nog intensiever digitaal transformeren of hun transformatietrajecten versnellen.

‘Als bedrijven betrokken en gemotiveerde medewerkers willen, die niet gecontroleerd maar gefaciliteerd worden, dan kunnen ze niet anders dan inzetten op HR-technologieën’, stelt Hans Mangelschots, Managing Director bij HR Tech Valley, een expertisecentrum dat HR-bedrijven, -dienstaanbieders, -gebruikers en andere belanghebbenden onder meer een community-platform biedt waarop ze hun innovaties kunnen delen.

Binnen de Beneluxmarkt valt op dat rekruteringstechnologieën zich permanent heruitvinden. Denk daarbij aan de lanceringen van Minggo en 8Vance met hun AI driven marketplace voor rekruteerders, de introductie van Neurolytics (een AI-video-assessment) en de samenwerking tussen AI-technologieën Traicie en Actonomy om hard-én soft skills te matchen. Maar er is meer.

Upskilling & reskilling

Volgens een recente enquête van Gartner is de nood aan upskilling en reskilling, het aanleren van kritische vaardigheden en competenties, de belangrijkste prioriteit voor HR op dit moment. ‘Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is dat niet onlogisch, want bedrijven kunnen er hun operationele productiviteit mee verbeteren en blijven groeien.’

Daarnaast maken digitale trainingsplatforms organisaties wendbaarder. ‘Dat bevestigt de markt, waarbij deze HR-oplossingen, mede door telewerk, aan het front verschenen’, weet Hans Mangelschots.

Skills & competenties

Volgens datzelfde Gartner-onderzoek staat de employee experience – de optimale werknemersbeleving – bij bedrijven pas op de vijfde plaats van in de lijst met HR-prioriteiten. De vraag is of organisaties het belang daarvan niet onderschatten?

‘Dat is allicht zo’, meent Hans Mangelschots. ‘Zeker omdat de employee experience rechtstreeks gelinkt is met prioriteit nummer één: skills en competenties.’

De reden van die link? Een leertraject is een beleving. Hoe persoonlijker die beleving, hoe efficiënter het traject naar gepaste vaardigheden en competenties. En dat heeft dan weer een gunstige invloed op retentie.

‘Een positieve beleving werkt engagerend en doet talent minder snel afhaken’, vertelt Hans Mangelschots. ‘Om prioriteit één op te lossen, zullen organisaties dus ook prioriteit vijf moeten aanpakken. Anders zijn hun inspanningen weinig optimaal en efficiënt.’

Datatransparantie

HR-tech-oplossingen die data verzamelen om die persoonlijke aanpak te optimaliseren en verfijnen worden daarbij almaar crucialer. Maar ondernemingen moeten bij het inzetten daarvan erover waken dat ze die data niet alleen gebruiken om de organisatie te optimaliseren. Hans Mangelschots: ‘Anders krijgen medewerkers het gevoel dat ze gecontroleerd en geëvalueerd worden op basis van beperkte data.’

Bedrijven moeten transparant zijn over welke gegevens ze inzetten. Anderzijds zullen medewerkers zich niet alleen bewust moeten zijn van hun digitale voetafdruk, ze moeten ook het eigenaarschap ervan opnemen.

‘Uit een recente studie van de KU Leuven blijkt dat onze arbeidsmarkt ongeveer gelijk verdeeld is wanneer het aankomt op voor- en tegenstanders van digitalisering’, besluit Hans Mangelschots. ‘Het komt er dus op aan tegenstanders te informeren, of bij te scholen, voor we kunnen spreken van een geslaagde digitalisering van de employee experience.’

 

Gerelateerde artikels