HR outsourcing, voor welke functies?

Auteur: By Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 08/01/2018 - 13:00
Laatste update: 25/10/2023 - 21:01

Het metier van de Human Resources omvat eigenlijk verschillende metiers. Het vereist een gerichte expertise en een voortdurende bijschaving van de kennis, voornamelijk door de snelle evolutie van de arbeidswetgeving en de fiscaliteit in België. HR-outsourcing is niet meer het voorrecht van de grote ondernemingen. Door gebrek aan tijd of expertise is outsourcing vandaag steeds vaker de ideale oplossing voor kmo’s.

Outsourcen van de payrolladministratie

In tegenstelling tot grote ondernemingen hebben kmo’s niet altijd de middelen om een HR-verantwoordelijke aan te werven, noch om te investeren in zijn of haar opleiding. Payrolladministratie is essentieel maar ook een van de meest technische jobs die er bestaan! Hij of zij die de lonen beheert moet kunnen goochelen met heel wat complexe begrippen (tijdskrediet, loopbaanonderbreking, verlengd ziekteverlof, premies en subsidies, juridische vragen over arbeidscontracten...). 

Outsourcen van het beheer van expats en gedetacheerden  

Steeds meer ondernemingen, zelfs kleine, hebben te maken met expats en gedetacheerde werknemers. Wat zegt de arbeidswetgeving van een land (Azië, Afrika...) waar een werknemer een langdurige opdracht zal moeten uitvoeren? Of wat zijn de voorwaarden die gelden wanneer een werknemer uit de Europese Unie wordt gedetacheerd naar een ander land van de Unie? Expats of gedetacheerde werknemers beheren is een technische aangelegenheid waarbij de expertise van een externe HR-partner het verschil kan maken.

Outsourcen van loonoptimalisering 

Volgens een enquête die we hebben gevoerd, zijn kmo’s ook op zoek naar oplossingen om de lonen te optimaliseren, gekoppeld aan een dienstverlening op maat en advies om hun loonsom te verminderen. Er zijn heel wat mogelijkheden om lonen te optimaliseren (cafetariaplan à la carte voor elke werknemer, voordelen, collectieve of individuele bonus, verzekeringen...). Naaste de brede waaier aan mogelijkheden kent de externe HR-partner ook de wetgeving en de laatste updates.

Outsourcen van de rekrutering van talenten en competentiebeheer 

HR betekent uiteraard administratie (‘transactionele HR’) maar sommige HR-opdrachten hebben meer raakvlakken met de transformatie van de onderneming. Om verder te evolueren kan een kmo ervoor kiezen om zich te laten adviseren bij het rekruteren van nieuwe talenten of bij het opmaken van een intern evaluatieprogramma voor de competenties.

Een specifieke situatie waarvoor een kmo zelf niet altijd de middelen heeft…maar waarvoor outsourcing de perfecte oplossing met toegevoegde waarde kan zijn. 

Geen outsourcing van strategische HR-vragen 

Je merkt het, een kmo kan heel wat HR-opdrachten outsourcen. Er is wel een uitzondering: de strategische vragen (beslissing van delokalisatie of mensen te ontslaan). 

Hoe kan Partena Professional je helpen?

Partena  Plus, een ervaren team in HR-outsourcing. Standaardoplossingen voor HR-outsourcing of dienstverlening op maat voor je onderneming, contacteer ons voor meer info.

Gerelateerde artikels