Hoeveel is een boekhouder waard?

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 8min

Als zelfstandige is het aangewezen om een boekhouder onder de arm te nemen, zelfs als u start in bijberoep. Hij neemt de praktische zaken op zich en kan u heel wat financieel rompslomp besparen. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Maar let wel, de kostprijs van een boekhouder omvat méér dan de praktische zaken die hij voor u regelt: hij is een vertrouwenspersoon die uw zaak onder de loep neemt en proactief advies op maat verleent.

Raadpleeg uw netwerk, vrienden en familie bij uw zoektocht naar de juiste boekhouder. Ga zeker langs bij meerdere boekhouders voor een kennismakingsgesprek. U wilt namelijk niet alleen een boekhouder die goed is in zijn vak, het moet ook nog klikken. Partena Professional legt u uit wat u zeker moet vragen tijdens het eerste gesprek met een boekhouder en hoe u de kostprijs van een boekhouder kunt berekenen.

Informeer u op voorhand

Vraag tijdens het eerste gesprek met een boekhouder naar de prijs die de boekhouder aanrekent en de verschillende formules die hij hanteert. Een lijst van alle taken geeft u een duidelijk overzicht: het ingeven van facturen, de btw- en belastingaangifte, de jaarafsluiting, advies via telefoon of e-mail, een persoonlijke afspraak… Vraag naast het uurtarief ook steeds naar het aantal uren dat hij per taak nodig heeft. Misschien is zijn uurtarief hoger, maar werkt hij sneller. De uurtarieven van een boekhouder schommelen meestal tussen de 50 en 75 euro (exclusief btw). Bespreek ook of u uw boekhouder betaalt per uur of u per kwartaal afrekent .

Wat bepaalt de kostprijs van een boekhouder?

Hoeveel kost een boekhouder? Een vraag die vele starters bezighoudt, maar waar geen pasklaar antwoord op is. Start u in bijberoep, regelt u alles zelf en brengt de boekhouder enkel de eenvoudige belastingaangifte in orde? Dan komt u wellicht met 400 euro per jaar, exclusief btw toe voor het ereloon van de boekhouder. Als u echter meer hulp wenst, een complexe boekhouding of groot bedrijf heeft, moet u rekenen op meer. De kostprijs van de boekhouder is afhankelijk van verschillende factoren waaronder:

  • Type van de onderneming

Een vennootschap is complexer dan een eenmanszaak en heeft meer formaliteiten waardoor uw boekhouder meer werk heeft. Valt u onder een speciale regeling zoals de btw-vrijstellingsregeling? Dan heeft dit invloed op het volume werkuren.

  • Grootte van de onderneming

Werkt u alleen of heeft u personeelsleden in dienst? Ook dit heeft invloed op de complexiteit van uw boekhouding, net zoals een eventuele jaarrekening.

  • Volume te verwerken documenten

Het aantal uitgaande en inkomende facturen, rekeninguittreksels, kasboeken … heeft natuurlijk invloed op hoeveel uw boekhouder kost.

  • Aantal zaken dat u zelf doet

U kunt heel wat kosten besparen door een aantal zaken zelf te doen. Hoe beter u zelf uw administratie bijhoudt, hoe minder werk uw boekhouder heeft.

  • Specifiek advies op maat van uw onderneming

Staat u als zelfstandige voor een belangrijke beslissing of heeft u bepaalde ambities? Als uw boekhouder u persoonlijk advies verleent, betaalt u daar natuurlijk voor. Onderstaande voorbeelden geven u een idee van de gemiddelde kostprijs of het ereloon van een boekhouder, zonder specifiek advies:

  • Kostprijs boekhouder bijberoep

Indien u btw-plichtig bent moet u rekenen op 600 à 800 euro per jaar, exclusief btw. De boekhouder verzorgt de vier btw-aangiftes, plus de aangifte in de personenbelasting. Bent u niet btw-plichtig? Dan zal de kost van de boekhouder nog lager liggen. De opstartkosten voor een eenmanszaak in bijberoep liggen gemiddeld rond 165 euro (exclusief btw). De boekhouder staat in voor de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en de eventuele btw-aanvraag.

  • Kostprijs boekhouder eenmanszaak

Heeft u een eenmanszaak en bent u zelfstandige in hoofdberoep? Dan heeft u een vereenvoudigde of enkelvoudige boekhouding. Dit houdt in dat u enkel een chronologisch overzicht van uw facturen - met opeenvolgende factuurnummers - en een lijst met de uitgaven voor uw zaak moet bijhouden. Dit geldt trouwens ook voor eenmanszaken in bijberoep. Per jaar voert de boekhouder vier btw-aangiftes uit, plus de aangifte in de personenbelasting. Hiervoor rekent u op 1.000 à 1.500 euro per jaar, exclusief btw. Als u wilt besparen op de kostprijs van de boekhouder, kunt u uw btw-aangiften ook zelf uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat de tijd die u hierin steekt ook geld kost, en misschien zelfs meer. Bent u niet btw-plichtig? Dan zal de kost van de boekhouder lager liggen. De opstartkosten van een eenmanszaak in hoofdberoep kosten gemiddeld 200 euro (exclusief btw). De boekhouder staat in voor de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en de eventuele btw-aanvraag.

  • Kostprijs boekhouder bvba

Bij een vennootschap met een dubbele boekhouding, in plaats van een vereenvoudigde boekhouding, zijn de zaken complexer. Uw boekhouding is veel gedetailleerder en bevat meer informatie zoals openstaande facturen, schulden, vorderingen en bezittingen. Afhankelijk van de grootte van uw onderneming moet u rekenen op 2.000 tot 5.000 euro per jaar, exclusief btw. Door zelf uw btw-aangiften aan te geven, kunt u ook hier als bvba - of andere vennootschapsvorm - besparen op de kostprijs van uw boekhouder, maar dit raden we zeker niet aan.

De opstartkosten van een vennootschap in hoofdberoep kosten gemiddeld 750 à 1.750 euro (exclusief btw). De boekhouder staat in voor de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en de eventuele btw-aanvraag. In deze prijs zijn ook de publicatiekosten en de notariskosten verrekend.

Hoe vaak heb ik een boekhouder nodig?

In de meeste gevallen heeft u minstens vier keer per jaar contact met uw boekhouder. U dient namelijk alle uitgaande en inkomende facturen aan hem te bezorgen voor de btw-kwartaalaangiften. Dit gebeurt meestal via e-mail of het online systeem van uw boekhoudkantoor.

Na afsluiting van het jaar (eenmanszaak) of boekjaar (vennootschap) is het de gewoonte dat u  persoonlijk afspreekt met uw boekhouder. U overloopt de jaarresultaten, de fiscale optimalisatie voor volgend jaar en bespreekt uw professionele toekomstplannen. Dit is een belangrijk gesprek waarbij u samen met uw boekhouder de toekomst van uw bedrijf uitstippelt.    

Daarnaast hebt u, afhankelijk van uw persoonlijke noden, regelmatig contact met uw boekhouder via telefoon of e-mail. Aarzel niet om hem te contacteren bij vragen. Hoe beter u geïnformeerd bent, hoe beter u een beslissing kan nemen voor uw zaak. En dat is de extra kost méér dan waard.

Een boekhouder kiezen

Een goede boekhouder is iemand die goed is met cijfers én op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op vlak van wetgeving, maar ook proactief advies verleent. Wanneer een belangrijk moment aanbreekt binnen uw zelfstandige activiteit zoals een investering of de belastingaangifte moet u op hem kunnen rekenen. U wilt advies of ideeën voor fiscale optimalisatie op voorhand krijgen en niet wanneer het te laat is. Het is dus belangrijk dat uw boekhouder meedenkt met uw ambities en voeling heeft met uw activiteit.

Kies een boekhouder die complexe zaken op een eenvoudige manier kan uitleggen. Hij is en blijft de expert, maar u moet goed begrijpen hoe de vork in de steel zit. Een goede boekhouder legt alles klaar en duidelijk uit. Hij gaat dieper in op zaken die voor u belangrijk zijn en neemt de tijd om ze  uitgebreid uit te leggen.

Houd met bovenstaande tips rekening bij de keuze van uw boekhouder en laat u niet enkel leiden door het ereloon van uw boekhouder. De vraag is misschien niet ‘hoeveel kost een boekhouder’, maar ‘hoeveel is een boekhouder waard’. Een paar honderd euro meer per jaar zijn het vaak meer dan waard omdat uw boekhouder ook uw adviseur hoort te zijn. Een goede vertrouwensband is enkel mogelijk als jullie op dezelfde golflengte zitten.

Vlotte gegevensuitwisseling dankzij Partena Professional

Bij Partena Professional beseffen we hoe kostbaar uw tijd is als zelfstandige. Om uw boekhouding vlotter te laten verlopen, geeft u uw boekhouder toegang tot uw online dossier bij Compass. Zo is hij steeds op de hoogte van het financieel overzicht van uw rekening, fiscaal attest, berekening van uw sociale bijdragen op basis van een geschat inkomen…  

Voor boekhouders ontwikkelden we CodaBox (Soda) dat zorgt voor een veilige en automatische overdracht van uw boekhouddocumenten. Informeer bij uw boekhouder of hij gebruik maakt van Codabox (Soda).

Wilt u graag starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Onze Customer Advisors van Partena Professional helpen u graag persoonlijk verder. Op basis van uw inkomsten en de structuur van uw zelfstandige activiteit, maken zij een voorstel op maat.