Hoe stel ik een ondernemingsplan op?

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 6min

Iedere succesvolle zaak start vanuit een goed idee én een degelijk ondernemingsplan of business plan. Maar wat is een business plan precies? Allereerst bepaalt het de weg die u als ondernemer wilt volgen. Het omschrijft wat u precies wilt doen, hoe u dit zal doen en welke financiële middelen u daarvoor nodig heeft. Aan de hand van de opgestelde doelstellingen kunt u op elk moment de werking van uw bedrijf evalueren. 

Daarnaast is een goed business plan onontbeerlijk als u investeerders over de streep wilt trekken. Het geeft hen een goed beeld van uw toekomstvisie en hoe u deze wilt verwezenlijken. Het ondernemingsloket SmartStart van Partena Professional vertelt u waarom een business plan opstellen belangrijk is en welke voordelen het biedt.

Hoe begint u aan een business plan?

Een business plan is een strategisch plan dat u inzicht geeft in de haalbaarheid van uw idee. Het is vaak een erg uitgebreid document dat complexer lijkt dan het in werkelijkheid is. Alvorens u start met schrijven, kunt u zelf een aantal zaken in kaart brengen met het Business Model Canvas van Alex Osterwalder.

Met dit model visualiseert u op één A4’tje het concept of idee van uw bedrijf. Het verplicht u goed na te denken over 9 belangrijke segmenten: waardepropositie, doelgroep, klantenrelaties, kanalen, inkomsten, middelen, kernactiviteiten, partners en de kostenstructuur van uw onderneming.

  • Centraal staat de waardepropositie. Dat is wat u onderscheidt van anderen.

  • Links brengt u de zaken die deze waarde tot stand brengen in kaart: partners, kernactiviteiten en middelen.

  • Rechts aan wie u zal verkopen, hoe u uw product tot bij hen brengt en hoe u uw klantenrelaties zult onderhouden.

  • Onderaan vindt u alles wat kosten en opbrengsten betreft.

U kunt het Business Model Canvas hier gratis downloaden.

Een business plan opstellen

Het Business Model Canvas dient als basis voor het opstellen van uw business plan. Alvorens u een eerste aanzet schrijft, kunt u best een aantal online Word-voorbeelden van een business plan doornemen. Daarna kunt u aan de slag. Maar u staat er niet alleen voor.

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen van de Vlaamse Overheid biedt u een uitgebreide leidraad voor het opstellen van een ondernemingsplan.

Ook de UNIZO Startsimulator helpt u gratis om uw business plan en financieel plan op te stellen. Maar denk ook verder. Misschien is er wel een ondernemende ziel in uw naaste omgeving die u graag helpt?

Een business plan bestaat uit verschillende onderdelen, die u best zo concreet mogelijk omschrijft:

Wat wilt u doen?

Vat uw concept samen. Vertel hoe u op uw idee bent gekomen en wat uw concept bijdraagt aan de samenleving van vandaag. Benadruk de voordelen van uw concept, maar geef ook aan waar de risico’s liggen. Leg duidelijke doelstellingen vast en zet ze in een planning.

Wie bent u?

Stel uzelf en uw onderneming voor. Dit geeft potentiële investeerders een beeld van welk type ondernemer u bent en hoe u uw bedrijf zal organiseren. Uw persoonlijke eigenschappen helpen u tevens bepalen welke aanvullende profielen u nodig heeft.

Welke rechtsvorm kiest u?

De rechtsvorm, oftewel ondernemingsvorm, vormt een belangrijk onderdeel van uw businessplan. Uw rechtsvorm bepaalt uw aansprakelijkheid, uw boekhouding en hoe u belast wordt. Afhankelijk van uw activiteit, aantal werknemers, beschikbare kapitaal… kiest u voor een eenmanszaak of een vennootschap.

De eenvoudigste manier om een eigen bedrijf te beginnen, is als eenmanszaak. Omdat deze vorm weinig administratieve en boekhoudkundige verplichtingen heeft. Er is tevens geen splitsing tussen uw privévermogen en het vermogen van uw bedrijf. Hierdoor bent u wel onbeperkt aansprakelijk.  

Naast de eenmanszaak zijn er verschillende vennootschapsvormen. Bij deze rechtsvormen komt heel wat meer bij kijken op vlak van administratie en boekhouding én zijn er oprichtingskosten. U kunt kiezen voor een vennootschap met beperkte of onbeperkte aansprakelijkheid.

Op vlaanderen.be vindt u een duidelijk overzicht van alle mogelijke rechtsvormen voor uw zaak.

Hoe zult u alles betalen?

Het opstellen van een financieel plan vormt een cruciaal onderdeel van uw business plan. Het toont hoeveel eigen middelen u heeft, hoeveel u moet lenen bij de bank en hoeveel uw investeerders bereid zijn te investeren. Een financieel plan geeft u een overzicht van alle uitgaven en investeringen voor de eerste jaren. Zo vermijdt u onaangename verrassingen en weet u waar en wanneer er tekorten kunnen ontstaan, en wat de reden is.  

Is er een markt voor uw product?

Onderzoek de grootte van de markt en uw belangrijkste doelgroep(en). Hoe pakken de concurrenten het aan? Wat doen zij goed? Wat kan beter? Analyseer uw eigen sterktes, zwaktes, opportuniteiten en bedreigingen in een SWOT-analyse. Een goed inzicht in de markt en uw eigen bedrijf is onbetaalbaar. Op basis hiervan stelt  u dan een marketingplan op.  

Praat u graag met iemand over uw businessplan of wilt u persoonlijk begeleid worden? Onze Customer Advisors helpen u graag bij het maken van uw businessplan.

Waarom een business plan belangrijk is

Een business plan is verplicht voor alle ondernemingsvormen, behalve eenmanszaken (tenzij u een lening of subsidies wilt aanvragen). Toch raden we u aan om altijd een ondernemingsplan op te stellen, ongeacht uw rechtsvorm. Het vormt een goede leidraad voor uw bedrijf en verschaft u waardevol strategisch inzicht.

  • We zetten de voordelen van een businessplan nog even op een rij:Een ondernemingsplan geeft u een concrete voorstelling van uw ideeën en aanpak

  • Het bijbehorende financieel plan brengt de financiën in kaart en toont de haalbaarheid van uw idee

  • Met een goed business plan staat u stevig in uw schoenen en overtuigt u de bank en investeerders

Staat uw business plan op punt en bent u er helemaal klaar voor? Via het digitale ondernemingsloket SmartStart Online van Partena Professional kunt u uw bedrijf inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), uw btw-nummer aanvragen of u aansluiten bij Compass, het sociaal verzekeringsfonds van Partena Professional.