Gevolgen van een negatief resultaat Als bepaalde zaken niet in orde blijken te zijn, kan dit leiden tot diverse gevolgen: Waarschuwing: dit gebeurt enkel wanneer de inspecteur slechts kleine foutjes vaststelt, zoals bijvoorbeeld een arbeidsreglement dat niet helemaal up-to-date is. Dan kom je er met een waarschuwing van af. Regularisatie: wanneer je voor verschillende zaken niet in orde bent, volgt er een regularisatie. Dit betekent geen proces-verbaal, op voorwaarde dat je de inbreuk zo snel mogelijk rechtzet. Sancties: bij zware inbreuken op de sociale wetgeving wordt er een proces-verbaal opgesteld. Dit leidt tot hoge boetes.
Te laat op het werk door staking: recht op loon? Maandag 13 januari belooft een uitdagende dag te worden voor pendelaars. Een vakbondsmanifestatie en een staking bij de NMBS zullen het openbaar vervoer ernstig verstoren, terwijl ook op de autowegen lange files worden verwacht. Maar wat zijn de regels als werknemers hierdoor te laat komen of niet op het werk verschijnen? Alexia Buyl, Legal Expert bij Partena Professional, geeft verduidelijking. Hebben ze recht op loon voor de volledige dag? Verder lezen
Contingent student : hoeveel uren mogen studenten werken in 2025? Het nieuwe jaar betekent dat de urenteller voor studenten opnieuw op nul wordt gezet. Zowel voor de jongere als voor de werkgever kan werken onder het statuut van student financieel voordelig zijn. Op het loon dat aan de jongere wordt uitbetaald, worden namelijk geen gewone socialezekerheidsbijdragen berekend. Hiervoor moet wel aan bepaalde vereisten voldaan worden. Alexia Buyl, Legal Expert bij Partena Professional, geeft tekst en uitleg. Verder lezen
Record in de horeca: bijna de helft van de werknemers studeert nog De feestdagen staan voor de deur. Voor de Belgische horecasector is deze periode cruciaal, maar de uitdagingen van de sector nemen toe. Hoewel de pandemie achter de rug is, blijven de inflatie en de stijgende kosten de sector onder druk zetten. Toch is er een opvallende trend: de sociale secretariaten Partena Professional en Horecafocus stellen vast dat in 2024 48% van de werknemers in de sector student zal zijn, tegenover 32% in 2019. Deze stijging van 16% onderstreept het groeiende belang van deze flexibele arbeidskrachten, die een belangrijke hefboom zijn in de aanpassing van de sector aan de huidige uitdagingen. In een tijd waarin een recordloonindexering van 11,08% en stijgende kosten hun weerslag hebben op de marges, spelen studenten een centrale rol in de transformatie van de horecasector. Verder lezen