Het cafetariaplan, een goed plan voor uw onderneming?

Leestijd: 6min

Glijdende werkuren, thuiswerk, job crafting: werknemers kunnen steeds meer op flexibele werkomstandigheden rekenen.

Het welzijn en de motivatie van de werknemer hoog houden is een van de grote uitdagingen voor elke onderneming. Organisaties beseffen steeds meer dat als ze een grotere flexibiliteit verlangen van hun werknemers, ze zelf ook toegevingen moeten doen.

Het cafetariaplan sluit naadloos aan op deze tendens. Ontdek hoe een inventief loonbeleid een positieve invloed kan hebben op uw personeelsbeleid.

Wat is een cafetariaplan?

Een cafetariaplan is een compensatiemodel waarbij elke werknemer zijn of haar eigen salarispakket naar eigen wens samenstelt. De samenstelling van zo’n salarispakket lijkt op de zelfbediening in een cafetaria: de ene verkiest ‘s middags een warme maaltijd, de andere let op z’n lijn en gaat voor soep of een gezond slaatje. De bourgondiër loopt een tweede keer langs het buffet en neemt niet een, maar twee desserts.

De verloning verloopt gelijkaardig. De werknemer beschikt over een lijst van extralegale voordelen bovenop zijn brutosalaris en stelt zelf zijn verloningspakket samen.

Afhankelijk van het paritair comité kan de onderneming voordelen in natura voorstellen in een of meerdere categorieën:

  • Mobiliteit: bedrijfsfiets of -wagen, parkeerplaatsen, treinabonnement ...
  • Gezondheids- en aanvullende verzekering: extralegale kinderbijslag, pensioensparen, gezondheidsverzekeringen …
  • Uitrusting: smartphone, tablet …
  • Voordelen die de levenskwaliteit ten goede komen: diensten (zoals een strijkdienst of andere onderhoudsdiensten), tussenkomst in de kinderopvang, bijkomende vakantiedagen ...

De wensen en noden van uw werknemers evolueren doorheen hun carrière in functie van hun persoonlijke en professionele situatie. Het flexibele compensatiemodel van het cafetariaplan past zich eenvoudig aan de noden van uw werknemers.

Zo heeft een werknemer met kinderen andere wensen, waardoor hij of zij ervoor kan kiezen om zijn bonus in te wisselen tegen een hospitalisatieverzekering of extra verlofdagen. Een andere zal dan weer kiezen voor een bedrijfswagen in een hogere klasse of voor een hoger loon met een smartphone en abonnement voor het openbaar vervoer.

Kortom: het valt niet te ontkennen dat het cafetariaplan een grote bonus is voor uw werknemers. Maar wat is nu het voordeel voor u als werkgever?

De voordelen van het cafetariaplan voor uw onderneming

1. Trouwere en gelukkigere werknemers

We kunnen het niet genoeg herhalen: gelukkige werknemers hebben een positieve invloed op uw onderneming.

Het loon is misschien wel het grootste aspect van frustratie onder werknemers. Door hen zelf hun salarispakket te laten samenstellen, creëert u een lager risico op ontevredenheid en verzekert u de tevredenheid van uw werknemers tegen een lagere kost.

Op een steeds competitievere arbeidsmarkt is het cafetariaplan een goed argument om de beste kandidaten te overtuigen om voor uw onderneming te kiezen. Daarnaast is het een belangrijke factor in het retentiebeleid van uw onderneming en uw werknemers aan u te binden.

2. Geen extra kosten voor de werkgever

Een goed ontworpen plan betekent dat het gewicht van de vergoedingen onveranderd blijft in het budget, maar dat er wel meer speling mogelijk is tijdens loononderhandelingen.

Bovendien bestaan er vandaag al heel wat praktische tool die ervoor zorgen dat het bijkomend werk van het cafetariaplan voor uw HR-afdeling wordt geminimaliseerd.

Het cafetariaplan creëert zowel voor werkgever als werknemer een win-winsituatie.

3. Eenvoudige implementatie

Tijdens het lezen van deze voordelen vraag u zich ongetwijfeld af waarom niet alle bedrijven gebruik maken van een cafetariaplan. Naast een mentaliteitsverandering op vlak van flexibiliteit, worden bedrijven vaak nog afgeremd door een angst voor eventuele problemen bij de implementatie van het cafetariaplan.

Om voordelig te blijven, moet het cafetariaplan op maat van de onderneming samengeteld worden, aangepast aan de specifieke noden en bedrijfsactiviteit. Daarvoor moet u rekening houden met verschillende regelgevende aspecten, van het arbeidsrecht tot de fiscaliteit.

Daarom is het belangrijk een betrouwbare partner in te schakelen, die antwoord biedt op uw vragen en uw onderneming voorziet van een eenvoudige oplossing op maat van uw bedrijf. Een oplossing die eenvoudig uitgevoerd kan worden en voordelig is voor zowel u als werkgever als voor uw werknemers.

Daarom heeft Partena Professional My Choice gecreëerd, om u als werkgever te begeleiden in het opzetten van een cafetariaplan met behulp van praktische tools die eenvoudig kunnen worden geïmplementeerd in uw huidige payroll-software.

 

Bereid uw onderneming voor op de toekomst

Dankzij deze evoluties wint dit type van flexibele verloning steeds meer terrein en kan het in de toekomst een essentiële troef worden als u als werkgever het verschil wil maken. Wilt u ook een grote voorsprong nemen? Neem contact op met onze experts voor advies op maat, aangepast aan uw situatie.