Haal meer geluk uit je werk

Auteur: Partena Professional (Julie - HR Coach)
Leestijd: 5min

Reken eens: Acht uur werk, acht uur vrije tijd, acht uur slaap en alweer een nieuwe dag. Met je slaap en je vrije tijd doe je 100% wat je wil. Maar geld moet je nu eenmaal verdienen voor ongeveer 1/3e van je totale leven, dus zorg je maar beter dat je werk kiest waar je gelukkig van wordt. Of toch zo gelukkig mogelijk. Want werk en geluk gaan samen.

Geluk en werk gaan samen?

Hoe gelukkig zijn we op het werk? Hoe gelukkig zijn we door werk? Wat maakt ons precies gelukkig?

Als we naar de resultaten van 2018 van het onafhankelijk onderzoeksbureau Listen kijken, zegt slechts 2 op 10 zich ‘minder gelukkig’ te voelen op het werk. Zo’n 40% van de werknemers zegt zich ‘gelukkig’ te voelen op het werk. Dat is op zich niet slecht, maar het kan beter. Daarom deel ik straks nog een 5 tips om meer geluk uit je werk te halen.

Opvallend is dat wie zich ‘gelukkig’ voelt, meestal zelfstandig of voltijds werkend is, vergeleken met wie zich ‘minder gelukkig’ voelt. 

Gelukkig door werk

Welke aspecten van werk maken ons gelukkig? Zoeken mannen en vrouwen hetzelfde in hun job?

Salaris

Uiteraard op nr. 1: Voor 7 op 10 van de werknemers is de belangrijkste motivatie om te gaan werken het maandelijks salaris. Maar werken biedt meer dan alleen geluk op de bankrekening.

Vrouwen gaan voor sociaal contact.  Mannen willen bijleren.

Over het algemeen zeggen vrouwen gelukkig te worden van hun werk, enerzijds omdat ze zich nuttig voelen door hun job en anderzijds door het dagelijks contact met hun collega’s. Mannen zeggen gelukkig te worden door het bijleren in hun job.

Voor man en vrouw een toevluchtsoord

En wie met meer dan 3 in gezinsverband leeft, ziet het werk als een toevluchtsoord. Omdat het werk hen in staat stelt even te ontsnappen aan het drukke huishouden dat bij het gezinsleven komt kijken, vanaf het eerste kindje. Opvallend is dat mannen en vrouwen hier hetzelfde standpunt delen.  

Werk maakt dus wel degelijk gelukkig. Jou nog niet helemaal? Lees verder.

5 tips om meer geluk uit je werk te halen

Neem je professionele en persoonlijke ontwikkeling in eigen handen

Zorg dat je job bij je past. Dat je op de juiste ‘stoel’ zit. Je collega’s, je verantwoordelijke, je bedrijf zullen je danken, wanneer je werk doet waar je goed in bent. Uiteindelijk word je daar zelf ook het gelukkigst van.

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen groei. Je bent de enige persoon die het meest te winnen heeft bij het ontwikkelen van jezelf. Wat wil je graag op persoonlijk en professioneel niveau bereiken?

Zorg dat je weet wat er gebeurt op het werk

We klagen vaak over het gebrek aan communicatie van ons bedrijf of baas. Vaak is een leidinggevende ook heel druk bezig met haar functie en is ze er zich niet bewust van wat je allemaal al wel of nog niet weet. Zoek die informatie op die je nodig hebt om je werk beter te doen. Krijg je niet voldoende info of uitleg? Vraag ernaar.

Mijd negativiteit, maak vrienden

Positief of gelukkig zijn op je werk betekent negatieve conversaties, roddel en negatief ingestelde (lees: ongelukkige) mensen zo veel mogelijk mijden. Zoek gelijkgezinden op, collega’s die je aangenaam vindt als persoon, of waar het fijn mee samenwerken is.

Maak vrienden op het werk

Uit hetzelfde onderzoek van Listen, blijkt 50% vriendschappelijke relaties te onderhouden via het werk en dat een belangrijke barometer te zijn. Nog geen vrienden op het werk? Tijd voor de volgende teambuilding.

Kies om gelukkig te zijn op het werk

Zie geluk als een keuze.  Al heb je niet de ideale werkgever,  toch kan je ervoor kiezen om je te focussen op die aspecten van je werk en collega’s die je wel leuk vindt. Wat je aandacht geeft, groeit. Kost het écht te veel moeite? Keer terug naar de 1e tip hierboven.

Hoe gelukkig ben je met je werk, op een schaal van 100? Wat kan je doen om je geluk te boosten ?

Gerelateerde artikels