Gezocht: een boekhouder die past bij mijn start-up

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 7min

U droomt van een zelfstandig bestaan of heeft net uw eigen zaak gelanceerd? Proficiat! Hopelijk staat u er niet alleen voor en kunt u rekenen op advies en ondersteuning van andere professionals, waaronder een boekhouder. U hoort wel eens dat u als starter uw boekhouding perfect zelf kunt doen, maar vergis u niet: een boekhouder helpt u - naast uw boekhouding - ook nog met heel wat andere zaken.

Als u nog geen boekhouder heeft gezocht, wacht u hier best niet te lang mee. Zeker als u net start als zelfstandige is het belangrijk alle valkuilen én opportuniteiten tijdig te spotten. SmartStart, het ondernemingsloket van Partena Professional, legt u het belang van een goede boekhouder uit en hoe u er een vindt die past bij uw zaak.

Wanneer moet ik een boekhouder zoeken?

Misschien zit u nog in de fase van de wilde ideeën. U wilt graag zelfstandige worden, maar  weet nog niet goed wat u precies wilt doen. In deze blogpost leest u waar u inspiratie kunt vinden voor een eigen zaak en hoe u uw idee realiseert. Of misschien staat u al een stap verder en zoekt u al naar de perfecte naam, locatie, leveranciers…

In welk stadium u zich ook bevindt, u doet er goed aan om een boekhouder te zoeken zodra uw idee concreter wordt en vòòr u uw eigen zaak uit de grond stampt. Zo kan u uw business idee aftoetsen aan uw boekhouder. Hij vertelt u hoe haalbaar uw idee is en helpt u knopen doorhakken alvorens u uw idee eventueel voorstelt bij instanties die starters ondersteunen zoals microStart,  Flanders DC, Bryo of het Innovatiecentrum.

Uw boekhouder wijst u de weg en helpt u op basis van een financieel plan op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen. Zo gaat u doordacht te werk en vermijdt u impulsieve investeringen nog voor u één euro heeft verdiend.

Gezocht: een boekhouder als partner

Of u nu start als freelancer en voornamelijk thuis werkt, een gezonde lunchplek opent of een webshop lanceert met internationale ambities: een goede boekhouder is erg belangrijk. Naast uw boekhouding helpt hij u ook de juiste vennootschapsvorm kiezen en het financieel plan  van uw businessplan opstellen. Een eenmanszaak lijkt vaak een logische keuze, maar misschien bent u meer gebaat bij een specifieke vennootschapsvorm.

Uw boekhouder zorgt ervoor dat u een realistische kijk behoudt op uw inkomsten en uitgaven en de juiste investeringen maakt. Een pand huren of kopen? Een bedrijfswagen leasen  of kopen? Personeel aanwerven of werken met freelancers? Uw boekhouder geeft u op deze en andere vragen advies op maat.

Bovendien weet hij alles over fiscaliteit en sociale zekerheid. Dit laatste is erg belangrijk aangezien u voornamelijk zelf instaat voor het opbouwen van uw pensioen als zelfstandige. Naast het betalen van sociale bijdragen doet u er misschien wel goed aan om te starten met het ‘Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen’ (VAPZ). Op basis van uw inkomsten en uitgaven weet uw boekhouder hoeveel u precies kunt sparen.

Ten slotte luistert een goede boekhouder, en anticipeert hij op wijzigingen in de wetgeving. Heeft u een dringende vraag? Dan staat hij voor u klaar en maakt hij met plezier een afspraak om de zaken persoonlijk te bespreken. Uw boekhouder moet zich kunnen inleven in uw zaak en niet vanop een afstand naar de cijfers kijken.

De beste boekhouder is iemand die méér doet dan enkel uw boekhouding. Hij is één van de belangrijkste partners voor uw zaak én uw toekomst. Wist u trouwens dat u naast een boekhouder ook een accountant kunt aanstellen? Een accountant controleert de door de boekhouder opgemaakte jaarrekeningen van de vennootschap.

3 tips voor het zoeken naar een boekhouder

 1. Zorg voor een persoonlijke klik met uw boekhouder
  Informeer u bij vrienden en familieleden die een eigen zaak hebben of werken als freelancer. Wie is hun boekhouder en waarom zijn ze hier tevreden over? Ga gerust langs bij meerdere boekhouders alvorens u uw keuze maakt. De boekhouder van uw schoonbroer is misschien niet de beste boekhouder voor uw zaak omdat hij niet voldoende ervaring heeft in uw vakgebied. Het belangrijkste is dat u zich goed voelt bij uw keuze zodat er een vertrouwensband kan ontstaan.

   
 2. Durf vragen stellen aan uw boekhouder
  Ga goed voorbereid langs bij een boekhouder en vraag naar zijn uurprijs en de verschillende formules. Voor welke zaken kunt u op hem rekenen en hoeveel kost bijvoorbeeld het indienen van de btw- en belastingaangifte, advies via telefoon of e-mail… Betaalt u hem per uur? Of stuurt hij elk kwartaal een afrekening?

  Controleer ook of hij aangesloten is bij het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). Als aangesloten boekhouder is hij verplicht om jaarlijks opleidingen te volgen zodat hij up-to-date blijft en is hij verplicht verzekerd tegen beroepsaansprakelijkheid.
  Hoe specifieker uw vragen, hoe preciezer u kunt inschatten of de boekhouder zal voldoen aan uw verwachtingen.


   
 3. Uw boekhouder moet geen handenvol geld kosten
  Als starter is een internationaal boekhoudkantoor uiteraard onbetaalbaar en helemaal niet nodig. Een kleiner boekhoudkantoor of een zelfstandige boekhouder in uw buurt kan u perfect helpen. Let op: een goede boekhouder komt altijd met een prijskaartje, maar hij is dit vaak meer dan waard. Ga daarom niet voor iemand die uw boekhouding er voor een appel en een ei bijneemt, maar iemand die toegewijd met uw boekhouding bezig is. Bovendien zijn de boekhoudkosten 100% fiscaal aftrekbaar als beroepskosten.

  In deze blogpost leest u hoe de  kostprijs van een boekhouder  bepaald wordt en waarop u moet letten. U vindt de uurtarieven voor een erkende boekhouder ook op de website van de beroepsfederaties ‘Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten’ (BIBF)  en  ‘Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten’ (IAB)

Meer tips voor het zoeken naar een boekhouder vindt u in onze brochure ‘Waarover u best met uw boekhouder of accountant praat’. Download hier de brochure.

Partena Professional laat uw boekhouding vlot verlopen

Bij Partena Professional weten we: hoe gestructureerder uw boekhouder alle informatie ontvangt, hoe beter hij u kan helpen. Daarom kunt u uw boekhouder toegang geven tot uw online dossier ‘E-service’ bij ons sociaal verzekeringsfonds Compass. Hier vindt hij het financieel overzicht van uw rekening, maar ook bijvoorbeeld uw fiscaal attest en de berekening van uw sociale bijdragen.

Dankzij onze samenwerking met CodaBox (Soda), de Belgische marktleider in het digitaliseren van bankuittreksels, kunnen boekhouders rekenen op een veilige en automatische overdracht van uw boekhouddocumenten. Heeft u al een boekhouder gezocht, maar nog niet gevonden? Vraag dan bij een volgend bezoek of de boekhouder gebruik maakt van Codabox (Soda).

Wilt u graag starten als zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Onze Customer Advisors van Partena Professional helpen u graag persoonlijk verder. Op basis van uw inkomsten en de structuur van uw zelfstandige activiteit maken zij een voorstel op maat dat u achteraf volledig beheert via ons digitaal ondernemingsloket ‘Smartstart Online’.