Geef sociale zekerheidsbijdragen aan met fiscaal attest

Auteur: Partena Professional (Legal expertise)
Leestijd: 5min

Sociale zekerheidsbijdragen berekenen?

Gebruik onze simulator

Veel zelfstandigen vragen hun boekhouder om hun belastingaangifte in te vullen. U kunt het ook zelf doen, maar dat is niet altijd gemakkelijk.

U moet namelijk de bijdragen aangeven die aan uw sociale verzekeringsfonds zijn betaald. Hoe kunnen ze van uw belastingen worden afgetrokken? Waar vindt u het fiscaal attest met het aan te geven bedrag? Hoe zit het met meewerkende echtgenoten? Wat betekenen de belastingcodes? Vind hier alle antwoorden op deze vragen en andere tips om eenvoudig uw belastingaangifte als zelfstandige of ondernemer in te vullen.

Sociale premies aftrekbaar van uw belastingaangifte

Wist u dat de bijdragen die u heeft betaald via uw socialezekerheidsfonds, als zelfstandige of als meewerkende echtgenoot die aangesloten is in het maxistatuut, worden beschouwd als beroepskosten die u volledig kunt aftrekken op uw belastingaangifte?

Bent u het einde van uw carrière al aan het voorbereiden? Heel goed. Vooral omdat als u een aanvullend pensioen heeft ingeschreven, hetzij als zelfstandige of meewerkende echtgenoot, de bijdragen die u ervoor betaalt ook als beroepskosten worden beschouwd. Voeg ze gewoon toe aan de socialezekerheidsbijdragen en voer het totale bedrag in het daarvoor bestemde vak in op uw belastingaangifte.

Lees meer over de voordelen van een aanvullend pensioen en hoe u uzelf als zelfstandige beter kunt beschermen.

Merk echter op dat sociale bijdragen die zijn terugbetaald of opnieuw zijn toegewezen aan sociale bijdragen van het afgelopen boekjaar die nog verschuldigd zijn, als beroepsinkomsten moeten worden aangegeven.

Voor klanten van Partena Professional is het fiscaal attest altijd beschikbaar

Om uw bijdragen aan te geven, stuurt uw socialezekerheidsfonds u een fiscaal attest met het totale bedrag dat u in het afgelopen boekjaar heeft betaald.

Bent u klant van het Partena Professional socialezekerheidsfonds? U ontvangt uw fiscaal attest met het vervaldagbericht van het eerste kwartaal, tijdens de maand februari, per post of e-mail, afhankelijk van het gekozen communicatiekanaal.

Kunt u uw fiscaal attest niet vinden bij het invullen van uw belastingaangifte? Geen zorgen, u kunt het op elk moment downloaden via uw online dossier in My Social Security Manager.

Ontdek ook onze simulator waarmee u het bedrag van uw sociale premies kunt berekenen op basis van uw geschatte inkomen.

Hoe de belastingaangifte van zelfstandigen invullen?

Het aangifteformulier heeft twee kolommen. Als u dit formulier afzonderlijk invult, moet u altijd de linkerkolom invullen.

Als u getrouwd bent of wettelijk samenwoont, moet u een gezamenlijke belastingaangifte doen. De gegevens van de man worden vervolgens aangegeven in de linkerkolom en die van de vrouw in de rechterkolom. Zijn beide partners van hetzelfde geslacht, is de rechterkolom voorzien voor de oudste en de linkerkolom voor de jongste.

Bent u een bedrijfsleider, een zelfstandige in de industriesector, handel of landbouw, of oefent u een vrij beroep uit? Wees voorzichtig, de referenties van vakjes en de codes van uw belastingaangifte zijn ook afhankelijk van uw sector en statuut.

Voor meer informatie over het invullen van uw belastingaangifte, zie ook onze gedetailleerde uitleg over de belastingaangifte voor het belastingjaar 2020 voor uw inkomsten van 2019. U vindt er ook informatie in geval van volledige stopzetting van uw zelfstandige activiteit.

De belastingaangifte als meewerkende echtgenoot

Als u aangesloten bent in het ministatuut, moeten de inkomsten die u als zorgzame echtgenoot worden toegekend, worden vermeld in de kolom van de zelfstandige.

Als u aangesloten bent in het maxistatuut van meewerkende echtgenoot, wordt de vergoeding die u ontvangt als een beroepskost voor de zelfstandige beschouwd en moet daarom als zodanig in de kolom van uw partner vermeld worden. Voor u moet deze vergoeding worden aangegeven als een beroepsinkomen.

Heeft u vragen over uw fiscaal attest? Neem contact op met uw vertrouwde contactpersoon bij Partena Professional.

Wilt u weten hoe het socialezekerheidsfonds van Partena Professional u ondersteunt en adviseert om het maximale uit uw zelfstandige statuut te halen? Ontdek alles wat we voor u kunnen doen.

Gerelateerde artikels