Geef mensen meer vrijheid om hun eigen werk te plannen

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 02/05/2022 - 11:00
Laatste update: 29/08/2023 - 10:34

Bedrijven moeten hun medewerkers voldoende autonomie geven om hun werkdag zelf in te delen. ‘Hierdoor worden ze baas over hun eigen tijd en ervaren ze minder stress op het werk’, zegt Tim Christiaens van Time Management Company.

In onze arbeidscultuur, die nog steeds zeer prestatiegericht is, hebben veel werknemers te kampen met stress. Ze worden zeer vaak gestoord tijdens hun werkdag en hebben nauwelijks nog focus. ‘Het is hoog tijd dat hier verandering in komt’, vindt Tim Christiaens. Als oprichter van de Time Management Company helpt hij bedrijven om productiever te werken.

Christiaens heeft alvast een gouden tip voor werknemers om meer grip te krijgen op hun tijd: benut je gouden uur. ‘Dit is één uur waarop werknemers niet bereikbaar zijn via telefoon, e-mail en andere digitale kanalen. Voor velen is dit het eerste uur van de dag, wanneer hun concentratie het hoogst is. Zo kunnen ze ongestoord werken aan hun kerntaken. Dit geeft hen veel voldoening en het verlaagt hun stressniveau’, aldus Christiaens.

Aandachtspunten

Hoe breng je zo’n gouden uur in de praktijk? ‘Concreet moeten bedrijven hun werknemers voldoende autonomie geven om hun eigen agenda in te vullen en er op z’n minst dat ene uur in te voorzien. Het is cruciaal dat werknemers goed afspreken met hun leidinggevenden en collega’s wanneer ze niet gestoord willen worden. Zo kunnen ze hun focustijd optimaal benutten,’ legt Tim Christiaens uit.

Leidinggevenden mogen niet meer, zoals vroeger, alles willen controleren’, gaat Christiaens verder. ‘Als een werknemer niet meteen reageert op een telefoontje of een bericht, is het fout om te concluderen dat die persoon niet aan het werk is. In plaats van te focussen op wie er waar en wanneer gewerkt heeft, kijken ze beter naar de kwaliteit van het werk en de behaalde resultaten. Dat is een betere graadmeter voor productiviteit en succes op lange termijn.’

Balans werk-privé

Wat de balans tussen werk en privé betreft:die is voor iedereen anders. Sommige mensen hebben minder nood aan een strikte scheiding tussen werk en leven dan anderen. De boodschap voor bedrijven is ook hier: geef medewerkers de vrijheid om hun eigen werkdag in te vullen.

Tim Christiaens: ‘Zo kan iedereen werk, gezin en hobby’s combineren zoals het hem of haar het best past. Een goeie tip is om je werkdag af te bakenen met een ritueel. Denk aan een korte wandeling voor je begint te werken of nadat je gestopt ben. Dat is zeker belangrijk voor thuiswerkers. Anders bestaat de kans dat ze blijven doorwerken. Zo raakt hun werk-privé balans verstoord en verliezen ze de grip op hun eigen tijd.’

Gerelateerde artikels