En de boer, hij ploegde voort…

Auteur: By Wim Eeckelaers
Leestijd: 2min

Toen ik deze blog schreef was ik in Dubai, een tussenstop op de terugweg naar huis vanuit Singapore.

Deze lange reizen beginnen meer en meer aan mezelf te vreten. Tegen dat maart achter de rug is, was ik dit jaar reeds 2x in de Verenigde Staten, Singapore, Shanghai, Dubai, Abu Dhabi, Sydney, Melbourne en Brisbane. Jawel, het eerste kwartaal zal ik al, wat betreft afstand, 4x de wereld rond gevlogen zijn.

Het boeiende is zonder twijfel de verschillende culturen, de ervaringen, de brede kijk op de wereld, de ruime kennissenkring, de voldoening van een grote zaak ‘binnen’ te halen. Het werk slorpt zoveel van je tijd op. Vroeger dacht ik: "Dat vliegen nemen we erbij". Nu wordt net dit moeilijker en moeilijker om dragen. Zelfs tijdens weekends, citytrip, vakanties, kan ik het werk niet loslaten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de conjunctuur, maar stand-by blijven om te kunnen anticiperen op komende uitdagingen werkt verslavend, althans voor mezelf.

Onze oudste zoon zijn eerste academiejaar is dra achter de rug, en ook onze dochter laat snel de humaniora achter zich. De jongste behoedt ons voorlopig nog van het ‘empty nest syndroom'. Dan komt toch het besef hoeveel ik van hun opvoeding heb moeten missen. De wereld ken je op de duur zoals je achterzak, maar het gemis van je directe omgeving, daar sta je eigenlijk niet meteen bij stil. Dan is er het besef: het komt niet meer terug…

Beseffen dat je eigenlijk immer de prioriteit hebt gegeven aan de groei en uitbouw van ons bedrijf, zowel geografisch als cijfermatig. Er immer willen staan voor je medewerkers, klanten en je vennoten. Maar ondertussen ontgaat het je wat er zich afspeelt in je onmiddellijke omgeving.

Tijdens een van de verre reizen wees een collega, maar ook jeugdvriend, me erop hoezeer ik verschil als ondernemer van de persoon in mijn privésfeer. Beroepshalve vermijd ik bijvoorbeeld alle conflict, wat niet altijd van mezelf kan gezegd worden.

En de boer, hij ploegde voort…

(Dubai, 9 maart 2017)