Een eigen zaak starten, hoe begint je eraan?

Auteur: Partena Professional (HR expertise)
Leestijd: 14min
Publicatiedatum: 05/11/2018 - 14:43
Laatste update: 31/08/2023 - 17:13

Je broed al een tijdje op een idee om je eigen onderneming te starten. Na veel wikken en wegen besluit je de sprong in het diepe te wagen en er gewoon voor te gaan. Makkelijk gezegd, maar hoe begin je er nu aan? Hoe werkt je dat idee uit tot een effectief business plan? En hoe zit het met kapitaal, moet je alles uit je eigen portefeuille betalen? Klinkt het allemaal als Chinees? Geen probleem, Partena Professional legt het je stap voor stap uit.

Droom je ervan om je eigen baas te zijn? Als je een eigen zaak wilt beginnen, is het belangrijk dat je over voldoende passie, ambitie, ondernemerstalent en een goed idee beschikt. Je wil graag je eigen zaak starten, maar mist nog een goed idee? Partena Professional vertelt je waar je inspiratie vindt voor je onderneming en welke stappen je moet ondernemen om je eigen zaak op te richten.

Een eigen zaak starten begint met een goed idee

Alles staat of valt bij een goed idee, maar wat als je nog geen welomlijnd idee heeft wat voor een zaak je wil opstarten? Sla niet in paniek als hét idee voor je onderneming niet meteen komt, maar zoek rondom je voor inspiratie.

Volg de actualiteit

Wil je graag de creatieve weg opgaan? Flanders DC bruist van de nieuwe business ideeën en deelt op de  blog interviews met creatieve ondernemers, tips en artikels over trends. Of misschien gooi je het liever over een andere boeg? Welke sector je ook kiest, het is belangrijk dat je de actualiteit van de sector die je het meeste boeit op de voet volgt.

Dagelijks wordt een schat aan informatie gedeeld op sociale media en in het nieuws. Je krijgt hierdoor een goed beeld van wat er leeft binnen de sector, wat mensen bezighoudt en waarin mensen geïnteresseerd zijn. Zorg ervoor dat je up-to-date bent zodat jouw idee voldoende aansluiting vindt bij de mensen.

Artikelen in (online) kranten en tijdschriften, televisie- en radioprogramma’s, sociale media of specifieke nieuwsbrieven reiken je misschien wel onbewust het gat in de markt aan.

Ken jezelf

Het is niet alleen belangrijk om te weten waar vraag naar is, maar ook wat je echt graag doet. Waar liggen je talenten? Werk je graag in je eentje en wilt je jouw bedrijf vanuit je eigen huis beginnen? Of fleur je helemaal op als je veel mensen ontmoet op een dag?

Kan je niet kiezen uit je sterktes of moet je ze nog ontdekken? Er zijn verschillende tools die je hierbij kunnen helpen, zoals die van onze partner HunchUp. VDAB biedt verschillende testen aan die je intelligentie, persoonlijkheid en vaardigheden meten. Misschien leer je wel iets nieuws over jezelf.  

Je kan jezelf ook volgende vragen stellen:

  • Wat vind ik leuk en waar is een markt voor, maar ben ik niet goed in?
  • Misschien kan een cursus of opleiding je helpen hier wél goed in te worden.
  • Waar ben ik goed in en waar is een markt voor, maar vind ik niet leuk?
  • Kijk hoe je het wel leuk kan maken voor jezelf, maar forceer niets. Als u iets niet graag doet, is de kans kleiner dat uw idee zal uitgroeien tot een succesvolle zaak.
  • Wat vind ik leuk en waar ben ik goed in, maar is er geen vraag naar?
  • Onderzoek je idee en wie weet inspireer je anderen. Misschien is er toch een markt voor, maar weten mensen het nog niet. 

Verruim je kennis

Voortdurend bijleren is cruciaal voor een zelfstandige, zeker als je nog op zoek bent naar een idee voor je eigen zaak. In een cursus of opleiding leer je alles over de laatste ontwikkelingen binnen de sector en ontdek je meteen of je het ook echt graag doet.

Een andere manier om kennis te vergaren is door te reizen. Stap uit je routine en ga op ontdekking. Misschien ontmoet je wel gelijkgestemden of kom je in aanraking met een concept of project dat je denken beïnvloedt.

Neem een zaak over

Misschien wil je niet van nul beginnen, maar neemt je liever een zaak over. De overname van een zaak heeft verschillende voordelen: je heeft meteen een markt, je zaak heeft reeds naamsbekendheid… Maar misschien zijn er ook schulden of personeel? Laat je goed begeleiden als je wilt starten door overname.

Op overnamemarkt.be kan je op zoek gaan naar een bedrijf in je regio en de sector die je het meeste aanspreekt. Misschien vindt je hier wel een goed idee voor je eigen zaak?

Enkele ideeën voor het starten van een eigen zaak

Creatief van thuis uit

Wil je graag een eigen bedrijf vanuit je huis starten en ben je creatief? Dan is freelance copywriter, social media manager, online marketeer of designer misschien wel iets voor jou. Het enige wat je nodig heeft, is een computer, internetverbinding en de nodige programma’s. Als freelancer werk je niet alleen voor je eigen klanten, maar vaak ook samen met grotere communicatiebureaus.

Je biedt hulp tijdens drukke periodes of bij afwezigheid van collega’s door ziekte of vakantie. Misschien krijgt je wel de kans om deel uit te maken van het creatieve team voor een bepaald project? Vaak ben je ook meer dan welkom om één of meerdere dagen per week bij het bureau te werken. Perfect als je toch even een andere omgeving wilt dan je thuiskantoor en graag mensen om je heen hebt.

Thuis is ook de perfecte locatie voor zang- en muzieklessen. Vaak gaan deze lessen na schooltijd of op zaterdag door, maar omdat je al thuis bent, is dit misschien niet zo erg. Je moet geen grote afstanden afleggen waardoor je op andere momenten extra tijd heeft voor je gezin of het huishouden.

Heb je jaren in het onderwijs gestaan of beschik je over  een goede kennis over bijvoorbeeld wiskunde, aardrijkskunde … Dan kan je perfect van thuis uit leerlingen helpen met huiswerk, of studenten klaarstomen voor de examens.

Administratieve kracht

Ben je sterk in administratie? Dan kan je veel freelancers en kleine bedrijven helpen met hun administratie. Je kan dit gemakkelijk van thuis uit of gaat op gezette tijdstippen langs bij je klanten. Het beantwoorden van mails, opstellen van facturen, versturen van aanmaningen … zijn slechts enkele voorbeelden van administratieve taken. Als virtuele assistent helpt je heel wat zelfstandigen bij die belangrijke taken waar ze zelf vaak geen tijd voor hebben.

Een actieve activiteit

Zit je liever niet de hele dag achter je computer, maar houd je van een gezonde portie beweging? Een populair (bij)beroep is de hondenuitlaatdienst. Niet alleen de honden genieten van de frisse buitenlucht en een fikse wandeling, ook jij haalt zo vlot je 10.000 stappen per dag. Vaak combineren freelancers hun hoofdactiviteit met het uitlaten van deze trouwe viervoeters zodat ze niet hele dagen aan hun computerscherm gekluisterd zitten.

Mag het voor jou een tikkeltje meer zijn? Dan ben je misschien wel de personal trainer waar mensen in je buurt naar op zoek zijn. Veel mensen willen wel meer bewegen, maar zien er tegenop om naar de fitness te gaan. Je kan je eigen bedrijf als personal trainer vanuit je huis starten, maar zal ook veel op locatie zijn bij mensen thuis, in de natuur, de lokale sporthal … Als je daarnaast kennis over gezonde voeding kunt delen, vorm je voor veel mensen een absolute plus in hun leven. Met de juiste begeleiding slagen veel mensen er wel in om een gezonde levensstijl vol te houden.

Uit liefde voor lekker eten

Ben je een echte bakprinses of -prins? Dan is niets zo leuk als geld verdienen met dat waar je goed in bent. Vandaag heb je niet meteen een eigen winkel of tearoom nodig. Met je eigen keuken en het internet kom je al een heel eind. Maak (bijvoorbeeld) taarten voor speciale gelegenheden op bestelling of start een online shop voor je gebak. Misschien zijn er wel horecazaken die je gebak met plezier verkopen? Zo lekker zijn ze.

Kook je wel graag voor anderen, maar droom je niet van een eigen restaurant? Met verse afhaalmaaltijden zorg je ervoor dat mensen die niet graag koken of een druk leven hebben, toch kunnen genieten van een lekkere maaltijd zonder veel moeite. Er bestaan verschillende platformen voor huisgemaakte afhaalmaaltijden waar je jouw kookkunsten kan testen alvorens je jouw eigen zaak start.

Of wat dacht je ervan om bij een gezin thuis te koken als persoonlijke kok? Met het stijgend aantal zelfstandige vrouwen is er steeds meer vraag naar extra hulp in de keuken. Zo hebben deze ondernemende vrouwen meer tijd voor hun zaak én quality time met hun gezin. Je kan bij één gezin koken of een weekmenu aanbieden dat je aan huis levert bij meerdere gezinnen.

Iets met dieren

Hou je enorm veel van dieren? Dan moet je niet per se dierenarts zijn om met dieren te werken. Je kan honden en katten aan huis verzorgen of op huisdieren letten als de eigenaars met vakantie zijn. Een huiselijke omgeving is toch altijd net dat tikkeltje gezelliger dan een honden- of kattenhotel.

Handige Harry

Steek je graag de handen uit de mouwen of heb je groene vingers? Dan zijn huishoudelijke klusjes of kleine werken in de tuin misschien wel je ding. Vaak schuiven mensen deze zaken op de lange baan, maar wat als je deze klusjes in 1-2-3 in orde brengt? Wedden dat je veel mensen gelukkig zal maken?

Of heb je oog voor vintage en antiek? Door oude meubels en spullen met zorg op te knappen, ben je niet alleen met je handen en passie bezig, maar kan je hier ook aardig aan verdienen. Wie weet moet je al snel uitbreiden naar een eigen vintagewinkel.  

Sta je bekend als poetsfanaat? Dan kan je jouw poetsdiensten aanbieden aan bedrijven en particulieren. Houd er wel rekening mee dat als je poetst bij bedrijven, dit vaak buiten de kantooruren moet gebeuren. Maar misschien ben je wel een echte ochtendvogel of werk je met plezier ‘s avonds. Of wat dacht je van een handcarwash waar ook het interieur van de auto weer als nieuw is na een poetsbeurt?

Home parties in je eigen stijl

Organiseert je graag gezellige avonden met vriendinnen en schuilt er een verkooptalent in je? Er zijn tal van merken die zich perfect lenen voor een home party. In een ongedwongen sfeer laat je anderen kennismaken met schoonheidsproducten of praktische huishoudproducten. Geen leukere manier om te shoppen dan rustig bij iemand thuis.

Geboren motivator

Weet je als geen ander hoe je mensen een duwtje in de rug moet geven? Jouw positieve ingesteldheid en luisterend oor maken van je de gedroomde coach. Of mensen nu een andere richting willen uitgaan in hun carrière of op persoonlijk vlak willen groeien, je weet hen te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. Je kan aan de slag als bedrijfscoach of als lifecoach.

Als franchise deel van een groter geheel

Heel wat horeca- en retailmerken zijn voortdurend op zoek naar gedreven franchise-uitbaters. In tegenstelling tot een eigen merk dat u uit de grond moet stampen met alle bijbehorende risico’s, is een franchise een comfortabele opstap naar uw eigen zaak. U vertegenwoordigt een merk dat zijn strepen reeds heeft verdiend en krijgt van het hoofdkantoor alle nodige tools om uw zaak in de kijker te zetten. U bent gebonden aan een bepaald aanbod en een vastgelegde stijl op vlak van interieur en communicatie, maar u heeft wél uw eigen zaak waar u ook voor verantwoordelijk bent.

Hoe haalbaar is jouw idee voor een eigen zaak?

Vóór je begint te schrijven aan je businessplan toets je best je idee af om het vervolgens uit te bouwen tot een sterk concept. Onderzoek of jouw idee al bestaat en als dat zo is, hoe je het idee kan verbeteren. Het Innovatiecentrum ontwikkelde de handige online tool Blikopener waarmee je zelf de slaagkansen van je innovatief idee kan inschatten. Of doe de test in je omgeving en kijk hoe mensen reageren op je idee. Is je concept duidelijk en slaat het aan? Of roept het meer vragen op dan het oplossingen biedt?

Na een reeks eigen testen kan je jouw idee aftoetsen bij verschillende instanties zoals:

  • Flanders DC: een uniek aanspreekpunt voor ondernemers in de creatieve sector;
  • Bryo: een project van het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka) voor ondernemers tussen 18 en 36 jaar;
  • Innovatiecentrum: 5 innovatiecentra in Vlaanderen bieden zowel starters als gevestigde ondernemers gratis individuele ondersteuning bij hun innovatieproject. 

Denk ook goed na over de gevolgen voor je persoonlijke situatie en de mensen rondom je. Beschik je over voldoende inkomsten om je gezin te onderhouden tijdens de opstart? Hoeveel tijd wilt en kan je vrijmaken? Start je met een paar uurtjes per week, parttime of meteen fulltime? Zet je de stap alleen of werk je met iemand samen?

Je staat er niet alleen voor. Vraag tijdig naar raad bij professionele adviseurs en de mensen in je nabije omgeving.

Van idee naar bedrijf

Zodra je concept goed zit, is het tijd voor actie. Heb je het gat in de markt gevonden? Dan doe je er goed aan om je idee te beschermen. Als je dit niet doet, kan en mag iedereen je idee uitwerken. De online vragenlijst op beschermmijnidee.be bied je advies over de bescherming van je idee en bij welke instanties je hiervoor terecht kunt.

Ongeacht je idee, een businessplan is een absolute must-have. Kan je jouw bedrijf beginnen zonder geld of mits enkele kleine investeringen? Of moet je op zoek gaan naar extra kapitaal? Een financieel plan geef je meer inzicht in de noodzakelijke kosten en investeringen en helpt je om de bank, investeerders en de overheid te overtuigen.

Daarnaast zijn er enkele basisvereisten voor het starten van je eigen zaak :

Via het digitale ondernemingsloket SmartStart Online van Partena Professional kan je dit alles in enkele klikken van thuis uit aanvragen.

 

 

Gerelateerde artikels