Een eigen zaak starten. Hoe begin ik eraan?

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 4min

Jonge zelfstandige? Volg het 10-stappenplan

Eerste opdracht: breng uw starterstraject in kaart. Dit artikel zet de grote lijnen voor u uit. En in onze gratis Startersgids pikt u elk detail mee. Veel succes alvast!

Stap 1. Stel een businessplan & financieel plan op

Eerst denken, en dan pas doen. Begin met een businessplan. Anders gezegd: maak uw idee concreet aan de hand van kritische vragen.

  • Hoe denkt u geld te verdienen met uw zaak?
  • Zit de wereld wel te wachten op uw aanbod?
  • Waar zit het slimme verschil met uw concurrenten?

Voor uw financieel plan gaat u het best te rade bij een boekhouder of accountant. Zij zorgen er nadien ook voor dat u al uw verplichtingen nakomt en ze verlenen advies bij investeringen en uw belastingaangifte. Vergeet niet dat uw plannen ook startkapitaal kunnen gebruiken.  

Stap 2. Kies het passende statuut

Smijt u zich helemaal, of houdt u nog wat anders achter de hand? U heeft voor uw zelfstandig statuut keuze uit drie mogelijkheden:

  • Zelfstandige in hoofdberoep: u oefent geen andere activiteit uit naast uw zelfstandige activiteit
  • Zelfstandige in bijberoep: u oefent nog een andere betaalde activiteit uit of u ontvangt een vervangingsinkomen
  • Gelijkstelling met bijberoep: uw zelfstandige activiteit kan onder bepaalde voorwaarden worden gelijkgesteld met een bijberoep

Dan is er ook nog uw juridisch statuut. Hoe zult u uw activiteit uitoefenen?

  • Natuurlijk persoon (eenmanszaak): zonder duidelijke scheiding tussen uw eigen vermogen en dat van uw zaak
  • Rechtspersoon (vennootschap): hier is er wél een scheiding tussen het vermogen van uw onderneming en dat van uzelf

Stap 3. Toon de vereiste kennis aan

In België mag iedereen een zelfstandige activiteit uitoefenen. Al zijn er wel wat (administratieve) startvoorwaarden. Verder moet u ook bewijzen dat u over de nodige beroepskennis beschikt. Wij gaan dat graag voor u na.

Stap 4. Vraag vergunningen en licenties aan

Voor sommige beroepen (brood- en banketbakker, tegelzetter…) moet u een vergunning kunnen voorleggen. Die bewijsstukken kunt u aanvragen via SmartStart Online.

Stap 5. Vraag uw ondernemingsnummer aan

U richt uw zaak op door u in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Die verplichte inschrijving en de aanvraag van uw ondernemingsnummer kunt u via SmartStart Online in orde brengen.

Stap 6. Activeer uw btw-nummer 

Als handelsonderneming bent u btw-plichtig. En om uw producten of diensten te kunnen factureren heeft u een btw-nummer nodig. Via SmartStart Online activeert u uw btw-nummer.

Stap 7. Breng uw sociale zekerheid in orde

Om uw sociale dekking te verzekeren moet u sociale bijdragen betalen. Die geven u recht op sociale bescherming voor uzelf en uw gezin:  Wilt u dat efficiënt afhandelen? Sluit u dan aan bij Compass, ons sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen.  Lees meer over het hoe en waarom van sociale bijdragen (en hoe u die berekent) in ons blogartikel "Hoeveel sociale bijdragen betaal ik als starter?".

Heeft u een bedrijf met rechtspersoonlijkheid en met winstoogmerk, fiscaal gedomicilieerd in België? Dan betaalt u ook een vennootschapsbijdrage

Stap 8. Regel uw kinderbijslag 

Als u één of meer kinderen ten laste heeft, komt u in aanmerking voor kinderbijslag. U kunt uw recht openen door u aan te sluiten bij een kinderbijslagfonds, zoals Future Generations. Lees er meer over op www.kids.partena.be

Stap 9. Regel uw aansluiting bij een ziekenfonds

Verzeker uzelf, en uw gezin, voor grote en kleine gezondheidsrisico’s. U regelt het vlot via onze partner Partena Ziekenfonds.

Stap 10. Sluit aanvullende verzekeringen af

Het socialezekerheidsstelsel voor zelfstandigen is niet zo voorzienig als voor werknemers. We bieden u verschillende oplossingen aan (Gewaarborgd Inkomen, Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen…) om u nog beter te beschermen . Dankzij Compass geniet u bijna dezelfde bescherming als werknemers. 

Alle 10 stappen doorlopen? Deze video zet alles nog eens op een rij, in 2 minuten: de perfecte kickstart voor uw nieuwe loopbaan.

Gerelateerde artikels