Een eigen bedrijf: beter af als barista - of toch maar kapper?

Auteur: By Partena Professional
Leestijd: 2min

Start elke creatieve ondernemer een koffiebar, retrofietsenzaak of een winkel in handgemaakt meubilair?

De cijfers die Partena Professional verzamelde, vertellen een genuanceerder verhaal. Welke beroepen zijn in trek bij starters? En nog interessanter: hoe zit dat met de reële slaagkansen?

Crisis of niet, de Belg is nog altijd heel ondernemend. Zo zijn in 2015 bijna 90.000 Belgen met een eigen zaak begonnen. Dat cijfer lag de jongste tien jaar nooit hoger.  

Wat we meestal niet te zien krijgen, zijn alle bloed, zweet en tranen die ermee gepaard gaan. En wat met alle onrealistische dromen die in rook opgingen? Wat vertellen de cijfers écht? 

 

Welke sectoren spreken beginnende zelfstandigen aan?

Wie zich als zelfstandige laat inschrijven, moet een hoofdberoep opgeven. Partena Professional nam de cijfers van de laatste 15 jaar onder de loep. Wat kunnen we eruit afleiden?

 • Consultants zijn aan een stevige opmars bezig. In 2000 kwam die beroepskeuze niet eens in de top 20 voor, nu voert ze de lijst aan.
 • Ook opvallend is de opkomst van café-uitbaters.  
 • Meer beroepen die in 2015 bij starters sterk scoorden: restaurateur van gebouwen, zelfstandige schoonmaker, kinesist, IT-consultant

 

  Slagen als zelfstandige? Word architect!

  Elke ondernemer jaagt een droom na. Falen is daarbij geen optie. Moeten ze toch de boeken neerleggen, dan doen ze dat gemiddeld na iets meer dan 2 jaar.

  Dat leidt tot een andere relevante vraag: welke beroepskeuze biedt de grootste kans op slagen? Analyseren we de cijfers (‘wie startte in 2010?’ versus ‘wie is nog actief in 2015?)’ dan springen enkele succesvolle beroepen in het oog.

  Een grote kans op succes hebt u vooral als:

  1. architect (87%)
  2. zelfstandig verpleegkundige (86%)
  3. kapper (80%)
  4. immo-makelaar (80%)
  5. consultant (79%)

  Zwakke overlevingskansen zien we dan weer bij frituristen (48%), verkopers van algemene voeding (47%), restaurateurs van gebouwen (44%) en kledingverkopers (43%).

   Conclusie

   • Beroepskeuzes met een grote kans op succes zijn nog altijd heel traditioneel van aard
   • Wanneer u de klip van de eerste twee jaar rondt, zou u wel eens vertrokken kunnen zijn voor nog veel meer jaren succesvol ondernemerschap

   Ondernemerskriebels gekregen?

   Gerelateerde artikels