Wat is een Besloten Vennootschap (BV)?

De BV, voorheen bekend als BVBA (Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid), is een populaire vennootschapsvorm in België. Het belangrijkste kenmerk van een BV is de beperkte aansprakelijkheid van de aandeelhouders. Dit betekent dat in geval van faillissement, schuldeisers alleen aanspraak kunnen maken op het bedrijfsvermogen en niet op het persoonlijke vermogen van de aandeelhouders. 

Wanneer is een BV een geschikte optie voor jou? 

Een BV is ideaal voor ondernemers die hun persoonlijke vermogen willen afschermen van mogelijke bedrijfsschulden. De aandelen van een BV zijn flexibel en kunnen onder bepaalde voorwaarden worden overgedragen. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een BV oprichten tov andere bedrijfsvormen? 

Voordelen van een BV 

  • Beperkte aansprakelijkheid: Aandeelhouders zijn alleen aansprakelijk tot het bedrag van hun inbreng in de vennootschap. 

  • Geen minimumkapitaal vereist: In tegenstelling tot de vroegere BVBA, is er voor de BV geen startkapitaal nodig. 

  • Flexibiliteit: De BV biedt meer flexibiliteit in termen van kapitaalinbreng en overdraagbaarheid van aandelen. Er kunnen verschillende soorten aandelen worden uitgegeven met verschillende stem- en vermogensrechten. 

  • Eén enkele oprichter: Het is nu mogelijk voor één persoon om een BV op te richten, wat voorheen niet het geval was bij de BVBA. 

Nadelen van een BV  

  • Hoofdelijke aansprakelijkheid van bestuurders: Hoewel beperkt tot een bepaald maximumbedrag, kunnen bestuurders nog steeds aansprakelijk worden gesteld, vooral in geval van ernstige fouten of fraude. 

  • Gedetailleerd financieel plan: Omdat er geen minimumkapitaal is, moet er een gedetailleerder financieel plan worden opgesteld om te zorgen voor voldoende aanvangsvermogen voor de onderneming.  

 

Hoe kan ik een BV opstarten met Partena? 

Om een BV op te richten met Partena Professional, begin je met het aanvragen van je ondernemingsnummer. Vervolgens schrijf je je in bij de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen). Als je geen vrij beroep uitoefent, ben je waarschijnlijk btw-plichtig en heb je een btw-nummer nodig. Partena Professional kan je hierbij assisteren. Tot slot sluit je je aan bij een sociaal verzekeringsfonds. 

In tegenstelling tot de vroegere BVBA, is er voor de BV geen minimumkapitaal vereist. De inbreng van de vennoten vormt het eigen vermogen van de vennootschap. Deze inbreng kan zowel financieel als in de vorm van goederen, kennis of arbeid zijn. Het financieel plan moet echter wel gedetailleerder worden uitgewerkt. De winst van je BV wordt belast onder de vennootschapsbelasting. 

Niet zeker welke rechtsvorm te kiezen?

Ontdek en vergelijk alle mogelijke rechtsvormen.

Lees meer

Meer informatie over BV of wil je van start gaan?

Maak dan een afspraak in één van onze kantoren of start online