Delegeren. 7 praktische tips.

Auteur: Julie van Partena Professional
Leestijd: 4min

Delegeren betekent doorgroeien, meer bereiken in minder tijd en … loslaten. Ben je daar nog niet zo zeker van? Of heb je voor het eerst een team onder je staan, lees dan eerst dit artikel. Ben je overtuigd? Dan volgen nu de praktische tips om te starten met delegeren.

 

1. Efficiënt leiderschap: de to-do-list

 

Delegeren is time - and talent saving. Voer je als leider taken uit die je teamleden ook kunnen uitvoeren, dan verspil je eigenlijk kostbare tijd en kostbaar talent van je medewerkers. Als teamleider heb je tijd nodig om over de toekomst van je bedrijf en je visie te denken. Maak meteen een overzicht welke opdrachten je kan uitbesteden aan je team, zodat jij tijd wint.

2. Who’s who?

 

Hoe goed ken je je team? Aan wie geef je welke opdracht? Het is jouw taak om het beste uit je medewerkers te halen. Zorg ervoor dat je team goed leert kennen. Wie heeft welke sterktes en is toe aan extra uitdaging? Wie heeft nood aan bijsturing?

3. Delegeren is diversifiëren

 

Wanneer je delegeert, geef dan niet steeds dezelfde taken aan dezelfde medewerkers. Stretch de skills van je team door hen te laten proeven van verschillende taken. Gun hen ook die taken, die sommige teamleden anders nooit zouden uitoefenen. Op die manier leer je het talent van je medewerkers nog beter kennen, geef je hen de kans verborgen competenties bij zichzelf te ontdekken én zich verder te ontplooien.

4. Licht je visie toe: Walk the Talk

 

Leg steeds uit waarom wie bepaalde taken of opdrachten moet uitvoeren. Uiteindelijk passen alle taken in je bedrijfsvisie, ze ondersteunen je visie, en meer nog: je bedrijfsvisie is de theorie, je taken zijn de bedrijfsvisie omgezet naar de praktijk. Hoe beter je de visie toelicht, hoe beter je medewerkers de taken kunnen uitvoeren in lijn met de visie. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken, dat het werk niet volgens ‘jouw systeem’ uitgevoerd wordt.

5. Stel je flexibel op

 

Je “systeem volgen” is prima als maatstaf en opstart. Zorg wel dat je openstaat voor de suggesties van je medewerkers: ga met je tijd mee en sla de frisse aanpak van generatie y of z niet in de wind. Deze generatie wordt hoe dan ook je volgende doelgroep.

6. Delegeren? Talent tevreden houden

 

Als je delegeert geef je je medewerker niet alleen meer werk of extra uitdagingen. Het is ook een teken van vertrouwen. Werknemers die zich gewaardeerd voelen leveren beter werk en zullen minder snel naar een nieuwe functie uitkijken als ze genoeg getriggerd worden binnen het bedrijf waar ze werkzaam zijn. Talent blijft niet rond dwarrelen als hij of zij niet gelukkig is op het werk.

7. Delegeren: lust én last delen.

 

Wil je goede werkkrachten houden, geef hen voldoende uitdaging en vertrouwen. Gaat het goed, dan deel je met hen in de complimenten. Loopt het mis, dan is het ook belangrijk dat hij of zij mee verantwoordelijkheid draagt voor de slechte resultaten. Monitor het proces en overloop samen: waar is er bijsturing of mentoring nodig? (link art mentorschap) Blijf investeren in je menselijk kapitaal.

Gerelateerde artikels