De weg naar het ondernemerschap is geplaveid met veel emoties

Auteur: Partena Professional (HR Service Provider)
Leestijd: 3min

Je wilt al langer een eigen zaak te starten, maar weet niet hoe je eraan moet beginnen?

Ontdek de Dreams Lab

 

De coronapandemie is een van die omstandigheden die triggeren. Voor sommigen was ze de katalysator om hun werk in vraag te stellen, voor anderen was ze de aanleiding om van koers of levenswijze te veranderen. In zulke situaties is de emotionele rollercoaster nooit veraf.

Het komt meer voor dan je denkt: een computerconsultant die beslist om een permacultuurproject op te starten. Om te weten hoe hij hieraan moet beginnen klopt hij aan bij Partena voor een professionele begeleiding bij elke stap die hij zet in de ontwikkeling van zijn project. Dat is een parcours vol emoties, zegt Silvia Coppola, expert in digitale integratie en lid van het team van Dreams Lab van Partena Professional, dat initiatiefnemers van projecten met raad en daad bijstaat. ‘Iemand kan wel een briljant idee hebben, maar het is minstens even belangrijk te weten of de kandidaat-ondernemer uit het goede hout is gesneden en of zijn project levensvatbaar is, vooral op financieel vlak’, zegt ze.

Kruissnelheid

Wie begint te ondernemen, zit hoe dan ook op een rollercoaster van uiteenlopende emoties. ‘We waken erover dat we nieuwe klanten van Dreams Lab wijzen op de emoties waar ze zullen doorgaan. Daar valt bijna niet aan te ontsnappen’, zegt Silvia Coppola. ‘Het is een klassiek patroon dat het optimisme en de euforie over het nieuwe idee dikwijls plaatsmaken voor angst: angst om die job op te zeggen, angst dat het project zal mislukken. Angst, soms panisch, om te investeren in de onderneming. Of mensen raken ontmoedigd door de confrontatie met de realiteit, de enorme concurrentie of de hoge werkdruk.’

Van angst weten we dat ze verlammend werkt. Coppola: ‘Mensen kunnen zelfs helemaal blokkeren. Bij Dreams Lab is het de bedoeling om onzekerheden – bijvoorbeeld op administratief vlak – tot normale proporties terug te brengen, de kandidaat-ondernemers op het goede spoor te zetten en te motiveren, zodat ze opnieuw vertrouwen krijgen, er weer voor gaan en hun optimisme terugvinden. Dat zijn onmisbare tools om op kruissnelheid te komen.’

Je bent niet geboren als ondernemer, je wordt het

De strategieën die Partena inzet, zijn vooral bedoeld om de aspirant-ondernemer, van bakker tot start-up, professioneel te begeleiden. Hoe? ‘Door iemand toe te wijzen aan één dossierbeheerder, een specialist in arbeidsrecht die intern opgeleid is. Die kan op zijn beurt een beroep doen op een team experten over wetgeving, boekhouding en informatica. Op die manier kunnen we de klant geruststellen, alle vragen beantwoorden en hem er weer bovenop helpen’, verduidelijkt Silvia Coppola.

Zelfs iemand die een beetje terughoudend is ten opzichte van het ondernemerschap kan het merendeel van de vereiste kwaliteiten ontwikkelen, met zelfvertrouwen als belangrijkste eigenschap. De aanpak van Dreams Lab is toegespitst op drie workshops: ‘De ondernemer die in mij sluimert’, ‘Mijn aanbod en mijn producten’, ‘De rentabiliteit van mijn project’. Je bent niet geboren als ondernemer, je wordt het. Een idee moet niet alleen vernieuwend of briljant zijn, het moet ook rendabel zijn.

Gerelateerde artikels