De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Auteur: Partena Professional (HR expertise)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 05/11/2018 - 19:14
Laatste update: 05/09/2023 - 09:33

Bouw je pensioen op met de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ)

Extra aanvulling op je wettelijk pensioen



Ben je een zelfstandige zonder vennootschap? Dankzij de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ) kan je nu, bovenop je VAPZ, een extra pensioenkapitaal opbouwen op een fiscaal voordelige manier. Zo kan je ook op pensioenleeftijd volop verder genieten van het leven. 

Wie kan een POZ afsluiten?



Naast zelfstandigen zonder vennootschap komen ook vrije beroepers, meewerkende echtgenoten, zelfstandige helpers en zelfstandigen in bijberoep in aanmerking.

Wat zijn de voordelen van een POZ?

 

  1.  fiscaal aantrekkelijk: de premies die je in de POZ stort, geven recht op een belastingvoordeel van 30%.
  2.  gunstige inkomensbelasting: bij de uitbetaling van het eindkapitaal op de wettelijke pensioenleeftijd betaal je slechts een belasting van 10%.
  3.  de totale pensioenopbouw (wettelijk en aanvullend) mag tot 80% bedragen van je huidig inkomen
  4.   financiële bescherming voor je nabestaanden: vul je POZ aan met een aanvullende overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsdekking.

Zekerheid of wat meer risico



Sparen voor een aanvullend pensioen kan via verschillende formules. Wil je zekerheid? Kies dan voor een tak 21-oplossing die een gewaarborgd rendement garandeert met daarenboven een mogelijkheid op winstdeelname. Wie een potentieel hoger rendement nastreeft, gaat best voor een tak 23-verzekering. Het rendement hangt af van een beleggingsfonds, maar hier is geen kapitaalsgarantie. Ten slotte kan je ook kiezen voor een combinatie van tak 21 en tak 23.

Ethisch beleggen met Funds for Good



Beleggen en tegelijkertijd een sociaal project steunen, zónder aan rendement in te boeten, kan met Funds for Good. Via Funds for Good Philantropy schenkt ze 50% van haar eigen winst (met een minimum van 10% van haar inkomsten) om leningen op eer (intrestvrije leningen van het eigen vermogen) toe te kennen aan werkzoekenden als aanvulling op een microkrediet van één van haar microfinancieringspartners.

Zo biedt Funds for Good werklozen de kans hun eigen job te creëren, te starten als zelfstandige en opnieuw een plaats te veroveren op de arbeidsmarkt. Daarnaast investeren de medewerkers zelf 25% van hun tijd in dit sociaal project.

Partnerschap tussen Partena Professional en P&V verzekeringen

Partena Professional werkt voortdurend aan zijn expertise om concrete hulp te kunnen bieden aan alle ondernemers, ongeacht hun omvang en hun ambitie, om hen het leven gemakkelijker te maken en hen bij te staan met advies op maat. Met de groep P&V werd nu een akkoord op lange termijn afgesloten om verzekeringsproducten aan te bieden aan een welbepaalde doelgroep: zelfstandigen, bedrijfsleiders en zaakvoerders van KMO’s. Wil je meer  informaties over de verzekeringen's producten die aangebod zijn ? Neem contact met ons op !

 

Interesse? 

Ben je een zelfstandige zonder vennootschap, minstens drie jaar actief en in orde met je sociale bijdragen? En heb je een inkomen hoger of gelijk aan 35.000 euro? Dan kan de POZ interessant zijn voor jou.

Vul dan snel dit onlineformulier in. Een P&V-adviseur zal je contacteren en een vrijblijvende offerte aanbieden op maat van je persoonlijke situatie. Twijfel niet en profiteer nu van de voordelen van dit nieuwe spaarproduct!

 

 

 

Gerelateerde artikels