Coronavirus en verwelkomen van nieuwe werknemers

Auteur: Catherine Mairy & Catherine Legardien (Legal Expert)
Leestijd: 3min
Publicatiedatum: 16/04/2020 - 16:38
Laatste update: 06/09/2023 - 17:14

Brussel, 17 april 2020 - Het aanwerven van een nieuwe medewerker in een organisatie is een belangrijk moment, zowel voor de persoon als voor de onderneming. Maar hoe verwelkom je een nieuwe werknemer in een nieuwe structuur tijdens de coronaviruscrisis? Is het mogelijk om hem onmiddellijk op tijdelijke werkloosheid te zetten? Kan een werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigen voordat de nieuwe werknemer aan het werk is gegaan? Wat zijn de regels voor ontslag? Catherine Mairy & Catherine Legardien, Legal Experts bij Partena Professional, leggen alles uit.

Kan een nieuwe werknemer op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden gezet voordat hij aan het werk is gegaan?

"Ja, in bepaalde situaties is het mogelijk om meteen tijdelijke werkloosheid aan te vragen voor een nieuwe werknemer," zegt Catherine Mairy, Legal Expert bij Partena Professional. De aanvraag zal echter geval per geval moeten worden bekeken. De werkgever en de werknemer zullen ook te goeder trouw moeten zijn en dit moeten kunnen bewijzen.

"De RVA geeft het volgende voorbeeld in zijn FAQ. Als de nieuwe arbeidsovereenkomst vóór de coronaviruscrisis (d.w.z. vóór 13/03/2020) werd gesloten, maar niet onmiddellijk in werking kon treden omdat de werknemer bij zijn vorige werkgever ontslag moest nemen en zijn opzeggingsperiode moest doorlopen, kan de nieuwe werknemer onmiddellijk op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden gezet," gaat Catherine Mairy verder.

Anderzijds zal de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht meestal niet worden aanvaard wanneer de nieuwe arbeidsovereenkomst werd gesloten tijdens de coronaviruscrisis (d.w.z. na 13/03/2020).

"Er is echter één uitzondering op deze regel. Volgens de RVA zal de nieuwe werknemer, indien zijn indiensttreding noodzakelijk is wegens factoren die verband houden met de organisatie van de onderneming (bijvoorbeeld, de nieuwe werknemer vervangt een werknemer wiens werk onmisbaar is om de werking van de onderneming te garanderen) en indien het personeel van de onderneming nog gedeeltelijk en regelmatig werkt, in principe tijdelijkewerkloosheidsuitkeringen kunnen krijgen,” zegt Catherine Mairy.

Heeft een werkgever het recht om een arbeidsovereenkomst te beëindigen voordat de werknemer in dienst is getreden?

We gaan er hier van uit dat de arbeidsovereenkomst enkele weken voor de daadwerkelijke indiensttreding van de werknemer zou zijn ondertekend en dat de werkgever de arbeidsovereenkomst omwille van de coronaviruscrisis zou willen beëindigen vóór het begin van de uitvoering ervan. "Op wettelijk vlak is er niets voorzien, en de eenvoudigste oplossing zou dan ook zijn om een beëindiging van overeenkomst in onderling overleg te overwegen. Als dit onmogelijk blijkt, bijvoorbeeld omdat de werknemer weigert, erkennen de rechtbanken dat de werkgever een forfaitaire vergoeding kan toekennen, alsof de opzegging tijdens de uitvoering van de overeenkomst heeft plaatsgevonden. In zekere zin is dit een beëindiging van de overeenkomst met een ontslagvergoeding gelijk aan een weekloon (en onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing)," zegt Catherine Legardien, Legal Expert bij Partena Professional.

Is het dan toegestaan om de werknemer te vragen om een opzegging van één week te presteren

"Deze mogelijkheid moet worden vermeden, want er bestaat controverse over bij de hoven en rechtbanken. We bevinden ons echt in een nieuwe situatie en het is essentieel om de dialoog tussen de verschillende partijen te bevorderen en om te proberen oplossingen te vinden die de economische gevolgen van deze gezondheidscrisis voor iedereen tot een minimum beperken," besluit Catherine Legardien.

 

Gerelateerde artikels