Corona-exit: het nieuwe werken in zicht

Auteur: Julie, coach HR (Partena Professional)
Leestijd: 5min

Nog even in lockdown. Maar de exit is in zicht. Hoe kunnen we ons zo goed mogelijk voorbereiden op het nieuwe werken? 

Thuiswerk de norm? In functie van efficiëntie

Voor iedereen die pre-Corona dacht dat het onmogelijk was, is het tegendeel nu bewezen. Ondertussen is elke werknemer goed tot beter geïnstalleerd om thuis te kunnen werken. Getest? Ok. Maar ook goedgekeurd? Dat blijkt een persoonlijke kwestie: afhankelijk van de job én thuissituatie. 

De ene jobtaak is de andere niet. Verschillende taken doen beroep op verschillende hersenhelften. Dat verklaart waarom de ene werknemer wel kan blijven presteren én praten met de collega's en waarom de andere werknemer gek wordt van een rustige radio op de achtergrond. 

Bekijk thuiswerk in functie van efficiëntie. Er is niet één gouden regel, wel een ‘en-en’ verhaal. Wie in alle concentratie aan een dossier wil werken, zal dat sneller thuis afgewerkt hebben. Heeft dezelfde werknemer jonge kinderen in huis, zal zij liever op kantoor komen werken. Iedereen wil het liefst van al efficiënt werken. Ook uw werknemers. Het vraagt u beiden om vertrouwen en wederzijds respect. 

Kinderen? Flexibele timing, of minder werken met Corona-ouderschapsverlof 

Niet zo eenvoudig opgelost: die jonge kinderen in huis die tegelijkertijd onderwezen moeten worden. Dat betekent dubbele shiften draaien. Er zijn drie oplossingen om de dubbele agenda aan te pakken: 

  • Zorg- en onderwijstaken uitbesteden. Werkende ouders die iemand weten in te schakelen voor onderwijs en opvang, staan nu te springen om weer bij u op kantoor te komen werken.

  • Zorg- en onderwijstaken verdelen binnen het gezin, is in realiteit enkel voor wie de mogelijkheid krijgt met glijdende uren te werken. Dezelfde hoeveelheid werk wordt opgepakt, maar over een andere tijdspanne. Dit kan alleen bij minimaal teamoverleg. 

  • Wie zelf voor opvang en onderwijs moet zorgen, wordt eigenlijk verplicht minder te werken. Wie deeltijds aan de slag kan blijven, kan beroep doen op het corona-ouderschapsverlof: voor ouders met minstens 1 kind jonger dan 12 jaar of met handicap. Voorlopig komen alleen werknemers in aanmerking.  

‘Social distance’ wordt ‘selectief sociaal’ 

Eigenlijk zou de verplichte 1,5 m social distance beter physical distance genoemd worden. Sociaal blijven we. Wel worden selectiever in onze contacten: we spreken alleen af met wie we écht willen of moeten zien. Alleen kleine groepjes worden toegelaten. We gaan meer op afspraak werken: klanten krijgen meer unieke aandacht.  

Beter samenwerken

Wanneer we weer ‘in het echt’ mogen afspreken of samenwerken, zullen we dat meer appreciëren, en voor de volle 100% aanwezig zijn. Niet alleen fysiek, ook mentaal. We dwalen minder af, zitten in kleine groepjes sneller samen op dezelfde golflengte. Dat maakt dat we bewuster en beter gaan samenwerken. Nauwer met elkaar verbonden. 

Nieuwe samenwerkingen of talent rekruteren? Time will tell/ Tijd brengt raad 

En hoe leggen we nieuwe professionele contacten? Hoe betrouwbaar zijn nieuwe werknemers of samenwerkingspartners dan? We zullen meer online sollicitaties uitvoeren, maar hoe weten we of online referenties oprecht zijn? 

Hetzelfde als pre-corona. Trial en error. We zullen elkaar wellicht langer testen. Kortere samenwerkingen aangaan, zolang het vertrouwen er nog niet is. Ook dieper onderzoek doen bij het wervings- en selectieproces. En waarschijnlijk een nieuwe taallaag met nieuwe referenties ontwikkelen, dan de oude onbewuste lichaamstaal, die meer en meer wegvalt als we elkaar niet in het echt zien. 

Voordeel is dat we objectiever ten opzicht van talent worden, tijdens de eerste online sollicitaties. Nerveuze, maar heel bekwame kandidaten voelen zich thuis meer op hun gemak dan in een vergaderzaal van een groot bedrijf. Anderzijds mogen we niet alleen afgaan op de online presence (op Facebook, LinkedIn, Instagram,...). Iemand werkelijk kennen, dat vraagt -nog steeds- tijd. 

Corona als accelerator voor de digitale transformatie? Keep it personal. / Hou het persoonlijk

Het zat eraan te komen en kon nu niet langer uitblijven. Het coronavirus dwong alle zaakvoerders hun businessmodel te herbekijken. Om digitale manieren van werken te verkennen en in stroomversnelling in te zetten. 

Niet meer dan logisch blijft u deze digitale tools ook na de lockdown inzetten. Uw bedrijf wordt elke dag een beetje meer future-proof. Met uw tijd mee. Maar hou het persoonlijk. Want ook al staat uw bedrijf digitaal sterker, uw bedrijf valt of staat met de mensen die er werken. En uw klanten houden van moderne technologie en service, maar ook van de human touch. Nu meer dan ooit. 

Gerelateerde artikels